TECH

Η Microsoft θέλει να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη προσβάσιμη σε όλους

Η «εκδημοκρατικοποίηση» της τεχνητής  νοημοσύνης, ήτοι η παροχή σε όλους τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις της δυνατότητας για πρόσβαση σε εφαρμογές και λύσεις που σχετίζονται με το artificial intelligence (AI) είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει η Microsoft σε παγκόσμιο επίπεδο. Και η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει πολλές ευκαιρίες ακόμη και στις ελληνικές εταιρείες προκειμένου και να μείνουν ανταγωνιστικές αλλά και να κάνουν το επόμενο βήμα τους. 

Αυτό υποστηρίζει ο Mark Torr, επικεφαλής της Microsoft για τους τομείς της αξιοποίησης δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) για την περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, τον οποίο το CNN Greece συνάντησε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Torr, η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε κεντρικό θέμα συζήτησης για 3 λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πλέον υπάρχει διαθέσιμος τεράστιος αποθηκευτικός χώρος προκειμένου να μπορείς να διατηρείς τα δεδομένα, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να αξιοποιήσεις εφαρμογές και λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Ο δεύτερος είναι ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμα διαδεδομένα από πολύ περισσότερες πηγές, όπως είναι, για παράδειγμα, μηχανές και συσκευές που εντάσσονται στο αποκαλούμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT).

«Στην τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεσαι πολλά δεδομένα» τονίζει ο κ. Torr, προσθέτοντας ότι ο τρίτος λόγος είναι τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος στην έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. «Τα μοντέλα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και είναι εφικτό να μετατρέψεις τα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται σε προϊόντα και υπηρεσίες» επισημαίνει το στέλεχος της Microsoft.

Ο κ. Torr τονίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει ήδη γύρω μας σε πολλές εφαρμογές και υπηρεσίες και σε πολλές περιπτώσεις δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. «Είναι πλέον αρκετά εύκολο να ενσωματώσεις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης σε προϊόντα και υπηρεσίες» σπεύδει να προσθέσει το στέλεχος της Microsoft, σύμφωνα με τον οποίο ένας από τους βασικούς στόχους του αμερικανικού κολοσσού είναι το ΑΙ να είναι προσβάσιμο από όλους.

Όπως σημειώνει ο κ. Torr, το ΑΙ μαζί με το IoT αλλά και τεχνολογίες όπως το blockchain και το mixed reality (σ.σ. ο συνδυασμός της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας) αποτελούν βασικές τάσεις στο χώρο της τεχνολογίας αλλά και γενικότερο σε αυτό που αποκαλείται ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μία ευκαιρία για τις επιχειρήσεις προκειμένου να επεκταθούν σε νέους τομείς. Για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεσαι δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη σε βοηθά να τα αξιοποιήσεις καλύτερα ώστε να κάνεις την εταιρεία σου καλύτερη» σημειώνει το στέλεχος της Microsoft, ο οποίος συνιστά στις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν άμεσα το «ταξίδι» τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Η σωστή προσέγγιση, όσο μεγάλο και αν είναι το όραμα που έχεις, είναι να ξεκινήσει με μικρά πράγματα και να επεκτείνεσαι σταδιακά» συνιστά ο κ. Torr.

Το αξιοσημείωτο είναι πως, σύμφωνα με τον κ. Torr, η τεχνητή νοημοσύνη είναι περισσότερο εμφανής σε υπηρεσίες και εφαρμογές που απευθύνονται σε καταναλωτές παρά σε εκείνες για τις επιχειρήσεις. «Οι εταιρείες τείνουν να κινούνται με διαφορετικούς ρυθμούς αλλά αυτό θα αλλάξει σύντομα λόγω και του ψηφιακού μετασχηματισμού τους».

Για τη Microsoft, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής της τα τελευταία χρόνια. «Διαθέτουμε μία ολοκληρωμένη ΑΙ πλατφόρμα, η οποία είναι διαθέσιμη σε όλους τους πελάτες μας και έχουμε ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε οτιδήποτε κάνουμε» επισημαίνει ο κ. Torr, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα επιτρέπει στους πελάτες να αξιοποιούν ΑΙ λύσεις και εφαρμογές ακόμη και δεν διαθέτουν την αντίστοιχη τεχνογνωσία. «Επιπλέον, χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη και για εσωτερικούς λόγους. Για παράδειγμα, έχουμε αναπτύξει μία λύση που βοηθά στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας προβλέψεων και εκτιμήσεων για τις πωλήσεις και τα οικονομικά αποτελέσματα μας!».

Στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, υπάρχουν αρκετά έργα που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και το IoT. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Torr, το κάθε έργο ΙοΤ εξελίσσεται σε έργο ΑΙ. «Υπάρχουν πολλές προσπάθειες και πολύ ενδιαφέροντα projects» δηλώνει το στέλεχος της Microsoft, σύμφωνα με τον οποίο ο συγκεκριμένος χώρος προσφέρει πολλές ευκαιρίες και σε ελληνικές επιχειρήσεις. «Έχω μιλήσει με αρκετές εταιρείες από την Ελλάδα, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον» τονίζει ο κ. Torr, σύμφωνα με την άποψη του οποίου οι επιχειρήσεις στη χώρα μας θα πρέπει να δουν τις βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

«Πρέπει να κοιτάξεις εκτός της χώρας σου αλλά και εκτός του κλάδου σου» επισημαίνει το στέλεχος της Microsoft, σύμφωνα με τον οποίο το μεγαλύτερο εμπόδιο για την τεχνητή νοημοσύνη είναι η έλλειψη δεξιοτήτων που υπάρχει.

«Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τόσο τους δημιουργούς εφαρμογών όσο και τους χρήστες προκειμένου να αξιοποιούν σωστά τις σχετικές λύσεις. Επιπλέον, χρειάζεται να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα, τα οποία, μάλιστα, θα πρέπει να είναι σωστά δομημένα προκειμένου να μπορείς να «τρέχεις» καλύτερα μοντέλα και αλγόριθμους» σπεύδει να προσθέσει ο κ. Torr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης