Μητσοτάκης: Επένδυση 1 δισ. ευρώ από την Microsoft στην Ελλάδα
Ανανεώθηκε:
Με θερμά λόγια υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ «και τη νέα εμβληματική -όπως τη χαρακτήρισε- συνεργασία», με την εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε μια μεγάλη επένδυση στη χώρα μας. «Η Ελλάδα καθίσταται κόμβος του παγκόσμιου Cloud (υπολογιστικού «νέφους»), το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της και τώρα αποκτά και το cloud της».
Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη.
Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.
«Παρά τα σύννεφα της πανδημίας φτάσαμε σε μια καινούρια επένδυση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η ίδρυση σε μια χώρα ενός Κέντρου Δεδομένων από μια εταιρεία όπως η Microsoft, την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό». Εκτίμησε ότι το όφελος για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Στόχος, όπως είπε, «είναι όλοι οι Έλληνες να βρίσκονται με τους νικητές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», κάτι που δεν είχε συμβεί με τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις. Επεσήμανε ότι «η χώρα μας θα είναι μια από τις λίγες στον κόσμο που φιλοξενούν τέτοια Data Centers» και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις για την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιστημονική έρευνα, την ανακοπή της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) κ.α.
Είναι σημαντικό, όπως είπε, να αποθηκεύονται με ασφάλεια μεγάλοι όγκοι δεδομένων (bid data) στην ίδια τη χώρα μας, κάτι σημαντικό για το Δημόσιο και τους πολίτες, το οποίο αναμένεται στην πορεία να φέρει μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και χαμηλότερο κόστος, χάρη στην παραμονή των δεδομένων στην Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ξεπεράστηκαν γρήγορα όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης και ευχαρίστησε τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και τον οικονομικό σύμβουλό του Αλ. Πατέλη, για τη συμβουλή τους.
Από την πλευρά του, ο κ.Σμιθ είπε ότι «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», τονίζοντας ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα».
Υπογράμμισε ακόμα ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».
Η αρχική συζήτηση για την επένδυση έγινε τον Ιανουάριο, στη σύνοδο του Νταβός, ανάμεσα στους κ. κ. Μητσοτάκη και Σμιθ, όπου γνωρίστηκαν εκεί για πρώτη φορά. «Είναι πολύ πειστικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Microsoft και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, επειδή «το έκανε πιο δυνατό από οποιονδήποτε άλλον».
Το ύψος της επένδυσης θα ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και οι νέες δραστηριότητες του αμερικανικού κολοσσού θα βρίσκονται εντός της Αττικής.
Οι οριστικές αποφάσεις του αμερικανικού κολοσσού ελήφθησαν τις τελευταίες 2 εβδομάδες και βασίστηκαν σε οικονομικά κριτήρια, ενώ υπήρξε και σημαντική υποστήριξη από το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πιθανότατα, θα υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλες χώρες (Ρουμανία και Βουλγαρία οι πιο πιθανές περιπτώσεις) για να δεχθούν τη σχετική επένδυση από τη Microsoft, με την τελευταία να επιλέγει τελικώς την Ελλάδα.
Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με κάποιον από τους μεγάλους παρόχους λύσεων πληροφορικής (system integrator) που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ή κάποιον πάροχο υπηρεσιών cloud με τον οποίο έχει ήδη συνεργασία η Microsoft.
Αντίστοιχες επενδύσεις στην Ευρώπη
Η Microsoft έχει ανακοινώσει αντίστοιχες επενδύσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες, όπως, για παράδειγμα, στην Ιταλία και στην Πολωνία.
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της Microsoft, το ύψος των εκεί επενδύσεων ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια στην περίπτωση της Ιταλίας και στο 1 δισ. δολάρια σε εκείνη της Πολωνίας.
Επιπλέον, και στις δύο αυτές χώρες, η επένδυση της Microsoft εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών των δύο κυβερνήσεων για την προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Στην περίπτωση της Ιταλίας ονομάζεται «Ambizione Italia», ενώ σε εκείνη της Πολωνίας, «Polish Digital Valley».
«Grforgrowth»
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην πρόσκληση που εστάλη στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, στην επικεφαλίδα υπήρχε το λογότυπο «grforgrowth» με υπότιτλο «Η Ελλάδα σε νέους ψηφιακούς δρόμους».
Σημειώνεται πως οι ψηφιακές τεχνολογίες βρίσκονται πολύ ψηλά και στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να κατευθυνθεί προς την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τους Έλληνες καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Η επιλογή της Ελλάδας από τη Microsoft εκτιμάται πως συνδέεται και με την πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι το cloud θα είναι η προτιμητέα υποδομή για να «τρέχουν» οι εφαρμογές των φορέων του Δημοσίου και να αποθηκεύονται τα δεδομένα τους (cloud first policy).
Μάλιστα, σε ένα από τα συνοδευτικά έγγραφα που είχε κατατεθεί στη Βουλή αναφέρεται ότι η σχετικά δαπάνη «εκτιμάται στο ποσό των 23,5 εκατ. ευρώ περίπου (7,9 εκατ. ευρώ περίπου για τα έτη 2021 - 2022 και 15,6 εκατ. ευρώ περίπου για τα έτη 2023 - 2026), για την προμήθεια υπηρεσιών και του απαιτούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού».
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις στρέφονται προς το cloud και δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Microsoft, η Amazon Web Services (AWS), ετοιμάζεται να ανοίξει άμεσα γραφείο στην Ελλάδα, ενώ έχει επενδύσει ήδη στη δημιουργία εξειδικευμένου κόμβου (Amazon CloudFront Edge) στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι η AWS υπέγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια συνάντησης στελεχών της θυγατρικής της Amazon με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Οι άλλες επενδύσεις της Microsoft
Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά μέσα στο 2020 που ο πρόεδρος της Microsoft συναντά τον πρωθυπουργό. Η πρώτη συνάντηση είχε γίνει στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ενώ είχε βρεθεί την άνοιξη και στην Αθήνα όπου ο κ. Smith ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την αξιοποίηση τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR) στην Αρχαία Ολυμπία.
Επιπλέον, τον Μάιο η Microsoft ανακοίνωσε την εξαγορά της Softomotive, μίας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας, με αρκετά μεγάλη παρουσία στην Αθήνα. Το τίμημα δεν είχε ανακοινωθεί με τις πληροφορίες, όμως, να κάνουν λόγο για 150 εκατ. δολάρια.
Η Softomotive διατηρεί στην Αθήνα ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για τον τομέα του robotics process automation (RPA), το οποίο την εποχή της εξαγοράς εκτιμάτο ότι απασχολούσε 100 άτομα. Αρχικά, είχε αναφερθεί ότι η Microsoft θα έστηνε ένα μεγάλο τμήμα ανάπτυξης για το χώρο του RPA και πολλοί ανέμεναν ότι θα υπάρξει σημαντικός αριθμός προσλήψεων.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο αριθμός των εργαζομένων στο τμήμα της Softomotive που διατηρεί στην Αθήνα, παραμένει σταθερός.