TECH

Ανατροπές στην αγορά εργασίας φέρνει η «4η Βιομηχανική Επανάσταση»

Ρομπότ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός REUTERS/Ruben Sprich

Σε κεντρικό θέμα του πρόσφατου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αναδείχθηκε η «4η Βιομηχανική Επανάσταση», «κλέβοντας» την παράσταση από σημαντικές οικονομικοπολιτικές εξελίξεις που απασχολούσαν την παγκόσμια κοινότητα την ίδια περίοδο.

Η «4η Βιομηχανική Επανάσταση», ένας όρος που ενσωματώνει την τεχνολογική εξέλιξη όπως η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, η νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, φαίνεται πως δικαίως συγκέντρωσε όλο το ενδιαφέρον των ηγετών και των προσωπικοτήτων από περισσότερες από 100 χώρες, που βρέθηκαν στην ελβετική πόλη στα τέλη του περασμένου μήνα.

Κι αυτό γιατί ο αντίκτυπος της «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» θα γίνει κυρίως αισθητός στον κόσμο της εργασίας, παγκοσμίως.

Οι νέες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα η 3D εκτύπωση, η νανοτεχνολογία και η ρομποτική, που κάνουν... εντυπωσιακή είσοδο στον τομέα της παραγωγής, πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα στην αγορά εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, η αυτοματοποίηση των λειτουργιών θα μπορούσε να προκαλέσει μέσα σε 5 χρόνια, απώλεια έως και 7,1 εκατ. θέσεων εργασίας, που θα αφορούν κυρίως υπαλλήλους γραφείου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πληθυσμιακή ομάδα που θα πληγεί θα είναι οι γυναίκες, οι οποίες συχνά απασχολούνται ως πωλήτριες και γραμματείς. Τη στιγμή που οι άνδρες θα χάνουν τρεις θέσεις εργασίας για κάθε καινούργια που θα προκύπτει, οι γυναίκες θα χάνουν πέντε.

Ο Κλάους Σβαμπ στο βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ-Πηγή REUTERS/Ruben Sprich

Ως αντιστάθμισμα, η έκθεση αναφέρει την δημιουργία 2,1 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, που θα αφορούν σε εξειδικευμένες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα οι μηχανικοί υπολογιστών, όμως ο ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει στοχευμένη δράση για τη διαχείριση των αλλαγών, οι κυβερνήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την διαρκώς αυξανόμενη ανεργία.

Παρόμοιες δυσοίωνες για τους εργαζόμενους ανθρώπους προβλέψεις είχε κάνει νωρίτερα και η Bank of America, που έπειτα από έρευνά της προειδοποίησε πως μέχρι το 2025 τα ρομπότ θα έχουν καταλάβει το 45% των βιομηχανικών εργασιών, «εξαφανίζοντας» εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Μέχρι στιγμής, οι ρομποτικές μηχανές αναλαμβάνουν με ραγδαίους ρυθμούς χειρωνακτικά επαγγέλματα, εκτελώντας εργασίες επαναλαμβανόμενης κίνησης. Στη συνέχεια, όμως, εξυπνότερες συσκευές, θα θέσουν σε κίνδυνο επαγγέλματα που απαιτούν περισσότερες δεξιότητες, ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμά του το CNN.

Ποιες είναι οι ειδικότητες που θα εξαφανιστούν

- Διοικητικοί υπάλληλοι
- Χειρωνακτικές εργασίες
- Αναλυτές δεδομένων
- Ξεναγοί
- Αρτοποιοί
- Κρεοπώλες
- Ασφαλιστές
- Πωλητές σε εμπορικά καταστήματα
- Εφοριακοί
- Πωλητές μέσω τηλεφώνου
- Λογιστές
- Ψαράδες
- Οδηγοί μέσω μεταφοράς


Οι εργασίες που θα παραμείνουν στο ανθρώπινο πεδίο και δεν φαίνεται να κινδυνεύουν είναι εκείνες όπου το συναίσθημα, η δημιουργικότητα, η κοινωνική συναναστροφή, το ένστικτο είναι προαπαιτούμενα.

Ανάμεσα σε αυτές είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, οι ερευνητές, οι αστυνομικοί, οι εκπαιδευτικοί,κ.α.

Smart robots could soon steal your job
Ivana Kottasova, by CNN

Διαβάστε ακόμη

Το 2020 θα χαθούν από τα ρομπότ οι μισές θέσεις εργασίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης