TECH

Η Ε.Ε μπλοκάρει τη μεταφορά δεδομένων του Facebook προς τις ΗΠΑ

Η Ε.Ε μπλοκάρει τη μεταφορά δεδομένων του Facebook προς τις ΗΠΑ
REUTERS/Dado Ruvic

Τα θεμέλια, τη δομή αλλά και τη λειτουργία του διαδικτύου κλονίζει η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βγάζει «κόκκινη κάρτα» στην μεταφορά προσωπικών δεδομένων, για εμπορικούς σκοπούς, από την Ε.Ε στις ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη απόφαση, δεν αγγίζει, μόνο την «πέτρα του σκανδάλου» για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το facebook, (η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει η απόφαση δεν την αφορά ), αλλά και όλες τις εταιρείες που μεταφέρουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Ακυρώνει, επίσης, και τη λεγόμενη «σφαίρας ασφαλείας» (Safe Harbor - Ασφαλές Λιμάνι) που θέσπισε η Κομισιόν, για τις επιχειρήσεις που μεταφέρουν δεδομένα από την Ευρώπη σε τρίτες χώρες, στις οποίες το νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές.

Το «Safe Harbor», είναι ένα πλαίσιο αρχών, που δημιουργήθηκε για την εύρυθμη λειτουργία των εταιρειών που εδρεύουν στις ΗΠΑ, αλλά δραστηριοποιούνται παράλληλα και σε χώρες της ΕΕ.

Δηλαδή, με αυτό τον κώδικα διαδικτυακών αξιών, οι αμερικανικές εταιρείες πιστοποιούν ότι συμμορφώνονται, με τις νομοθετικές προβλέψεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό τον κώδικα διαδικτυακών αξιών συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα των χρηστών στην οικειοθελή εξαίρεση από τη συλλογή δεδομένων και η υποχρέωση να μην περνούν τα προσωπικά τους στοιχεία σε τρίτους (όταν αυτοί το αρνούνται).

Διαφορετικές οι δικλείδες ασφαλείας στο internet για Ε.Ε και ΗΠΑ

Κάποιες εταιρείες, αφού μεταβιβάσουν τα δεδομένα των χρηστών τους στις ΗΠΑ, δεν αποτρέπουν τις μυστικές υπηρεσίες να τα αξιοποιήσουν για σκοπούς εθνικής ασφαλείας.

Αυτό ήταν και το σκεπτικό του Δικαστηρίου για την έκδοση της σχετικής απόφασης.Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του δεν εξέτασε αν εξασφαλίζεται επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών ανάλογο με αυτό της Ε.Ε, αλλά αξιολόγησε το γεγονός ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις που προσχωρούν στο Safe Harbor, δεν μπορούν να εμποδίσουν τις δημόσιες αρχές των ΗΠΑ, να έχουν πρόσβαση και αξιοποιήσουν κατά το δικούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Το Δικαστήριο, στην ίδια απόφαση, θεωρεί ότι η ρύθμιση που επιτρέπει στις δημόσιες αρχές την πρόσβαση στο περιεχόμενο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προσβάλλει το ουσιαστικό περιεχόμενο του θεμελιώδους δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής.

Μπάρακ Ομπάμα: Ανησυχούμε για τις οικονομικές επιπτώσεις – Θα συνεργαστούμε με τις Βρυξέλλες για να προχωρήσουμε σε αλλαγές

Την ανησυχία του για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων εξέφρασε απόψε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την απόφαση σύμφωνα με την οποία θεωρείται άκυρη η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη μεταφορά δεδομένων. Ο Έρνεστ σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αναθεωρηθεί το πλαίσιο αυτό.

Αλλά και η υφυπουργός εμπορίου Πένι Πρίτσκερ εξέφρασε την "απογοήτευσή" της για την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί "αβεβαιότητα" για τις εταιρείες και τους καταναλωτές. "Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τις εταιρείες και τους καταναλωτές, τόσο τους Αμερικανούς όσο και τους Ευρωπαίους και θέτει σε κίνδυνο τη διατλαντική ψηφιακή οικονομία" ανέφερε η υφυπουργός.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν αξιόπιστες μεθόδους για τη νόμιμη μεταφορά δεδομένων και ότι θα λύσουν όλα τα θέματα που συνδέονται με την παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε το Facebook Europe σε ανακοίνωσή του μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Edward Snowden: Ευχαριστώ την Ευρώπη - Όλοι μας αισθανόμαστε πιο ασφαλείς

Ο Edward Snowden, ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA , "ευχαρίστησε" την Ευρώπη για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία ακύρωσε το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ.

"Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέρριψε έναν νόμο που παρακάμπτεται καθημερινά. Όλοι μας αισθανόμαστε πιο ασφαλείς τώρα" σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Είναι η δεύτερη φορά σε ισάριθμα χρόνια που ο κόσμος μπορεί να βασιστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων. Ευχαριστούμε, Ευρώπη" πρόσθεσε και συνεχάρη τον Schrems που είχε προσφύγει εναντίον του Facebook, τονίζοντας ότι με τις ενέργειές του "έκανε τον κόσμο καλύτερο ".

Ποιός είναι ο ακτιβιστής που έστειλε το facebook στη δικαιοσύνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσε τη σχετική απόφαση στο πλαίσιο εκδίκασης της προσφυγής ενός Αυστριακού πολίτη (δικηγόρου και ακτιβιστή), του Max Schrems, ο οποίος επικαλούμενος τις αποκαλύψεις του Edward Joseph Snowden, σχετικά με το πρόγραμμα PRISM, της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), κατήγγειλε ότι η αμερικανική νομοθεσία δεν εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Αρχικά, ο Schrems είχε προσφύγει στο ιρλανδικό δικαστήριο, όπου εδρεύει η ευρωπαϊκή θυγατρική τoυ Facebook. Ωστόσο, η ιρλανδική δικαιοσύνη απέρριψε την προσφυγή, παραπέμποντας στην επίμαχη απόφαση της Κομισιόν, είχε κρίνει ως «Safe Harbor» το αμερικανικό καθεστώς. Επόμενο βήμα του Schrems, ήταν η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ