TECH

Το Internet of Things θέλει να δικτυώσει τα πάντα

Στο φετινό Mobile World Congress, το μεγαλύτερο ετήσιο ραντεβού των κινητών επικοινωνιών, ένα από τα βασικά θέματα πρόκειται να είναι το αποκαλούμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT).

Το IoT δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα που αποκτούν όλο και περισσότερες συσκευές (από τα αυτοκίνητα μέχρι τις ...οδοντόβουρτσες και τα πλυντήρια) να συνδέονται με το Διαδίκτυο και να ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους. Αυτή η διασύνδεση προσφέρει τη δυνατότητα για να δημιουργούνται νέα επιχειρηματικά μοντέλα και να παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες είτε από παραδοσιακούς «παίκτες» είτε από startups.

Στο MWC, το οποίο ξεκινά στις 22 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη, το ΙοΤ θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ford έχει το δικό της περίπτερο, η Ericsson έχει ως κεντρικό θέμα του περιπτέρου της τη διαδικτυωμένη κοινωνία και τις έξυπνες πόλεις, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Nokia.

Σημειωτέον πως για το ΙοΤ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Cyta Ελλάδος συμμετέχει στο ερευνητικό ευρωπαϊκό έργο RERUM για τη δημιουργία «Έξυπνων Πόλεων». Στο έργο εμπλέκονται 12 εταιρείες και φορείς (πανεπιστήμια, Τοπική Αυτοδιοίκηση) από 6 χώρες. Ήδη στο Ηράκλειο Κρήτης γίνονται οι πρώτες δοκιμές πεδίου, με συσκευές εγκατεστημένες στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ηρακλείου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως έμφαση δίνεται στο ΙοΤ από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι και το ότι από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του MWC είναι η «πόλη της καινοτομίας» (Innovation City), ένας χώρος όπου επιδεικνύονται μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες που αξιοποιούν τη διασύνδεση στο Διαδίκτυο προκειμένου να προσφέρουν λειτουργίες όπως είναι η αυτόματη ενημέρωση του οδηγού ενός οχήματος για την κίνηση στους δρόμους ή το ψυγείο που ενημερώνει για το τι ελλείψεις υπάρχουν σε τρόφιμα!

Ένα ζήτημα που υπάρχει είναι όταν κατά πόσον μπορούν να υποστηρίξουν τα υπάρχοντα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα την ταυτόχρονη λειτουργία πολλαπλών συσκευών. Το 4G μπορεί να προσφέρει πολύ υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει την ταυτόχρονη σύνδεση στο Διαδίκτυο μερικών εκατοντάδων συσκευών σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με το 5G αλλά μέχρι την εμφάνιση του, οι εταιρείες του κλάδου αναζητούν τρόπους και κυρίως επικεντρώνονται σε μία σειρά από νέες τεχνολογίες επικοινωνίας όπως είναι το Narrow-Band IoT (NB-IoT). H συγκεκριμένη τεχνολογία απαιτεί χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για συσκευές που δεν είναι απλή διαδικασία η συνεχής φόρτιση τους και γενικότερα είναι απαραίτητο να λειτουργούν διαρκώς.

Γενικότερα, το ΙοΤ είναι μεν από τις πλέον ενδιαφέρουσες τάσεις στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών αλλά έχει και πολλά ανοικτά ζητήματα, τα οποία στο φετινό MWC αρκετές εταιρείες θα επιδιώξουν να τα αντιμετωπίσουν. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα τα καταφέρουν προκειμένου το IoT να αποτελέσει μία εξέλιξη τόσο σημαντική όσο ήταν και τα smartphones.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης