Αλλαγές στις χρεώσεις των data στα κινητά: Τι σημαίνουν για τους καταναλωτές
«Πρώτο δείγμα» χαρακτηρίζονται από παράγοντες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς οι προσφορές που ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή 6/12, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναφορικά με τις υπηρεσίες δεδομένων, ανταποκρινόμενες ουσιαστικά στην προ δύο εβδομάδων σχετική προτροπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι προσφορές των τριών εταιρειών χαρακτηρίζονται ως θετικές κινήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που δείχνει να είναι να γίνει περισσότερο ελκυστική η χρήση του mobile internet, το οποίο αποτελεί και έναν από τους δείκτες που μετρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται πως δεν έχουμε να κάνουμε με μείωση του ποσού που πληρώνουν οι συνδρομητές συμβολαίου αλλά με μείωση του κόστους ανά GB. Αυτό ήταν κάτι που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης σε διάφορες ομιλίες σε συνέδρια του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, καθώς γίνεται κατανοητό ότι σε πρώτη φάση είναι δύσκολο να υπάρξουν μειώσεις τιμών και για τεχνικούς λόγους, μεταξύ άλλων.
Οι προσφορές που ανακοινώθηκαν αφορούσαν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, πακέτα δεδομένων που μπορεί να αποκτήσει ένας συνδρομητής συμβολαίου επιπλέον του όγκου δεδομένων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα τους. Επίσης, αφορούσαν προσφορές για νέες συνδέσεις με αποτέλεσμα όσοι έχουν ήδη συμβόλαιο με κάποια από τις τρεις εταιρείες κινητής να μην επωφελούνται ιδιαιτέρως από τις κινήσεις αυτές.
Κάτι που αναμένεται να αλλάξει, πάντως, τους επόμενους μήνες. Και αυτό γιατί έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για προσφορές και «ενίσχυση» του όγκου δεδομένων στα υφιστάμενα προγράμματα αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί αλλαγές στα συστήματα χρέωσης (billing systems) των εταιρειών, μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο προκειμένου να υλοποιηθεί. Όπερ σημαίνει ότι περιμένουμε να δούμε και άλλες ανακοινώσεις όσον αφορά στα προγράμματα συμβολαίου.
Όσον αφορά στο τι ανακοίνωσαν οι τρεις εταιρείες, γενικώς ακολούθησαν διαφορετική τακτική και προς το παρόν δείχνουν να απευθύνονται και προς διαφορετικές κατηγορίες συνδρομητών.
Cosmote
H Cosmote ανακοίνωσε κατ’ αρχήν ότι διπλασιάζει τα GB στα πακέτα Giga Max, τα οποία μπορεί κάποιος συνδρομητής συμβολαίου να προσθέσει στα GB που περιλαμβάνει το συμβόλαιο του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τιμή ανά GB στα εν λόγω πακέτα να κυμαίνεται από 0,5 έως 0,99 ευρώ.
Tα νέα πακέτα Giga Max προσφέρουν 10 GB (από 5 GB) το μήνα έναντι 9,90 ευρώ, 20 GB (από 10 GB) έναντι 14,90 ευρώ και 40 GB (από 20 GB) έναντι 19,90 ευρώ.
Επιπλέον, η Cosmote ανακοίνωσε μία προσφορά για τα προγράμματα κινητής Cosmote Mobile, τα οποία αφορούν νέες συνδέσεις, και σε συνδυασμό με τα νέα πακέτα δεδομένων Giga Max παρέχουν πολλαπλάσια GB σε προνομιακές τιμές.
Συγκεκριμένα, στο Cosmote Mobile S (300 λεπτά ομιλία, 300 SMS) σε συνδυασμό με το Giga Max, φθάνει να προσφέρει 10,5 GB (από 1,5 GB) με την τιμή προσφοράς στα 34,90 ευρώ το μήνα. Η ονομαστική τιμή του ίδιου πακέτου (χωρίς το Giga Max) είναι αυτή τη στιγμή επίσης στα 34,90 ευρώ.
Στο Cosmote Mobile M (600 λεπτά ομιλίας, 600 SMS) τα GB -σε συνδυασμό με το Giga Max- φθάνουν στα 21,5 GB (από 3 GB) με την τιμή στα 44,90 ευρώ. Η ονομαστική τιμή του ίδιου πακέτου (χωρίς το Giga Max) είναι αυτή τη στιγμή επίσης στα 44,90 ευρώ.
Στο Cosmote Mobile L (2000 λεπτά ομιλίας, 2000 SMS) τα GB -σε συνδυασμό με το Giga Max- φθάνουν στα 25 GB (από 8 GB) με την τιμή στα 59,90 ευρώ. Η ονομαστική τιμή του ίδιου πακέτου (χωρίς το Giga Max) είναι αυτή τη στιγμή επίσης στα 64,90 ευρώ.
Στο Cosmote Mobile XL (απεριόριστα λεπτά ομιλίας, 4000 SMS) τα GB -σε συνδυασμό με το Giga Max- φθάνουν στα 35 GB (από 20 GB) με την τιμή στα 79,90 ευρώ. Η ονομαστική τιμή του ίδιου πακέτου (χωρίς το Giga Max) είναι αυτή τη στιγμή επίσης στα 89,90 ευρώ.
Vodafone
Από την πλευρά της, η Vodafone ανακοίνωσε κατ’ αρχήν νέα πακέτα, τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλους τους πελάτες συμβολαίου για αγορά επιπλέον και ξεχωριστά των παροχών του προγράμματός τους.
Συγκεκριμένα, τα νέα πακέτα προσφέρουν 40GB για 1 μήνα προς 19,90 ευρώ, 10GB για 1 μήνα προς 9,90 ευρώ, 10GB για 1 εβδομάδα προς 5,90 ευρώ και 10GB για 3 μέρες προς 2,90 ευρώ.
Τα νέα μηνιαία πακέτα δεδομένων θα είναι διαθέσιμα από τις 17 Δεκεμβρίου 2019, ενώ τα πακέτα με ισχύ μία εβδομάδα και τρεις ημέρες αντίστοιχα, θα είναι διαθέσιμα προσεχώς, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι με τα νέα πακέτα της Vodafone, το κόστος ξεκινά από τα 30 λεπτά και φτάνει το 1 ευρώ ανά GΒ.
Επιπλέον, μέσα από το My Vodafone App, η Vodafone τριπλασιάζει τα data στα υπάρχοντα πακέτα δεδομένων από 1GB σε 3GΒ για ένα μήνα, χωρίς να αλλάζει η τιμή τους, η οποία παραμένει σταθερή στα 5,90 ευρώ για όλους τους πελάτες συμβολαίου.
Wind
Όσον αφορά στη Wind, ανακοίνωσε ότι μειώνει το μηνιαίο πάγιο της υπηρεσίας unlimited GB που παρέχεται στους συνδρομητές συμβολαίου με κάποιο από τα προγράμματα W. Συγκεκριμένα, το μηνιαίο πάγιο μειώνεται στα 15 ευρώ από 20 ευρώ με τη μείωση της τιμής να είναι διαθέσιμη από τις 16 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα για κατανάλωση απεριόριστου όγκου δεδομένων. Απλά, υπάρχει πολιτική ορθής χρήσης και μετά την κατανάλωση 15 GB για χρήση εντός Ελλάδος, συνεχίζεται η απεριόριστη χρήση mobile Internet με μειωμένη ταχύτητα έως και 1Mbps μέχρι την επόμενη ημερομηνία τιμολόγησης.
Ονομαστική τιμή
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στη συζήτηση περί μείωσης του κόστους χρήσης του mobile Internet δεν περιλαμβάνονται οι χρήστες πακέτων καρτοκινητής.
Σημειωτέον πως το 70% των χρηστών κινητών στην Ελλάδα έχουν πακέτο καρτοκινητής, αν και από την άλλη πλευρά οι συνδρομητές συμβολαίου είναι εκείνοι που πληρώνουν αναλογικά τα περισσότερα.
Από την άλλη πλευρά, στην καρτοκινητή υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια εξαιρετικές προσφορές όσον αφορά στη χρήση δεδομένων με πακέτα data σε πολύ καλές τιμές. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν προτιμήσει να έχουν πακέτο καρτοκινητής αντί για συμβόλαιο παρά το γεγονός ότι κάνουν υψηλή χρήση δεδομένων, επειδή εκτιμούν ότι τους συμφέρει.
Το γεγονός αυτό είναι και ένας από τους λόγους που υπάρχει μία συζήτηση σχετικά με τις «πραγματικές» και τις ονομαστικές τιμές στην κινητή τηλεφωνία. Τόσο στα συμβόλαια όσο και στην καρτοκινητή, οι προσφορές είναι σημαντικές και τελικώς ο καταναλωτής πολύ σπάνια χρεώνεται με βάση τον επίσημο τιμοκατάλογο.
Και αυτό, σύμφωνα με τις εταιρείες, δημιουργεί μία διαφορετική εικόνα αναφορικά με το πόσο τελικώς είναι ακριβή η χρήση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
Φορολογία και 5G
Ένα άλλο σημείο που χρήζει επισήμανσης είναι πως στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής δεν συζητήθηκε μόνο το θέμα των χρεώσεων δεδομένων αλλά έγινε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Όπως είναι το ζήτημα των επενδύσεων σε δίκτυα επόμενης γενιάς (οπτικές ίνες και 5G), η εφαρμογή του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις αλλά και η ειδική φορολογία.
Και οι τρεις επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας -Μιχάλης Τσαμάζ (Cosmote), Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone Ελλάδος) και Νάσος Ζαρκαλής (Wind Ελλάς)- έχουν κατά καιρούς επισημάνει ότι αφενός η υψηλή φορολογία επηρεάζει το κόστος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και αφετέρου η δημοπρασία για το 5G δεν θα πρέπει να κινηθεί με τη λογική της μεγιστοποίησης των εσόδων γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ανάχωμα για τις επενδύσεις στις υποδομές. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει αναφέρει ότι η υπάρχουσα σκέψη είναι το μοντέλο της δημοπρασίας για το 5G (σ.σ. είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο του 2020) να έχει ως στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων, οπότε εδώ φαίνεται να υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών.
Όσον αφορά το θέμα της ειδικής φορολογίας, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης μέσα στο 2020. Και αυτό γιατί στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί συνολικά 320 εκατ. ευρώ από τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Συγκεκριμένα, 218 εκατ. ευρώ από τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, 76 εκατ. ευρώ από τέλη συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας και 26 εκατ. ευρώ από το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης. Ο κ. Πιερρακάκης έχει δηλώσει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι αφενός δεν είναι αρμόδιος υπουργός αλλά ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να είχαμε εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο είναι ψηλά στην ατζέντα των επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.