TECH

Έντονο ενδιαφέρον για κέντρα καινοτομίας στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρχίζουν να έρχεται το θέμα της ανάπτυξης κέντρων καινοτομίας στη χώρα μας με πιο πρόσφατο δείγμα τη γνωστοποίηση από την πλευρά της Microsoft ότι θα δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της ελληνικών συμφερόντων Softomotive.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά με αρκετά γρήγορους ρυθμούς την υλοποίηση του πλάνου για τη δημιουργία δύο μεγάλων κέντρων καινοτομίας, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μπορούν να φιλοξενήσουν ερευνητικές ομάδες μεγάλων διεθνών ομίλων αλλά και ελληνικών εταιρειών, καθώς επίσης και startups. «Σκοπός μας είναι να γίνει η Ελλάδα ένας περισσότερο ελκυστικός προορισμός όσον αφορά την προσέλκυση καινοτόμων ομάδων» σημειώνει στο CNN Greece ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την τεχνολογία, Χρίστος Δήμας.

Το κέντρο καινοτομίας της Αθήνας θα δημιουργηθεί στο ακίνητο που είχε την έδρα της η ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς και είναι ένα έργο προϋπολογισμού 58,5 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί το τεύχος του σχετικού διαγωνισμού και ο στόχος είναι μέσα στο 2021 να έχει αρχίσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου κέντρου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία «Πολιτεία Καινοτομίας».

«Το κέντρο αυτό θέλουμε να εξελιχθεί στο φυσικό χώρο της καινοτομίας για τη χώρα» επισημαίνει ο κ. Δήμας, προσθέτοντας ότι εκεί θα μπορέσουν να υπάρξουν σημαντικές συνέργιες. Σπεύδει δε να επισημάνει ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από επιχειρήσεις με παρουσία στην Ελλάδα όσο και από μεγάλους ομίλους που δεν δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Όσον αφορά το δεύτερο κέντρο στη Θεσσαλονίκη, η προσέγγιση είναι σχετικά διαφορετική καθώς ο στόχος είναι να εξελιχθεί περισσότερο σε ένα επιχειρηματικό πάρκο που θα εγκαθίστανται καινοτόμες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, η διαδικασία υλοποίησης του πάρκου, το οποίο θα ονομάζεται ThessINTEC, έχει ξεκινήσει καθώς προχωράνε οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση της έκτασης (περίπου 750 στρέμματα στην Περαία) στο ΤΑΙΠΕΔ.

Microsoft και κέντρα

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως δεν είναι λίγοι οι διεθνείς όμιλοι που λειτουργούν μεγάλα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα με πιο γνωστά παραδείγματα αυτά της Nokia, της BIC και της Citrix. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία της αρκετά ακόμη κέντρα από γνωστές εταιρείες όπως είναι η IBM, η SAP, η Accenture, η TeamViewer, η P&I κ.ά., ενώ σχετικά πλάνα υπάρχουν από εταιρείες όπως είναι η Pfizer και η Cisco.

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση είναι αυτή πάντως της Microsoft, στελέχη της οποίας ενημέρωσαν σχετικά τον πρωθυπουργό. Η κίνηση της Microsoft σχετίζεται με την εξαγορά της εταιρείας Softomotive, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του αποκαλούμενου Robotic Process Automation (RPA) και απασχολεί στην Αθήνα περίπου 100 άτομα στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της. Το πλάνο της Microsoft είναι να μετατρέψει το υφιστάμενο κέντρο της Softomotive σε κέντρο ανάπτυξης εφαρμογών για το RPA. Προς το παρόν, πάντως, σύμφωνα με στελέχη της Microsoft, δεν υπάρχει πλάνο για περαιτέρω προσλήψεις στο συγκεκριμένο κέντρο.

Μητρώο και κίνητρα

Η εξαγορά της Softomotive, η οποία εκτιμάται ότι έγινε με τίμημα άνω των 100 εκατ. ευρώ, είναι πάντως μία από τις αρκετές κινήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στον ευρύτερο χώρο της καινοτομίας και αφορούσαν ελληνικές εταιρείες. Για παράδειγμα, η αμερικανική Applied Materials εξαγόρασε την Think Silicon, έναντι ποσού που εκτιμάται μεταξύ 35 -40 εκατ. ευρώ, ενώ είδαμε και επενδύσεις από funds όπως αυτή του ETF Partners στην DeepSea. Αν και η μεγαλύτερη -σε αξία τουλάχιστον- κίνηση ενδεχομένως να ήταν η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο του Skroutz του γνωστού fund CVC Capital Partners.

Γενικότερα, η κινητικότητα που υπάρχει στο χώρο του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας είναι κάτι που θέλει να ενισχύσει περισσότερο το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο σχεδιάζει άμεσα τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας.

Για παράδειγμα, στο επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα υπάρξει θεσμοθέτηση για παροχή φορολογικών κινήτρων σε business angels.Τα κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν ομοθέτηση για την μείωση του ρίσκου που αντιμετωπίζουν φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, μέσω της χορήγησης έκπτωσης φόρου 50% επί του ποσού της επένδυσης που πραγματοποιείται. Επίσης, -ροβλέπεται ανώτατο όριο 100.000 ευρώ ανά επένδυση και μέχρι τρεις επενδύσεις ανά έτος.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ELEVATE GREECE για την κατάρτιση «Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων», η οποία θα είναι σε θέση να δέχεται αιτήματα ένταξης από επιχειρήσεις και να υποστηρίζει μία διαδικασία αξιολόγησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα καταρτισθεί το Μητρώο, το οποίο θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα για παροχή στοχευμένων κινήτρων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις ενταγμένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δικαίωμα ένταξης θα έχουν εταιρείες ηλικίας έως 8 ετών, ενώ δεν θα μπορεί να ενταχθεί μία ατομική επιχείρηση. Επίσης, θα υπάρχει μία ειδική επιτροπή αποτελούμενη από 16 αξιολογητές που θα κρίνουν αν μία εταιρεία που έχει υποβάλλει αίτημα ένταξης στο μητρώο πληροί δύο βασικά κριτήρια που είναι αυτό της καινοτομίας (είτε σε επίπεδο προϊόντος/υπηρεσίας είτε σε επίπεδο διαδικασίας) και της δυνατότητας επέκτασης της (scalability).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης