Eugene Kaspersky: Τα βιομηχανικά συστήματα ο επόμενος στόχος των κυβερνοεπιθέσεων
Σε «πονοκέφαλο» για επιχειρήσεις και καταναλωτές εξελίσσεται η προστασία των συστημάτων και δεδομένων τους καθώς οι κυβερνοεγκληματίες αυξάνονται διαρκώς και είναι πλέον σε θέση να πλήξουν κάθε είδους υποδομές.
«Αυτοί που ασχολούνται με το κυβερνοέγκλημα παγκοσμίως ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ κάθε ημέρα εκτιμάμε ότι δημιουργούνται 300 χιλιάδες κακόβουλες εφαρμογές», υποστηρίζει στο CNN Greece, ο Eugene Kaspersky, ο άνθρωπος που δημιούργησε την Kaspersky, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της κυβερνοπροστασίας παγκοσμίως.
«Αν πληρώσεις, μπορούν να κάνουν τα πάντα», επισημαίνει ο κ. Kaspersky, ο οποίος εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει αφορά τις κρίσιμες υποδομές των βιομηχανιών, οι οποίες βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών.
«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες υποδομές έχουν χτυπηθεί, αλλά, για παράδειγμα, τα blackouts που υπήρξαν πριν από μερικούς μήνες στη Νότια Αμερική μάλλον δεν ήταν τυχαία», αναφέρει ο Ρώσος επιχειρηματίας, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στα θέματα κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον κ. Kaspersky, οι ψηφιακές υποδομές είναι πλέον κρίσιμης σημασίας και για τα κράτη. «Πλέον, είναι όπως ο ηλεκτρισμός. Πολλές κυβερνήσεις εργάζονται πάνω στη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την κυβερνοασφάλεια και εργαζόμαστε με αυτές», αναφέρει ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας, ο οποίος θεωρεί ότι οι κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμης σημασίας υποδομές και βιομηχανικά συστήματα θα είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια.
COVID 19 και κυβερνοεπιθέσεις
Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε μία ευκαιρία για τους κυβερνοεγκληματίες, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Kaspersky, υπήρξε μία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων της τάξεως του 9%.
«Για τους κυβερνοεγκληματίες δεν άλλαξε κάτι, καθώς από το δικό τους χώρο εργάζονται ούτως ή άλλως», επισημαίνει ο κ. Kaspersky, προσθέτοντας πως ήταν αρκετά δύσκολο εγχείρημα για τα αρμόδια στελέχη των επιχειρήσεων να προστατεύσουν τους υπολογιστές των εργαζομένων τους που εργάζονταν από το σπίτι.
«Οι εταιρείες έπρεπε να εγκαταστήσουν συστήματα προστασίας σε υπολογιστές και τα VPN και γενικότερα να δημιουργήσουν ασφαλή κανάλια επικοινωνίας», τονίζει ο επικεφαλής της Kaspersky.
Κίνδυνοι από τις πολλαπλές συσκευές
Ένα άλλο ζήτημα που δείχνει να απασχολεί τον κ. Kaspersky τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με την πληθώρα των συσκευών που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές και ιδίως αυτές που σχετίζονται με το «έξυπνο» σπίτι.
«Υπάρχουν πολλές συσκευές στις οποίες δεν μπορείς να εγκαταστήσεις κάποια εφαρμογή προστασίας όπως, για παράδειγμα, ένα antivirus» επισημαίνει ο κ. Kaspersky, ο οποίος εκτιμά ότι ο κίνδυνος αυτός θα ενισχυθεί από το γεγονός ότι αυξάνονται οι συσκευές που κάθε καταναλωτής χρησιμοποιεί λόγω του Internet of Things (IoT), ενώ παράλληλα η έλευση του 5G θα έχει ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση των δεδομένων που θα διακινούνται.
Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Kaspersky, είναι η δημιουργία ενός νέου λειτουργικού συστήματος, το οποίο θα έχει «ανοσία» στις κακόβουλες εφαρμογές, και με το οποίο ασχολείται η εταιρεία του. «Είναι σαν ένα εμβόλιο για το IoT» δηλώνει ο κ. Kaspersky, προσθέτοντας ότι το έχει ήδη δώσει σε αρκετές ρωσικές εταιρείες που κατασκευάζουν συσκευές για το ΙοΤ.
«Θέλουμε στην επόμενη δεκαετία, αυτό το λειτουργικό σύστημα να υπάρχει σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια συσκευές», επισημαίνει ο κ. Kaspersky.
Μελλοντικά πλάνα
Σύμφωνα με τον κ. Kaspersky, η σημαντικότερη πρόκληση της καριέρας του ήταν να δημιουργήσει μία εταιρεία από το μηδέν και να φθάσει να τη δει να είναι εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το πλάνο είναι να παραμείνει εξίσου δυνατή στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και τα επόμενα χρόνια, δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως είναι η ασφάλεια των βιομηχανικών συστημάτων αλλά και υποδομών που σχετίζονται με το χώρο των μεταφορών και της υγιείας, χωρίς να αποκλείεται και η εμπλοκή στον τομέα της φυσικής ασφάλειας.
Παράλληλα, ενδιαφέρον υπάρχει και περισσότερες εξειδικευμένες προσπάθειες που σχετίζονται με την «ανοσία» των συστημάτων από κυβερνοαπειλές, κάτι που είναι διαφορετικό από την ασφάλεια και την προστασία όπως σημειώνει ο κ. Kaspersky, φέρνοντας ως παράδειγμα μία λύση για ψηφιακές εκλογές που βασίζεται στο blockchain και χρησιμοποιείται ήδη στη Μόσχα, σε τοπικές εκλογές αλλά και σε πανεπιστήμια. Ένα άλλο project θα μπορούσε να είναι οι λύσεις ασφάλειας και προστασίας από και για drones, κάτι που επίσης ενδιαφέρει την Kaspersky.
Ο τουριστικός επιταχυντής και το Ακρωτήρι
Ο κ. Kaspersky είναι από τους ανθρώπους που αρέσκονται στις εκπλήξεις. Μία τέτοια ήταν η επιλογή της Kaspersky να δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της καραντίνας έναν «επιταχυντή» (accelerator) για startups που ασχολούνται με τον τουρισμό! Τομέας με τον οποίο δεν ασχολείται η Kaspersky.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας θέλαμε να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε πέραν από το να δώσουμε δωρεάν τα προϊόντα μας. Ένας κλάδος που έχει πληγεί είναι αυτός του τουρισμού και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτόν», αναφέρει ο κ. Kaspersky.
Κάτι σχετικά άγνωστο για τον κ. Kaspersky είναι η αγάπη του για την Ελλάδα. Και ειδικά για το Ακρωτήρι στη Θήρα καθώς για την αναστήλωση του εκεί αρχαιολογικού χώρου η Kaspersky έδωσε μία πολύ μεγάλη χρηματοδότηση. «Μου αρέσει να ταξιδεύω και να επισκέπτομαι ιστορικά σημεία. Όταν πήγα στη Θήρα και είδα ότι είχαν σταματήσει οι εργασίες στο Ακρωτήρι, αποφάσισα να κάνω κάτι. Ήταν πάντως μία απόφαση ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας να κάνουμε αυτή την κίνηση» επισημαίνει ο κ. Kaspersky, ο οποίος έχει θέσει ως προσωπικό στόχο μέσα στην επόμενη δεκαετία να έχει ολοκληρώσει έναν γύρο επισκέψεων σε 100 από τα πλέον ιστορικά σημεία σε ολόκληρο τον πλανήτη. «Αυτή τη στιγμή έχω ξεπεράσει τα 60, οπότε εκτιμώ πως θα τα καταφέρω» τονίζει.