Σε ποιες περιπτώσεις τα κανάλια δεν θα πάνε σε high definition το 2022
Σε νομοθετική ρύθμιση με στόχο να επιλύσει και τις τελευταίες ασάφειες σχετικά με την ολοκλήρωση του αποκαλούμενου ψηφιακού μερίσματος και της «απελευθέρωσης» συχνοτήτων από την πλευρά των τηλεοπτικών παρόχων προκειμένου να αξιοποιηθούν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, προχώρησε η κυβέρνηση.
Το ζήτημα έχει προκύψει από την πλήρη μετάβαση των τηλεοπτικών καναλιών στην υψηλή ευκρίνεια (high definition) που είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου 2022 και αφού νωρίτερα μέσα στο 2021 οι τηλεοπτικοί πάροχοι (ΕΡΤ και Digea) θα είχαν «μετακινηθεί» από την περιοχή των 700 MHz, απελευθερώνοντας συχνότητες που θα αποδοθούν στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας -μέσω διαγωνισμού- που θα τις χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξη δικτύων 5G.
Όμως, αυτή η μετάβαση στην υψηλή ευκρίνεια να μην είναι τεχνικά εφικτή σε ορισμένες -περιορισμένες σε αριθμό- περιοχές της χώρας. Για αυτές τις περιοχές, η ρύθμιση που κατατέθηκε μαζί με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι τα κανάλια θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν σε τυπική ευκρίνεια (SD).
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η έτερη επιλογή θα ήταν η μετάβαση των τηλεοπτικών παρόχων στην τεχνολογία DVB-T2 που προσφέρει μεγαλύτερη συμπίεση αλλά μία τέτοια κίνηση θα είχε πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, πολλοί καταναλωτές θα έπρεπε να προμηθευτούν νέους τηλεοπτικούς δέκτες ή αποκωδικοποιητές προκειμένου να συνεχίσουν να βλέπουν τα ελεύθερης μετάδοσης τηλεοπτικά κανάλια, ενώ επιπλέον, ΕΡΤ και Digea θα καλούνταν να επενδύσουν σημαντικά ποσά για τη δημιουργία ουσιαστικά νέων δικτύων μετάδοσης που θα παρέμεναν ανενεργά δεδομένου και του σχετικά μικρού αριθμού των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών.
Από την άλλη πλευρά, η απόδοση από τα τηλεοπτικά δίκτυα μετάδοσης του φάσματος στα 700 MHz θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη των δικτύων 5G σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, δεδομένου ότι αυτή η φασματική περιοχή θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη κάλυψη μη αστικών περιοχών.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του φάσματος στα 700 MHz θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, σε συνέχεια αντίστοιχης διαδικασίας που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2020 για τις συχνότητες των 3,5 GHz.
Ενόψει αυτής της διαδικασίας και προκειμένου οι πολίτες να μη βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να προμηθευτούν νέους αποκωδικοποιητές ή νέους τηλεοπτικούς δέκτες, η τροπολογία προβλέπει πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να συνεχίζουν να εκπέμπουν σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μετά και την 1η Ιανουαρίου 2022, μόνο εφόσον -σε ελάχιστες περιοχές- δεν υπάρχει τεχνικά εκτός τρόπος για μετάδοση σήματος σε υψηλή ευκρίνεια.