TECH

Στις ΗΠΑ το διαδίκτυο δεν είναι πια ουδέτερο

Στις ΗΠΑ το διαδίκτυο δεν είναι πια ουδέτερο
REUTERS/Baz Ratner/File Photo

Το τέλος της «ουδετερότητας του διαδικτύου» μπορεί να είναι ήδη πραγματικότητα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, που είναι υπό την επιρροή των Ρεπουμπλικάνων, υπερψήφισε την Πέμπτη ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την ανάκληση των αυστηρών κανόνων ουδετερότητας του διαδικτύου, που θεσπίστηκαν κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, με τρεις ψήφους έναντι δύο.

Η ψηφοφορία αυτή έρχεται εν μέσω διαμαρτυριών από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, ομάδες προστασίας καταναλωτών αλλά ακόμη και Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, που προέτρεψαν την Επιτροπή να ακυρώσει την ψηφοφορία.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα «εκρηκτικό» στις ΗΠΑ, κάτι που φάνηκε και από την ολιγόλεπτη διακοπή της ψηφοφορίας λόγω απειλής ασφαλείας.

2017 12 14T184459Z 310442658 RC18AF078D70 RTRMADP 3 USA INTERNET

REUTERS/Aaron P. Bernstein

Οι παρευρισκόμενοι αναγκάστηκαν να βγουν από την αίθουσα. «Συγγνώμη για τη διακοπή» είπε ο Ατζίτ Παΐ, πρόεδρος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την αρχή ουδετερότητας του διαδικτύου, τα δεδομένα που διακινούνται πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους παρόχους και τις κυβερνήσεις ισότιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνονται διακρίσεις προς την υπηρεσία, το χρήστη, τον ιστότοπο, το περιεχόμενο ή ακόμη και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται.

Έτσι και αλλιώς, η ισότιμη πρόσβαση είναι και η βάση της λειτουργίας του Διαδικτύου και ο κύριος λόγος για την ανάπτυξή του.

Η αρχή αυτή, που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το 2015 από την ίδια επιτροπή, διασφαλίζει ουσιαστικά ότι το διαδίκτυο είναι ανοιχτό σε όλους και δίκαιο…

Μέχρι σήμερα, οι πάροχοι απαγορευόταν να μπλοκάρουν ή να χαμηλώσουν τις ταχύτητες πρόσβασης σε διαδικτυακό περιεχόμενο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει πλέον. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή μπορεί να ακυρώσει και κανόνες που απαγορεύουν στους παρόχους να δίνουν προτεραιότητα στο δικό τους περιεχόμενο.

2017 12 14T184505Z 184195626 RC11CB756230 RTRMADP 3 USA INTERNET

REUTERS/Aaron P. Bernstein

Ο Παΐ, προσωπική επιλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είναι γνωστός στις ΗΠΑ για την κριτική που ασκεί στους κανόνες ουδετερότητας του διαδικτύου. Την Πέμπτη δήλωσε σχετικά:

Δεν θα καταστραφεί το διαδίκτυο. Δεν θα είναι το τέλος του διαδικτύου, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Δεν θα σκοτώσουμε τη Δημοκρατία. Δεν θα παρεμποδίσουμε την ελεύθερη έκφραση οnline.

Το σχέδιο του Παΐ έχει τις «ευλογίες» της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών, που ισχυρίζεται ότι οι προηγούμενοι κανόνες έβαζαν εμπόδια στις ευρυζωνικές επενδύσεις και την καινοτομία.

Στην αντίπερα όχθη, όμως, οι υπέρμαχοι της διαδικτυακής ουδετερότητας αναφέρουν ότι η ανάκληση αυτή πιθανώς να δίνει στους παρόχους «υπερεξουσίες» για τον τρόπο με τον οποίο θα μοιράζεται το διαδικτυακό περιεχόμενο. Όπως αναφέρουν, η σημερινή ψηφοφορία μπορεί να άνοιξε το δρόμο για το γρήγορο διαδίκτυο επί πληρωμή –να ζητούν ουσιαστικά αντίτιμο για προνομιακή μεταχείριση ιστοσελίδων και περιεχομένου.

Το Twitter, το Reddit, το Kickstarter αλλά και πολλές ακόμη ιστοσελίδες και διαδικτυακές υπηρεσίες εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα την αντίθεσή τους στα σχέδια της επιτροπής.