TECH

Swish, ένα application πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα του μέλλοντος

Σε πλήρη ταύτιση με το κυβερνητικό σχέδιο να ενθαρρύνει (αν όχι να επιβάλλει) τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη χώρα μας φέρεται να είναι η Σουηδία που θα αναδειχθεί πιθανότατα στην πρώτη χώρα χωρίς μετρητά. Η Σκανδιναβική χώρα προχωράει στη σχεδόν πλήρη κατάργηση των μετρητών.

“Τα μετρητά παραμένουν σημαντικό μέσο πληρωμών στις αγορές πολλών χωρών, αυτό όμως δεν ισχύει πλέον στη Σουηδία. Η χρήση μετρητών είναι περιορισμένη και μειώνεται ταχύτατα” είπε ο Niklas Arvidsson του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας KTH.

Τα ποσά μιλάνε από μόνα τους. Αν και έξι χρόνια πριν τα μετρητά που κυκλοφορούσαν στην αγορά της χώρας υπολογίζονταν σε 106 δισ. κορώνες, σήμερα έχουν περιοριστεί μόλις στα 80 δισεκατομμύρια (ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 8 δισ. ευρώ). “Από το ποσό αυτό, μόνο το 40 με 60 τοις εκατό βρίσκονται πραγματικά σε κυκλοφορία” αποδεικνύει η μελέτη.

Όπλο στην επέλαση του ηλεκτρονικού χρήματος στη χώρα πέρα από τις δημοφιλείς υπηρεσίες του e-banking και τη συνήθεια των πολιτών να χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες ακόμη και για τις μικρότερες συναλλαγές τους, το Swish. To application για έξυπνα κινητά που αναπτύχθηκε από μεγάλες σουηδικές και δανέζικες τράπεζες και επιτρέπει άμεσες πληρωμές μεταξύ ιδιωτών και επαγγελματιών σε πραγματικό χρόνο.

Αν και το CNN υποστήριζε ότι η πρώτη χώρα που θα βγει από τον κόσμο των μετρητών θα ήταν η Δανία, η Σουηδία μοιάζει αποφασισμένη να διεκδικήσει τον τίτλο –πρόκειται άλλωστε για μια χώρα με παράδοση στην τεχνολογία.

Το Swish που καθιερώνει όχι απλά το ηλεκτρονικό αλλά το “φορητό” χρήμα είναι μια επανάσταση στον τραπεζικό τομέα της Σουηδίας. “Η επιτυχία εξαρτάται κατά πολύ από τη σουηδική παράδοση της υιοθέτησης υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών” προσθέτει ο Niklas Arvidsson στο AlphaGalileo.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας ωστόσο αναγνωρίζει ότι η μεταμόρφωση της Σουηδίας σε χώρα χωρίς μετρητά είναι μια κοινωνική πρόκληση. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που δεν είναι εξοικειωμένες με τις νέες τεχνολογίες (όπως οι ηλικιωμένοι στην επαρχία) και άλλες που δεν μπορούν να έχουν επαφή με την τεχνολογία. Σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, άστεγοι και παράτυποι μετανάστες θα βρίσκονται ακόμη περισσότερο στη διακριτική ευχέρεια της της κυβέρνησης και του κοινωνικού κράτους για την επιβίωσή τους.

“Tο Swish είναι καταπληκτική ιδέα, όμως η υιοθέτησή του σε διεθνές επίπεδο θα αποτελούσε πρόκληση, κυρίως επειδή απαιτείται χρόνος για να αλλάξουν από τη βάση τους τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών” προσθέτει ο Arvidsson. “Δεν είναι όμως αδύνατο να συμβεί στο εξωτερικό μια τραπεζική επανάσταση βασισμένη στο Swish”.

Η νέα ψηφιακή κοινωνία μοιάζει ιδανική για κράτη με κοινωνικό κράτος. Όχι όμως για χώρες που δεν έχουν βρει ακόμη μηχανισμούς για να απορροφήσουν κραδασμούς στον κοινωνικό τους ιστό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης