TRAVEL

Κλειστή η Παναγία Σουμελά λόγω έργων αποκατάστασης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παύλος Μακρίδης

Κλειστή θα παραμείνει η Παναγία Σουμελά, μέχρι τον Αύγουστο του 2018 λόγω των έργων αναστήλωσης που πραγματοποιούνται στο ιστορικό μοναστήρι.

Το θέμα έθεσε ο βουλευτής Τραπεζούντας του CHP, Χαλούκ Πεκσέν ο οποίος ζήτησε ενημέρωση και για την προγραμματισμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας του. Όπως είπε ο βουλευτής η τουριστική κίνηση της πόλης πλήττεται..

Τα έργα αναστήλωσης πραγματοποιούνται από τον Αύγουστο του 2015. Γι' αυτό άλλωστε δεν πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που τελείται στη μονή κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στον κατάλογο των προσωρινά κλειστών μουσείων για το κοινό, που ανανεώθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβάνεται και αυτό της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παύλος Μακρίδης

Μετά το 1923 και το διωγμό των Ελλήνων από την περιοχή, οι Τούρκοι πήραν τα χειρόγραφα και τα ιερά κειμήλια της μονής. Για ένα διάστημα η μονή έγινε καταφύγιο λαθρεμπόρων, τα δε ξύλινα τμήματά της πυρπολήθηκαν το 1930.

Από τα κειμήλια του μοναστηριού τελικά σώθηκαν η περίφημη εικόνα της Παναγίας, ο σταυρός που δώρησε στη μονή ο αυτοκράτορας Μανουήλ Γ΄ (1390-1417) και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου.

Τα ιερά κειμήλια είχαν κρύψει σε παρακείμενη της μονής περιοχή οι καλόγεροι μετά την αναχώρησή τους το 1924. Το 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με γράμμα του προς τον Ισμέτ Ινονού, πρωθυπουργό τότε της Τουρκίας, πέτυχε να δοθεί άδεια στον ιερομόναχο Αμβρόσιο Σουμελιώτη να πάει στη μονή, να βρει τα κειμήλια και να τα φέρει στο Βυζαντινό Μουσείο.

Το 1952 οι Πόντιοι μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το Βυζαντινό Μουσείο στο νέο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά που ανιστορήθηκε στις πλαγιές του Βερμίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης