Καταγράφουν τα «έξυπνα» κινητά κάθε σας κίνηση; Ναι, αλλά μπορείτε να διαγράψετε το αρχείο
Τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα έχουν εργαλεία που «χαρτογραφούν» κάθε βήμα που κάνουν οι ιδιοκτήτες τους -είτε στον διαδικτυακό είτε στον φυσικό κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι η Google έχει εργαλεία που «καταγράφουν» τις τοποθεσίες που επισκέπτονται οι χρήστες τους αλλά και τις αναζητήσεις που κάνουν στο διαδίκτυο.
Προ ημερών, όμως, ο κολοσσός αναζητήσεων και τεχνολογίας παρουσίασε ένα νέο εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να διαγράφουν τις πληροφορίες αυτές μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η Google επιτρέπει εδώ και καιρό στους χρήστες να «μπλοκάρουν» τη συλλογή δεδομένων, ωστόσο το νέο εργαλείο είναι μια προέκταση της λειτουργίας αυτής. Όπως υπογραμμίζει, η αποθήκευση των δεδομένων αυτών παραμένει χρήσιμη. Με αυτό το εργαλείο, όμως, η εταιρεία θα μπορεί να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα αυτά θα αξιοποιηθούν όπως πρέπει αλλά δεν θα τα κρατάει περισσότερο απ’ ότι πρέπει.
«Είτε αναζητάτε τα τελευταία νέα είτε το ευκολότερο δρομολόγιο για να φτάσετε κάπου, εμείς στοχεύουμε στο να κάνουμε τα εργαλεία μας χρήσιμα για όλους» τονίζει η Google, και συνεχίζει:
«Και όταν ανοίγετε τις ρυθμίσεις, όπως το ιστορικό τοποθεσιών, και πλοήγησης ή τη δραστηριότητα των εφαρμογών τα δεδομένα μπορούν να κάνουν τα προϊόντα της Google πιο χρήσιμα για εσάς -όπως για παράδειγμα να προτείνουμε ένα εστιατόριο που θεωρούμε ότι μπορεί να σας αρέσει ή να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε από το σημείο που είχατε αφήσει κάποια προηγούμενη διαδικτυακή αναζήτησή σας. Εργαζόμαστε για να κρατήσουμε τα δεδομένα σας ασφαλή και έχουμε ακούσει τα αιτήματά σας για πιο απλό έλεγχο και διαγραφή».
Με βάση το νέο εργαλείο, οι χρήστες θα πρέπει να ορίζουν το χρονικό διάστημα που θέλουν να φυλάσσονται τα δεδομένα τους -είτε τρεις είτε 18 μήνες. Όλα τα παλαιότερα δεδομένα θα διαγράφονται αυτόματα.
Η Google έχει επιβεβαιώσει ότι το εργαλείο αυτό θα κυκλοφορήσει μέσα στις «επόμενες εβδομάδες».
Τα κοινωνικά δίκτυα και οι τεχνολογικοί κολοσσοί δέχονται τον τελευταίο χρόνο σφοδρές πιέσεις για να δώσουν στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων τους αλλά και να βελτιώσουν τους ελέγχους ιδιωτικότητας.
Η υιοθέτηση του GDPR, του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, επέτρεψε στους Ευρωπαίους να ελέγχουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες εταιρείες αξιοποιούν τα δεδομένα τους.