TECH

Τα 19 σούπερ-μικροσκόπια της Ευρώπης δημιούργησαν τη δική τους «φωτεινή Λίγκα»

EPA/KOEN VAN WEEL

Οι 16 ερευνητικοί οργανισμοί της Ευρώπης που διαθέτουν 19 επιταχυντές δημιουργίας εστιασμένου φωτός -γι' αυτό λέγονται και «σούπερ-μικροσκόπια»- ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας μια «Λίγκα» (Σύνδεσμο), με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Οι πηγές φωτός που δημιούργησαν τη LEAPS (League of European Accelerator-based Photon Sources) παράγουν, με τη βοήθεια συγχρότρων και άλλων επιταχυντών φωτονίων, άκρως ισχυρές ακτίνες-Χ, καθώς επίσης ακτίνες υπεριώδους και υπερύθρου φωτός.

Οι ακτίνες αυτές χρησιμοποιούνται για να «φωτίσουν» την μικροσκοπική ύλη με μοναδικό τρόπο, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη μελέτη νέων φαρμάκων, υλικών, βιολογικών και χημικών διαδικασιών (πρωτεϊνών και άλλων μορίων), αρχαιολογικών ευρημάτων κ.α.

Χάρη στις έρευνες περίπου 24.000 επιστημόνων-άμεσων χρηστών και άλλων 35.000 συνεργαζόμενων ερευνητών σε αυτές τις εγκαταστάσεις, έχουν κατά την τελευταία πενταετία γίνει πάνω από 26.300 ατομικές και ομαδικές επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στηρίζει την πρωτοβουλία LEAPS, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή επιστήμη και ανταγωνιστικότητα. Πρώτος πρόεδρος του LEAPS ανέλαβε ο καθηγητής Χέλμουτ Ντος, διευθυντής του γερμανικού επιταχυντή DESY στο Αμβούργο.


Πηγή: leaps-initiative.eu

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης