«Πονοκέφαλο» προκαλεί στους κολοσσούς τεχνολογίας νέο σχέδιο νόμου της Κομισιόν
Με στόχο να «πολεμήσει» το περιεχόμενο που αναρτούν τρομοκρατικές ομάδες σε κοινωνικά δίκτυα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται νέο, αυστηρό σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η Κομισιόν είχε ζητήσει στο παρελθόν από τεχνολογικές εταιρείες όπως το Facebook, το Twitter και την Google να αφαιρούν προπαγανδιστικά βίντεο, φωτογραφίες και σχόλια τρομοκρατικών ομάδων μέσα σε μόλις μια ώρα από την ανάρτησή τους. Ωστόσο, όπως φαίνεται, το εθελοντικό αυτό πρόγραμμα δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Όσον αφορά στο περιεχόμενο τρομοκρατικών ομάδων, τα αποτελέσματα είναι θετικά αλλά η πρόοδος δεν είναι επαρκής» δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα παρουσιαστεί μέσα στη χρονιά, έρχεται μετά από σειρά νέων μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εταιρείες τεχνολογίας. Ήδη, ο νέος κανονισμός για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR), που ετέθη σε λειτουργία τον Μάιο, έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες συγκεντρώνουν ευαίσθητες πληροφορίες για τους χρήστες τους.
Πηγή: REUTERS / Yves Herman
Έτσι, όπως αναφέρει το CNNi, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο περιεχόμενο των κοινωνικών δικτύων.
Το 2016, τo Facebook, το Twitter και το YouTube συμφώνησαν πως θα αφαιρούν ρατσιστικό, βίαιο ή παράνομο περιεχόμενο μέσα σε 24 ώρες από την ανάρτησή του στις πλατφόρμες τους.
Τον Μάρτιο του 2018, όμως, η Κομισιόν είπε στους τεχνολογικούς κολοσσούς ότι θα πρέπει να διαγράφουν αναρτήσεις και βίντεο τρομοκρατικών ομάδων μέσα σε μια ώρα. Μάλιστα, είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν, τότε θα λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Είχε δώσει δε, προθεσμία τριών μηνών στις τεχνολογικές εταιρείες για να τους ενημερώσουν σχετικά.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές πληροφορίες για το σχέδιο νόμου αλλά δεν αποκλείεται να προβλέπει… τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. Για να τεθεί σε ισχύ, ο νέος αυτός νόμος θα πρέπει να εγκριθεί από τους νομοθέτες όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως γράφει το CNNi, το Facebook, η Google και το Twitter αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για τη νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν.
Οι αμερικανικές πλατφόρμες έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι σημειώνουν πρόοδο στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση προβληματικού περιεχόμενου στην Ευρώπη.
Μάλιστα, η Google έχει ανακοινώσει ότι τέλος του 2018 περί τους 10.000 ανθρώπους θα εργάζονται για να αντιμετωπίζουν τέτοιο περιεχόμενο μίσους στην Ευρώπη.
Με τη σειρά του, το Facebook είπε τον Απρίλιο ότι έχει αυξήσει την ομάδα αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών κατά 50 έως 200 άτομα και πως αφαίρεσε 1,9 εκατομμύρια αναρτήσεις του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα.
Το CNNi μεταδίδει ότι η Κομισιόν δεν αποκλείεται να ακολουθήσει το «γερμανικό μοντέλο», έναν νόμο που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η γερμανικές Αρχές έχουν δικαίωμα να επιβάλουν πρόστιμα ύψους έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ σε κοινωνικά δίκτυα, που δεν αφαιρούν αναρτήσεις μίσους γρήγορα.
Τη Δευτέρα, το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι παρότι έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες εναντίον μικρότερων επιχειρήσεων, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο σε κάποια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία.