Το Facebook διεγείρει το μυαλό μας
Στα 100 άτομα, αυτά που πάσχουν από κάποια μορφή τεχνολογικού εθισμού ξεπερνούν τα 11. Όπως προκύπτει από μελέτη σαρώσεων εγκεφάλων, το Facebook επηρεάζει τον εγκέφαλό μας όπως περίπου το επηρεάζουν οι ναρκωτικές ουσίες.
Ο καθηγητής Οfir Turel του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, παρακολούθησε τους εγκεφάλους 20 εθελοντών και ανακάλυψε ότι το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται από τις ναρκωτικές ουσίες διεγείρεται όταν βλέπουμε εικόνες που συνδέονται με το Facebook.
Σύμφωνα με τον Turel, βέβαια, υπάρχουν και κάποιες διαφορές. Για παράδειγμα είναι πολύ πιο εύκολο να απεξαρτηθεί κανείς από το Facebook, παρά να απεξαρτηθεί κάποιος που κάνει καθημερινή χρήση κρακ.
Ο καθηγητής τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το παρορμητικό σύστημα του εγκεφάλου μπορεί να θεωρηθεί ως επιταχυντής ενός αυτοκινήτου, ενώ το ανασταλτικό σύστημα του εγκεφάλου μπορεί να παρομοιαστεί με ένα φρένο.
Έτσι στους εθισμούς, υπάρχει πολύ γρήγορη επιτάχυνση που συνδέεται με το παρορμητικό σύστημα συχνά σε συνδυασμό με κάποια δυσλειτουργία του ανασταλτικού συστήματος».
Οι εθελοντές της έρευνας, όλοι χρήστες του Facebook, έπρεπε να πατήσουν κουμπιά όταν έβλεπαν εικόνες σχετικές με το κοινωνικό δίκτυο αλλά και εικόνες με σήματα της τροχαίας.
Ο Turel ισχυρίζεται ότι «οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στα ερεθίσματα του Facebook ταχύτερα απ’ ότι στα οδικά σήματα. Αυτό είναι τρομακτικό αν το σκεφτεί κανείς, διότι αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορεί να ανταποκριθούν σε ένα μήνυμα στο Facebook στο κινητό τους πριν αντιδράσουν στις συνθήκες που επικρατούν στο δρόμο ή σε άλλες καταστάσεις που απαιτούν προσοχή και συγκέντρωση. Παρόλα αυτά το ανασταλτικό σύστημα του εγκεφάλου που συμμετέχει στην εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, δεν φαίνεται να επηρεάζεται.
Τέλος, ο Turel υποστήριξε ότι «αυτή είναι μία καλή είδηση, καθώς αυτό σημαίνει ότι η συμπεριφορά μπορεί να διορθωθεί μέσω θεραπείας. Σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε ότι η εθιστική συμπεριφορά πηγάζει από το χαμηλό κίνητρο κάποιου να ελέγχει τη συμπεριφορά του, η οποία εν μέρει, οφείλεται σε σχετικά ευνοϊκές, κοινωνικές και προσωπικές συνέπειες της κατάχρησης της τεχνολογίας, σε σύγκριση με εκείνη των ναρκωτικών ουσιών».