TECH

5G: «Σολομώντεια» η λύση επέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα με τη Huawei

AP Photo/Mark Schiefelbein

Μία μέση οδό αναφορικά με το θέμα των προμηθευτών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) επέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό είναι τουλάχιστον ένα πρώτο συμπέρασμα από την ανακοίνωση της Κομισιόν για το συγκεκριμένο θέμα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχετική ανακοίνωση της, κάνει λόγο μεν για λήψη αυστηρών μέτρων και δημιουργίας ειδικού πλαισίου κυβερνοασφάλειας για τα δίκτυα 5G αλλά δεν προχώρησε στην απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού από συγκεκριμένους προμηθευτές και ειδικά την κινεζική Huawei, όπως είναι το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ΕΕ δημοσίευσε ένα πακέτο από μέτρα και προτάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του πλαισίου κυβερνοασφάλειας στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους με τις ρυθμιστικές αρχές να αναλαμβάνουν την επίβλεψη αυτού. Επιπλέον, ζητά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να μην έχουν μόνο έναν προμηθευτή εξοπλισμού.

Ακόμη, ζητά από τα κράτη – μέλη να ενσωματώσουν αυτά τα μέτρα στο εγχώριο ρυθμιστικό πλαίσιο μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, καθώς, επίσης, και να ετοιμάσουν μία σχετική αναφορά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Στόχος είναι να υπάρξει μία όσο το δυνατόν πιο ευθυγραμμισμένη πολιτική μεταξύ των κρατών – μελών και ένας καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των απειλών κυβερνοασφάλειας για τα δίκτυα 5G, τα οποία χαρακτηρίζει ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Το γεγονός ότι στις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΕ δεν υπάρχει αναφορά για οποιαδήποτε μορφής απαγόρευση της χρήσης εξοπλισμού από συγκεκριμένους κατασκευαστές ή εταιρείες από συγκεκριμένη χώρα αποτελεί πάντως σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλλουν την απαγόρευση χρήσης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τη Huawei και γενικότερα από κινεζικές εταιρείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ελλόχευε κινδύνους στην ασφάλεια των δικτύων, καθώς θεωρούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό των κινεζικών εταιρειών για κατασκοπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο «πλήγμα» στην προσπάθεια των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς χθες, Τρίτη, η Βρετανία αποφάσισε ότι η Huawei μπορεί να έχει ρόλο -έστω και υπό περιορισμούς- στην ανάπτυξη των δικτύων 5G στη χώρα. Και είναι ενδιαφέρον πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της.

Τι γίνεται με την Ελλάδα

Από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο επί του θέματος. Στο πρόσφατο παρελθόν, πάντως, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα θα περιμένει τις σχετικές επιλογές της ΕΕ και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις αντίστοιχες αποφάσεις της, ενώ γενικότερα το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η εμπορική διάθεση των δικτύων 5G αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2021, ενώ για το φθινόπωρο του 2020 είναι προγραμματισμένη η πρώτη δημοπρασία για την εκχώρηση του σχετικού φάσματος. Ορισμένες από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιλογή προμηθευτών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η επιλογή που θα κάνουν εξαρτάται και από εκείνες των μητρικών ομίλων τους.

Ο ρόλος των παρόχων

Πρακτικά, η ΕΕ πετά το «μπαλάκι» στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι είναι και αυτοί που έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια των δικτυακών υποδομών τους. Κάτι που υποστήριζαν και οι ίδιοι οι πάροχοι τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα, υπήρχαν και φωνές από μεγάλους παρόχους στην Ευρώπη, όπως, για παράδειγμα, η Vodafone, που υποστήριζαν ότι η απαγόρευση της χρήσης εξοπλισμού της Huawei θα οδηγούσε σε σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, καθώς ο κινεζικός κολοσσός αποτελεί εκ των βασικών προμηθευτών τους όσον αφορά τις υποδομές 4G.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιθανότατα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΕ, δημοσιοποιήθηκε και η συμφωνία του GSMA, ήτοι της παγκόσμιας ένωσης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, με τον ENISA, τον ευρωπαϊκό οργανισμό κυβερνοασφάλειας, προκειμένου οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την καλύτερη υλοποίηση του πλαισίου και των μέτρων που ανακοίνωσε η Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης