TECH

Τι θα απογίνουν τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών τώρα που κλείνει η Cambridge Analytica;

Τι θα απογίνουν τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών τώρα που κλείνει η Cambridge Analytica;
Περιπολικό έξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο EPA/ANDY RAIN

Όταν η Cambridge Analytica -η εταιρεία που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου μεγατόνων στο οποίο ενεπλάκη το Facebook- ανακοίνωσε προ ημερών ότι κηρύσσει πτώχευση, χρήστες και οργανώσεις ανά τον κόσμο έσπευσαν να πανηγυρίσουν τη «νίκη» αυτή, λέγοντας ότι τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο είναι πλέον λίγο πιο ασφαλή…

Ισχύει, όμως, τελικά, κάτι τέτοιο; Τι γίνεται όταν μια εταιρεία που συγκεντρώνει προσωπικά δεδομένα βάζει «λουκέτο»; Τα προσωπικά αυτά στοιχεία διαγράφονται ή μήπως υπάρχει και κάποιο άλλο ενδεχόμενο;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν μια εταιρεία κηρύσσει πτώχευση ένας εκκαθαριστής αναλαμβάνει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσει νομικά να διακόψει τη λειτουργία της. Στόχος του εκκαθαριστή, εν προκειμένω του λογιστικού γραφείου Crowe Clark Whitehill LLP, είναι να καταφέρει να πουλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. «Περιουσία» της επιχείρησης, όμως, είναι και τα «χρήσιμα δεδομένα», όπως αναφέρει το εξειδικευμένο σε τεχνολογικά θέματα περιοδικό Wired.

Tα υπόλοιπα δεδομένα θα διαγραφούν… «Ο βασικός κανόνας είναι πως όταν τα δεδομένα δεν χρειάζονται πλέον για τον σκοπό που συγκεντρώθηκαν, τότε θα πρέπει να διαγραφούν ή να τροποποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πλέον ανώνυμα» εξήγησε ο Νιλ Μπράουν, δικηγόρος εξειδικευμένος σε θέματα διαδικτύου, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» συμπλήρωσε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα πως η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό».

Ορισμένες εταιρείες που συγκεντρώνουν προσωπικά δεδομένα μπορούν επίσης να τα πουλήσουν ή να τα μεταβιβάσουν. «Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν τα δεδομένα αυτά μπορούν να μεταφερθούν σε μια άλλη οντότητα ή οντότητες» δήλωσε με τη σειρά της η δρ. Χέδερ Άνισον, εργαζόμενη στο DigitalLaw UK. «Για παράδειγμα, θα πρέπει να μεταφέρονται πληροφορίες ιατρικής φύσης για ασθενείς όταν μια επιχείρηση ιατρικού ενδιαφέροντος κλείνει και οι ασθενείς μεταφέρονται για νοσηλεία αλλού…» εξήγησε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν περιπτώσεις που εταιρείες που ασχολούνται με το μάρκετινγκ έχουν λάβει άδεια να πουληθούν οι λίστες αυτές…».

Παρόλα αυτά, το σενάριο αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο στην περίπτωση της Cambridge Analytica, καθώς τα δεδομένα αυτά ούτε συγκεντρώθηκαν όπως έπρεπε ούτε χρησιμοποιήθηκαν όπως έπρεπε.

«Μπλόκο» από τις έρευνες

Τη «σκοτεινή» αυτή επιχείρηση έχουν ήδη αρχίσει να ελέγχουν ρυθμιστικές αρχές στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία. Το βρετανικό Γραφείο του Επίτροπου Πληροφόρησης έχει ήδη διατάξει την Cambridge Analytica να κρατήσει τα προσωπικά δεδομένα και στοιχεία μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα και να διαπιστωθεί εάν η παρανόμησε, με βάση το γράμμα του νόμου.

Έτσι, τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να διαγραφούν -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή… Για τον ίδιο λόγο, όμως, δεν μπορούν και να πουληθούν σε τρίτους…

Το Forbes, ωστόσο, αναφέρει ότι εμφανίστηκε μια νέα εταιρεία, που ονομάζεται Emerdata Limited, η οποία εμφανίζει την ίδια έδρα και διεύθυνση με την μητρική εταιρία της Cambridge Analytica, την SCL Elections. Το περιοδικό εκφράζει, επίσης, ανησυχία ότι η νέα αυτή εταιρεία πιθανώς να καταφέρει να αποκτήσει τα προσωπικά αυτά δεδομένα…

Για την ώρα, η έρευνα του Βρετανού Επίτροπου Πληροφόρησης βάζει «μπλόκο» σε αυτό το αδιαμφισβήτητα ανησυχητικό σενάριο. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, όμως, είναι τι θα συμβεί στα προσωπικά δεδομένα τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων, εάν η εν λόγω έρευνα δεν καταφέρει να αποκαλύψει ενοχοποιητικά στοιχεία…