TECH

Κβαντικοί υπολογιστές, AI και «πραγματικό» 5G: Τι θα δούμε στο χώρο της τεχνολογίας το 2024

Pixabay

Το 2023 ήταν -πέραν από κάθε αμφιβολία- η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης και του αποκαλούμενου generative ΑΙ , με την OpenAI και το ChatGPT να συγκεντρωθούν τα φώτα της δημοσιότητας .

Το 2024 είναι πολύ πιθανό να είναι και αυτή η χρονιά που άπαντες όσοι ασχολούνται με τον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών που επικεντρώνονται στις εφαρμογές αλλά και τις άλλες που έχουν η τεχνητή νοημοσύνη .

Η πραγματικότητα είναι πως μέσα σε ένα χρόνο, το ΑΙ εξελίχθηκε σε βασικό κομμάτι της συζήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο -όχι μόνο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών αλλά σε κάθε εταιρεία και οργανισμό.

(AP Photo/Richard Drew, Αρχείο)

Από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες.

Το ενδιαφέρον στοιχείο του 2023 ήταν η ταχύτητα των εξελίξεων και πόσο γρήγορα το ΑΙ άρχισε να αποτελεί θέμα των παρουσιάσεων και των συνεδριάσεων διοικητικών συμβουλίων.

AGI & Big Data

Το 2024 ξεκινά να ξεκινήσει η συζήτηση για το επόμενο «κύμα» του ΑΙ. Το ChatGPT και τα αντίστοιχα εργαλεία που κυκλοφορούν εκεί έξω προσφέρουν αυτό που αποκαλείται generative AI.

Η πιο εξελιγμένη εκδοχή είναι το general AI ή εν συντομία AGI (artificial
General Intelligence), το οποίο φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη, ένα βήμα πιο κοντά σε εκείνη των ανθρώπων.

Οι αλγόριθμοι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να φθάσουν στο AGI αλλά δείχνουν να πλησιάσουν και ενδεχομένως μέσα στο 2024 να πετύχουν.

Πάντως, αυτό που θα δούμε ως κυρίαρχη τάση μέσα στο 2024 είναι εφαρμογές AI που θα αυτοματοποιήσουν όλο και πιο περίπλοκες διαδικασίες μέσα στις εταιρείες .

Συν την αξιοποίηση των δεδομένων και ειδικά αυτών που αποκαλούνται big data , ήτοι μεγάλοι όγκοι δεδομένων που μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους.

Οι data analysts είναι σε μεγάλη ζήτηση το τελευταίο διάστημα / Pixabay

Η ζήτηση για αναλυτές δεδομένων (data analysts) διακρίνεται γιατί οι επιχειρήσεις αναζητούν ειδικούς που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που έχουν και να μπορέσουν να κάνουν βήματα αναφορικά με το ΑΙ.

Γιατί πολύ απλά, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και κυρίως οι αλγόριθμοι που υποστηρίζουν χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα προκειμένου να « εκπαιδευτούν » καλύτερα και να παρέχουν βελτιωμένα αποτελέσματα.

Χωρικός υπολογισμός

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που οι ανακοινώσεις του Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta είχαν δημιουργήσει τεράστιο ενθουσιασμό για το metaverse και γενικότερα για τις τεχνολογίες που ανήκουν σε αυτό που αποκαλείται eXtendedreality (XR), όπως είναι το augmented reality (επαυξημένη πραγματικότητα – AR), ή το virtual reality (εικονική πραγματικότητα – VR).

Όμως, τα δύο προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του κ. Ζάκερμπεργκ δεν έδειξαν να επιβεβαιώνονται.

Αν αλλάξει κάτι όσον αφορά στο μέλλον του Metaverse ίσως να είναι η έλευση του Apple Vision Pro, του συστήματος AR που ανακοίνωσε η Apple το 2023 και αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2024.

Η Apple μιλά για την «εποχή» του spatial computing και τα videos
που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο είναι εντυπωσιακά και δίνουν μία άλλη διάσταση και στο metaverse αλλά και στον τρόπο εργασίας.

Είναι το AR το επόμενο στοίχημα της Apple;

Πιθανότατα ναι, είναι η απάντηση και μένει να δούμε αν ο αμερικανικός κολοσσός θα καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και ψυχαγωγούμαστε με το 2024 να είναι η αρχή αυτής της διαδικασίας.

Quantum computing

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν όλο και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και τα υπάρχοντα συστήματα αρχίζουν να φθάνουν στα όρια τους.

Το επόμενο βήμα ονομάζεται quantum computing και οι κβαντικοί υπολογιστές είναι προ των πυλών προκειμένου να δώσουν λύσεις σε περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα.

Επισκέπτες της έκθεσης τεχνολογίας CES βλέπουν από κοντά τον κβαντικό υπολογιστή Q System One της IBM / (AP Photo/Ross D. Franklin)

Το 2024 εκτιμάται ότι θα είναι μία χρονιά που θα δούμε περισσότερες ανακοινώσεις από εταιρείες όπως η ΙΒΜ και η Google -αν και ο πρώτος κβαντικός υπολογιστής για εταιρική χρήση δεν αναμένεται πριν το 2025.

Windows υπολογιστές με ARM επεξεργαστές

Για τους κοινούς «θνητούς» οι κβαντικοί υπολογιστές απέχουν αρκετά χρόνια οπότε προς το παρόν θα πρέπει να περιοριστούμε στους «κλασικούς» φορητούς υπολογιστές.

Μία πολύ σημαντική αλλαγή που έρχεται στα συστήματα με τα Windows αφορά τους επεξεργαστές που κινούνται.

Η Qualcomm , γνωστή για τους επεξεργαστές για smartphones, βρίσκεται στο τέλος του 2023 την πλατφόρμα Snapdragon 8cx, η οποία ουσιαστικά φέρνει την αρχιτεκτονική ARM στους φορητούς υπολογιστές.

Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική χρησιμοποιείται κυρίως στα smartphones και η έλευση της στα laptops θα δώσει στα τελευταία τη δυνατότητα πολύ μεγαλύτερης αυτονομίας της μπαταρίας, η οποία μπορεί να φθάνει τις 15 ή ακόμη και τις 20 ώρες (σε πραγματικό χρόνο).

Η Qualcomm ξαναπροσπάθησε κάτι τέτοιο χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία, τώρα όμως, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική και περιμένουμε τους φορητούς υπολογιστές που θα βασίζονται στη νέα πλατφόρμα του αμερικανικού κολοσσού.

Πολλαπλώς αναδιπλούμενες οθόνες

Τα smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη ( foldables ) έχουν την εμφάνιση τους εδώ και μερικά χρόνια και σταθερά κερδίζουν το δικό τους κοινό.

Τα laptops με αναδιπλούμενη οθόνη έχουν επίσης ξεκινήσει να πληθαίνουν και σταδιακά θα αποκτήσουν το δικό τους κοινό δεδομένου ότι προσφέρουν πολλές δυνατότητες.

Το επόμενο βήμα είναι οι πολλαπλώς αναδιπλούμενες οθόνες ( multifoldables ).

Ένα από τα πρώτα μοντέλα αναδιπλούμενων κινητών της Huawei / (AP Photo/James Brooks)

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα smartphone δεν θα διπλώνει στα δύο αλλά στα τρία ή και στα τέσσερα!

Πότε θα δούμε μία τέτοια συσκευή ;

Ενδεχομένως μέσα στο 2024, καθώς η Huawei φέρεται να έχει στα σκαριά ένα smartphone με τέτοιες αναδιπλούμενες οθόνες που θα ήθελε να παρουσιάσει για να δείξει και την τεχνολογική πρωτοπορία της.

Έρχεται το «πραγματικό» 5G

Πολύς λόγος έχει τα τελευταία χρόνια για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) και τις αλλαγές που θα φέρουν.

Μέχρι στιγμής, οι αλλαγές αυτές δεν τις έχουμε αισθανθεί αλλά το 2024 μπορεί να είναι μία διαφορετική χρονιά , καθώς σε Ελλάδα και Ευρώπη θα αρχίσουν να λειτουργούν τα δίκτυα 5GSA (standalone), τα οποία πολλοί χαρακτηρίζονται ως το «πραγματικό» 5G.

Pixabay

Ο λόγος είναι ότι υποστηρίζει χαρακτηριστικά όπως είναι η εξαιρετικά χαμηλή απόκριση (latency) και το αποκαλούμενο δίκτυο slicing που υπάρχει για μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα βρεθούν οι επιχειρήσεις που θα αναπτύξουν αυτές τις νέες και καινοτόμες εφαρμογές .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης