TECH

Θα είναι ο 21ος αιώνας ο τελευταίος των ανθρώπων;

Θα είναι ο 21ος αιώνας ο τελευταίος των ανθρώπων;
Επισκέπτρια έκθεσης υψηλής τεχνολογίας βγάζει σέλφι με το ρομπότ Geminoid HI-2, το οποίο είναι φτιαγμένο κατ΄εικόνα του δημιουργού του, Ιάπωνα καθηγητή Χιρόσι Ισιγκούρο. REUTERS/Ivan Alvarado

Ο 21ος αιώνας θα μπορούσε να είναι και ο τελευταίος της ανθρωπότητας, καθώς τον 22ο αιώνα ενδέχεται να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο τα ρομπότ και τα σάϊμποργκς (cyborgs).

Θα μπορούσαν ακόμη και να δημιουργήσουν συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους, θεωρώντας τους ως προγόνους, σύμφωνα με έναν ερευνητή της επιστήμης.

Ο Σέθ Σόστακ (Seth Shostak) του Ινστιτούτου Έρευνας για Εξωγήινη Ευφυΐα (SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence) που βρίσκεται στο Mountain View της Καλιφόρνια σε άρθρο που δημοσίευσε στο δικτυακό τόπο του SETI θεωρεί ότι υπάρχουν τρείς μεγάλες επιστημονικές πρόοδοι που είναι κοντά στο να αλλάξουν το ανθρώπινο είδος: η γενετική μηχανική, η τεχνητή ευφυΐα και τα ταξίδια στο Διάστημα. Όπως αναφέρει, «η τεχνολογική σύνθεση των τριών μας έχουν βάλει ήδη στον δρόμο που θα αλλάξει το ανθρώπινο είδος για πάντα». Υποστηρίζει ότι τεχνολογίες όπως τα «προσχεδιασμένα μωρά» και οι υπολογιστές που θα συνδέονται απευθείας στο ανθρώπινο μυαλό, σύντομα θα φέρουν δραματικές αλλαγές.

Επίσης αναφέρει ότι η γενικευμένη ανάπτυξη τεχνητής ευφυΐας σίγουρα θα είναι η αρχή μιας εποχής ριζικών αλλαγών, όμως είναι μικρότερη αιτία ανησυχίας για το μέλλον μας η γενετική βελτίωση των απογόνων μας, από την διαδοχή μας από... μηχανικούς. Όπως τονίζει στο κείμενό του στο site του SETI, «ίσως μπορούμε να διαιωνίσουμε το είδος μας, τοποθετώντας τσιπ στους εγκεφάλους μας ή απλώς μεταφορτώνοντας τους εγκεφάλους μας σε μηχανές. Σίγουρα, όμως, ο Homo Sapiens όπως τον ξέρουμε τα τελευταία 50 χιλιάδες χρόνια θα αποτελέσει παρελθόν».

Επίσης προσθέτει ότι οι γενετικά τροποποιημένοι άνθρωποι δεν θα είναι μόνο κάτι εφικτό, αλλά η δημιουργία τους και η εφαρμογή των σχετικών τεχνολογίων θα είναι αναπόφευκτη. Ο Σόστακ υποστηρίζει ότι η αμείλικτη αλληλεπίδραση της επιστήμης και της τεχνολογίας εγγυώνται ότι η γονιδιακή γνώση θα δημιουργήσει έναν μεγάλο αριθμό εφαρμογών σε πολλούς τομείς. Η θεραπεία των ασθενειών είναι μία από αυτές. Όπως τονίζει, οι προσπάθειές μας δεν θα περιοριστούν απλώς στο να αντιμετωπίσουμε γενετικά προβλήματα του είδους μας, αλλά επιλογή και στόχος μας θα είναι η βελτίωση.

Διαβάστε ακόμη

Το 2020 θα χαθούν από τα ρομπότ οι μισές θέσεις εργασίας
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ετοιμάζει μπάτλερ ρομπότ για το 2016