Οι ειδικοί αποφάνθηκαν: Δεν «κρύβονται» εξωγήινοι πίσω από το μυστηριώδες «άστρο της Τάμπι»
Το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το πιο μυστηριώδες άστρο στο σύμπαν, αρχίζει σιγά-σιγά να διαλύεται. Το ασυνήθιστο αυτό άστρο, που έχει την ιδιότητα να αυξομειώνει σποραδικά τη φωτεινότητά του, άρχισε να «αποκαλύπτει» τα μυστικά του στους επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να καταρρίψουν τον μύθο που είχε δημιουργηθεί γύρω του, ότι δηλαδή έχουν βάλει οι εξωγήινοι το… χεράκι τους στην ιδιαιτερότητά του.
Έπειτα από συστηματική μελέτη του άστρου το 2016 και το 2017 από τηλεσκόπια της Χαβάης και των Καναρίων Νήσων, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως δεν έχει καμία βάση η υπόθεση ότι η αυξομείωση της ακτινοβολίας του άστρου οφείλεται σε κάποια τεράστια εξωγήινη κατασκευή γύρω του.
Ως πιθανότερη αιτία για την περίεργη συμπεριφορά του, οι αστρονόμοι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters», θεωρούν την ύπαρξη μεγάλων νεφών σκόνης που παρεμβάλλονται ανάμεσα στη Γη και σε αυτό.
Το άστρο KIC 8462852 είναι ευρύτερα γνωστό ως «άστρο της Τάμπι» από το υποκοριστικό τής αστροφυσικού Ταμπίθα Μπογιατζιάν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, η οποία πρώτη το παρατήρησε 2015.
Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.280 ετών φωτός από τον πλανήτη μας στον αστερισμό του Κύκνου και είναι περίπου 40% μεγαλύτερο και 1.000 βαθμούς Κελσίου πιο καυτό από τον Ήλιο μας. Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανίσει μείωση της φωτεινότητάς του έως κατά 22%.
«Η σκόνη αποτελεί την πιθανότερη αιτία που το φως του άστρου φαίνεται τη μία πιο αχνό και την άλλη πιο φωτεινό. Οτιδήποτε μεσολαβεί ανάμεσα σε μας και στο άστρο, δεν είναι αδιαφανές, όπως θα ήταν ένας πλανήτης ή μία εξωγήινη κατασκευή» δήλωσε η κ. Μπογιατζιάν, η οποία ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης.
This one graph pretty much rules out any alien structure around the 'alien megastructure' star. But we still don't know what's causing its weird dimming. https://t.co/YrWMXbksxy pic.twitter.com/rNr7Nuoi4Q
— Corey S. Powell (@coreyspowell) 3 Ιανουαρίου 2018If you are a fan of @tsboyajian’s star, check out my article @SkyandTelescope for her lastest results! Spoiler alert it’s not aliens. #boyajiansstar https://t.co/r4t3fEqvCp
— John Bochanski (@jbocha) 3 Ιανουαρίου 2018News is out!
— Jason Wright (@Astro_Wright) 3 Ιανουαρίου 2018
Here's my take on the big #TabbysStar announcement today:https://t.co/19b5C2r2zS
Αυτή η ετυμηγορία συμφωνεί με εκείνη μίας άλλης ερευνητικής ομάδας, η οποία στο τέλος του 2017 είχε αποφανθεί ότι γύρω από το εν λόγω άστρο βρίσκεται ένα νέφος σκόνης που ολοκληρώνει μία πλήρη τροχιά γύρω από το άστρο κάθε 700 γήινες ημέρες.