TECH

Microsoft: Ενισχύεται το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα

Microsoft: Ενισχύεται το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα
Martin Meissner / ASSOCIATED PRESS

Για αυξανόμενη κινητικότητα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα κάνει λόγο για μελέτη που εκπόνησε η Boston Consulting Group (BCG) σε συνεργασία με τη Microsoft, με στόχο να χαρτογραφήσουν τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η έρευνα εντόπισε παραπάνω από 35 εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναπτύχθηκε την τελευταία πενταετία. Σημειώνεται πάντως πως οι περισσότεροι οργανισμοί βρίσκονται ακόμη στα πρώτα τους βήματα, αναδεικνύοντας μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για την επιτυχία των εφαρμογών AI, απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, σε τρεις κύριους άξονες: την κατάρτιση ενός χαρτοφυλακίου εφαρμογών σε ενιαίο σχέδιο, τη συστηματική προετοιμασία και εκτέλεση των εφαρμογών AI και τη δημιουργία των αναγκαίων υποστηρικτικών υποδομών.

Επίσης, επισημαίνεται πως κρίσιμες υποδομές αποτελούν οι πλατφόρμες cloud - βασικό εργαλείο αποτελεσματικής εφαρμογής του ΑΙ -, η σωστή δομή και διαχείριση των διαθέσιμων δεδομένων αλλά και οι τεχνικές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού

Η μελέτη επισημαίνει και τους βασικούς παράγοντες για την επιτυχημένη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης. Ενδεικτικά:

  1. Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να συνοδεύεται πάντα από business case. Δεν είναι αυτοσκοπός
  2. Δεν είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση των υποστηρικτικών δομών πριν την υλοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Χρειάζεται επιχειρηματική διάθεση για δοκιμασία καινοτόμων προσεγγίσεων, εφαρμογής use cases και εμπειρική βελτίωση των εφαρμογών (agile test & learn)
  3. Υποστηρικτικές υποδομές, όπως η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό, θα πρέπει να αναπτυχθούν σταδιακά και να αποφευχθούν εμπροσθοβαρείς επενδύσεις ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση αυτών των επενδύσεων μεσοπρόθεσμα
  4. Η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες τεχνικές δεξιότητες και η συμμετοχή του σε πολυσυλλεκτικές ομάδες στελεχών ποικίλων επιχειρηματικών και τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων, δημιουργεί τεράστιες συνέργειες και μεγάλη προστιθέμενη αξία για την επιχείρηση

Στη μελέτη επισημαίνεται ακόμη πως εταιρείες όλων των μεγεθών – startups, καινοτόμες επιχειρήσεις (innovators) που ξεκίνησαν ως startups και πλέον έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλους οργανισμούς αλλά και παραδοσιακότεροι μεγάλοι οργανισμοί – καλούνται να εστιάσουν στους παραπάνω παράγοντες επιτυχίας.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε κατηγορία είναι διαφορετικές και οι λύσεις που μπορεί να προσφέρει το ΑΙ ποικίλες. Οι καινοτόμες εταιρείες εκμεταλλεύονται πιο άμεσα την αξία του ΑΙ καθώς οι οργανισμοί αυτοί διαθέτουν από τη φύση τους τους περισσότερους παράγοντες επιτυχίας. Αλλά παρατηρείται σημαντική πρόοδο και από τις υπόλοιπες εταιρίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι startups όπως η Intelligencia που πέτυχαν την απαραίτητη δικτύωση μέσω συμμετοχής σε VC funds αλλά και μεγάλοι οργανισμοί όπως η τσιμεντοβιομηχανία Titan που ανέπτυξαν δικά τους τμήματα για την αξιοποίηση των δεδομένων προκειμένου να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στις συγκεκριμένες δεξιότητες.