Silicon Valley αλά... Σερραϊκά!
Drones που πετούν και «ακτινογραφούν» τις καλλιέργειες μέσα σε δευτερόλεπτα, «μπάλες- Θερμόμετρα» που χτυπούν “Alert” στο κινητό τηλέφωνο των αγροτών όταν η θερμοκρασία απειλήσει την αποθηκευμένη παραγωγή αλλά και οκτώ εφαρμογές για smart phones (Apps), που κάνουν τη ζωή και τη δουλειά στην πρωτογενή παραγωγή πολύ εύκολη, αφού καταγράφουν, αρχειοθετούν και ειδοποιούν εκατομμύρια δεδομένα!
Αυτά είναι λίγα μόνο από τα επιτεύγματα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, που εδρεύει στις Σέρρες, ενός ιδρύματος που -κόντρα στο ρεύμα- κατορθώνει όχι απλά να επιβιώνει αλλά να προσφέρει (πάντα δωρεάν) υποστήριξη στον αγρότη.
«Έχουμε κέφι, έχουμε πλάνο και εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε φτιάξει κάποια πράγματα» μας λέει ο καθηγητής του ιδρύματος και υπεύθυνος του εργαστηρίου Πληροφορικής Θόδωρος Λάντζος, που είναι παράλληλα με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα και αγρότης.
Το... ιπτάμενο καμάρι
Το... καμάρι του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας είναι το σύστημα συλλογής πληροφοριών από αέρος, που έγινε πράξη σε συνεργασία με εταιρία της Θεσσαλονίκης. To Drone πετά πάνω από μία αγροτική καλλιέργεια και καταγράφει με τον ειδικό (φωτομετρκό) φακό του. Από τις «φωτογραφίες» αυτές, που μπαίνουν στο σύστημα που έφτιαξαν οι φοιτητές και οι καθηγητές του ΤΕΙ, προκύπτει μία λεπτομερέστατη «ακτινογραφία» της καλλιέργειεας. Από το πόσα φυτά υπάρχουν και σε τί ύψος έχουν φτάσει, μέχρι πώς αναπτύσσονται, πού εντοπίζονται προβλήματα στην ανάπτυξη, πού αναπτύχθηκαν ασθένειες και ποιες είναι ακριβώς! Έτσι επικεντρωμένα σχεδιάζεται και εφαρμόζεται η αντιμετώπιση.
Λήψη από drone - Πηγή: Χρήστος Νικολαϊδης
«Κάνουμε την ίδια δουλειά που μπορεί να κάνει ένας δορυφόρος, μόνο που την κάνουμε πολύ καλύτερα. Ο δορυφόρος σε ένα pixel αποτύπωσης δίνει 30Χ30 μέτρα, εμείς 30Χ30 εκατοστά», εξηγεί ο αρχιμηχανικός της συνεργαζόμενης εταιρίας Βασίλης Πολύχρονος.
Το θερμόμετρο που στέλνει SMS
Από μακριά μοιάζει με μία απλή μπάλα μπιλιάρδου. Είναι όμως ένα σύγχρονο θερμόμετρο, που χτυπά Alert ή στέλνει SMS σε κινητά τηλέφωνα! Η μπάλα σχεδιάστηκε για να μπαίνει μέσα σε αποθήκες καλαμποκιού, όπου μπορεί να λειτουργεί επί ένα χρόνο! Μόλις πλησιάσει ο αγρότης με το συνδεδεμένο Smart Phone, το θερμόμετρο ενεργοποιείται και στέλνει τη θερμοκρασία στην οθόνη του. Εάν η θερμοκρασία περάσει μία προκαθορισμένη τιμή τότε στέλνει Άμεση Ειδοποίηση γιατί η αποθηκευμένη παραγωγή κινδυνεύει!
Το έξυπνο θερμόμετρο - Πηγή: Χρήστος Νικολαϊδης
Μέσα στο 2016 το έξυπνο αυτό θερμόμετρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας θα διατίθεται στο εμπόριο και μάλιστα σε πολύ φτηνή τιμή!
Τα οκτώ Apps
Οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα ήταν το πρώτο μεγάλο εγχείρημα του Εργαστηρίου Πληροφορικής του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και άρχισε το 2011. Στο μεταξύ οκτώ από αυτές τελειοποιήθηκαν και ήδη έχουν χιλιάδες χρήστες σε όλον τον κόσμο! Με τα Apps αυτά ο αγρότης αποκτά ένα έξυπνο εργαλείο, έναν πολύτιμο συνεργάτη μέσα στο κινητό τηλέφωνο του. O Farm Manager για παράδειγμα καταγράφει με δορυφορικά δεδομένα το χωράφι και τις ιδιαιτερότητες του, όπως για παράδειγμα εάν σε ένα κομμάτι του απαιτεί περισσότερο νερό ή λίπασμα. Κάθε φορά που ο αγρότης με το κινητό του βρίσκεται στο σημείο αυτό, παίρνει μία ειδοποίηση για να κάνει την πρόσφατη ενέργεια.
Ο καθηγητής Θεόδωρος Λάντζος - Πηγή: Χρήστος Νικολαϊδης
Η εφαρμογή αυτή αφαιρεί έναν ακόμη πονοκέφαλο από τον αγρότη, που είναι η τοποθέτηση του ποτιστικού δικτύου. Κάθε φορά γίνεται με επιτόπιες μετρήσεις. O Farm Manager όμως υποδεικνύει (αφού μία φορά έχει καταγράψει) στον αγρότη πού ακριβώς να τοποθετήσει καρούλια και σωλήνες! Με τις άλλες εφαρμογές ο αγρότης μπορεί να έχει ακριβή εικόνα των οικονομικών του («Αγρολογιστής»), να λαμβάνει ενημερώσεις από το Υπουργείο και επιλεγμένους φορείς αλλά και να διαχειρίζεται οτιδήποτε αφορά τα οχήματα και τα μηχανήματα του.
Στην “Agrotica 2016”
Τα επιτεύγματα αυτά παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη φετινή διεθνή έκθεση αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού “Agrotica 2016”, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 28-31 Ιανουαρίου 2016.
Η εφαρμογή με το Drone θα μπορούσε να γλυτώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον τομέα της εκτίμησης καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες από θεομηνίες. Σύμφωνα με τον κ. Λάντζιο, η εφαρμογή μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια ποιο χωράφι επλήγη από βροχή, χαλάζι ή παγετό, σε ποιο βαθμό και σε ποια ακριβή έκταση. Δυστυχώς η εκτίμηση αυτή γίνεται σήμερα «με το μάτι» από ωρομίσθιους γεωπόνους. «Ο (αρμόδιος κρατικός φορέας) ΕΛΓΑ δεν έχει απαντήσει ακόμη στις προτάσεις μας», καταλήγει ο κ. Λάντζος.
*O Χρήστος Νικολαϊδης είναι δημοσιογράφος