TECH

Upstream: Η ελληνική πολυεθνική τεχνολογίας που προστατεύει τις δραστηριότητές μας στο κινητό

Στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, οι εταιρείες που «επιβιώνουν» και αναπτύσσονται είναι συνήθως εκείνες που επεκτείνονται σε νέους τομείς δραστηριοτήτων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Upstream, μία από τις ελάχιστες ελληνικές πολυεθνικές στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, η οποία δείχνει να επιδιώκει να εξελιχθεί σε μία εταιρεία με λύσεις και εφαρμογές που απευθύνονται σε ολόκληρο τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.

Η Upstream είδε το όνομά της να φιλοξενείται σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως καθώς η πλατφόρμα ψηφιακής ασφάλειας που έχει αναπτύξει με την επωνυμία Secure-D, εντόπισε ότι μία εφαρμογή για τον καιρό (Weather Forecast - World Weather Accurate Radar) η οποία ερχόταν προεγκατεστημένη σε smartphones κινεζικής εταιρείας που διετέθησαν στις αγορές της Βραζιλίας και της Μαλαισίας, λειτουργούσε ως «κακόβουλο» λογισμικό. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή, η οποία ήταν επίσης διαθέσιμη και μέσω του Google Play, με πάνω από 10 εκατομμύρια λήψεις, διέπραττε online διαφημιστική απάτη, φορτώνοντας ιστοσελίδες με διαφημίσεις και «κλικάροντας» πάνω τους, προχωρώντας επίσης σε συλλογή και διαμοιρασμό των προσωπικών δεδομένων των χρηστών σε διακομιστές (servers) στην Κίνα. Η κακόβουλη δραστηριότητα της εφαρμογής είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση των δεδομένων (mobile data) των χρηστών, μέσω της υπερκατανάλωσης έως και 250MB ανά ημέρα, καθώς και την υποκλοπή του υπολοίπου χρόνου ομιλίας τους (airtime credit) αφού επιχειρούσε να τους εγγράψει, με χρέωση, σε ψηφιακές υπηρεσίες χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως η ψηφιακή ασφάλεια είναι ένας σχετικά καινούριος τομέας δραστηριοποίησης για την Upstream, δεδομένου ότι η πλατφόρμα Secure-D βρίσκεται σε λειτουργία μόλις τα τελευταία 2 χρόνια. Σημειωτέον πως η Secure-D της Upstream έχει μπλοκάρει περισσότερες από 3 εκατομμύρια δόλιες απόπειρες συναλλαγών της κακόβουλης εφαρμογής σε 7 αγορές. Αν δεν είχαν μπλοκαριστεί, θα είχε προκληθεί απάτη ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την υφαρπαγή του διαθέσιμου υπολοίπου χρόνου ομιλίας και δεδομένων των χρηστών στις Βραζιλία, Μαλαισία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Αίγυπτο, Κουβέιτ και Τυνησία.

Η Upstream ξεκίνησε τη δραστηριοποίηση της στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας δίνοντας αρχικά έμφαση στον τομέα των λύσεων μάρκετινγκ για κινητά τηλέφωνα αλλά σταδιακά έχει εξελιχθεί σε μία εταιρεία με προϊόντα που καλύπτουν όλο το φάσμα των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Η εταιρεία δίνει έμφαση στις αναπτυσσόμενες αγορές έχοντας ως πελάτες περισσότερους από 60 παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε πάνω από 45 χώρες. Η γκάμα των λύσεων που προσφέρει καλύπτουν μία αρκετά ευρεία γκάμα υπηρεσιών από το mobile marketing και το mobile commerce μέχρι την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών μέσω κινητών τηλεφώνων.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για την Upstream είναι πάντως ότι σχεδόν το 80% των περίπου 310 εργαζομένων της βρίσκεται στην Αθήνα (σ.σ. έχει γραφεία σε συνολικά 9 πόλεις παγκοσμίως) παρά το γεγονός ότι η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών της οποίας ξεπερνά τα 310 εκατ. ευρώ, δεν έχει έσοδα από την ελληνική αγορά!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης