Σε ποιο σημείο βρίσκεται η μεγάλη επένδυση της Microsoft
Ανανεώθηκε:
Σε 2 χρόνια από τώρα, ήτοι στο τέλος του 2022, οπότε και θα συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, επιδιώκει η Microsoft να ξεκινήσει τη λειτουργία του συμπλέγματος των τριών κέντρων δεδομένων (data center hub) που έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να υλοποιήσει στην περιοχή της Αττικής.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε o γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Αναφερόμενος στην πορεία της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα, ο κ. Μιχαλόπουλος επεσήμανε πως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση των σημείων στην Αττική όπου θα υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα data centers, τα οποία για λόγους ασφάλειας και διαθεσιμότητας θα βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, η Microsoft έχει δημιουργήσει μία ειδική ομάδα που έχει επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο, η οποία λαμβάνει υπόψη πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες αναφορικά με τα σημεία που θα επιλεγούν.
Ο κ. Μιχαλόπουλος δεν επεκτάθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες πέραν του ότι πρόκειται για μία επένδυση αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο αρχικό στάδιο της. Σημειώνεται ότι όταν στις αρχές Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί η απόφαση της Microsoft να δημιουργήσει στη χώρα μας το επόμενο data center hub της ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε κάνει λόγο για μία επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι το ποσό θα ανέλθει περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στις αλλαγές που έφεραν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ήταν η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις cloud υποδομές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής θυγατρικής της Microsoft, ο ρυθμός αύξησης στο χώρο του cloud είναι κοντά στο 50% στην Ελλάδα, όπου εκτιμάται ότι μόλις το 5% των επιχειρήσεων αξιοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, το ποσοστό της διείσδυσης του cloud μπορεί να φθάσει σε επίπεδα της τάξεως του 25%-30% τα επόμενα χρόνια.