Ιστορίες ταξιδιωτικής… ντροπής με πρωταγωνιστές τους χειρότερους τουρίστες του 2024
Μερικές φορές φταίει η άγνοια. Άλλες φορές, φταίει η υπερβολική κατανάλωση στο μπαρ του αεροδρομίου. Και κάποιες άλλες, φταίει το γεγονός ότι βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου και φαινομενικά μακριά από τις συνέπειες. Όπως και το 2023, έτσι και το 2024 ήταν μία χρονιά που δεν έλειψαν οι «κακοί τουρίστες». Ας θυμηθούμε μερικούς από τους χειρότερους.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διερεύνησε περισσότερα από 2.000 περιστατικά απείθαρχων επιβατών το 2024. Είναι μια μεγάλη πτώση από το ρεκόρ των 5.973 το 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσιος αριθμός περιστατικών σε σχέση με την προ-Covid εποχή.
Ένα ζευγάρι αποκλείστηκε από μελλοντικές πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Cathay Pacific του Χονγκ Κονγκ, όταν το Χονγκ Κονγκ μετά από μια διαφωνία σχετικά με την ανάκλιση ενός καθίσματος σε μια πτήση από το Χονγκ Κονγκ στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο, η οποία κατέληξε σε ξενοφοβικές ύβρεις και σωματική βία.
Τον Οκτώβριο σημειώθηκε μια άγρια απρόκλητη επίθεση ενός επιβάτη σε έναν άλλον που κοιμόταν σε πτήση της United Airlines τον Οκτώβριο, αλλά όσον αφορά την επιθετική συμπεριφορά, τα περισσότερα θύματα ήταν αεροσυνοδοί.
«Μην δαγκώνετε τις αεροσυνοδούς»
Τον Ιανουάριο, ένα αεροπλάνο της All Nippon Airways με προορισμό το Σιάτλ των ΗΠΑ αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Τόκιο όταν ένας επιβάτης δάγκωσε μια αεροσυνοδό, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία. Τον ίδιο μήνα, σε μια πτήση εσωτερικού της American Airlines, επιβάτης γρονθοκόπησε πολλές φορές μια αεροσυνοδό. Ενώ τον Σεπτέμβριο ένας άνδρας από την Καλιφόρνια προσπάθησε να πνίξει μια αεροσυνοδό της Frontier Airlines και απείλησε να «σκοτώσει τους πάντες» σε πτήση με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο.
Σε πτήσεις της American Airlines τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο, άνδρες επιβάτες επιχείρησαν να ανοίξουν την έξοδο κινδύνου. Μια γυναίκα στην Κίνα το κατάφερε – ευτυχώς πριν απογειωθεί το αεροπλάνο της Air China – όταν μπέρδεψε την έξοδο κινδύνου με την τουαλέτα (ταξίδευε για πρώτη φορά). Και πάλι στην Κίνα, μία πτήση καθυστέρησε τέσσερις ώρες αφού ένας επιβάτης πέταξε κέρματα στον κινητήρα «για καλή τύχη». Ενώ στην Αυστραλία, ένας επιβάτης η κακή συμπεριφορά του οποίου ανάγκασε την πτήση του προς το Σίδνεϊ να κάνει αναστροφή και να επιστρέψει στο Περθ, διατάχθηκε να καταβάλει περισσότερα από 5.000 δολάρια στην αεροπορική εταιρεία για να καλύψει το κόστος των καυσίμων.
«Μην βάζετε σκορπιούς στις αποσκευές σας»
Όπως κάθε χρόνο, το προσωπικό των αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο έπιασε ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν λαθραία έναν ολόκληρο ζωολογικό κήπο από τον έλεγχο ασφαλείας. Ανάμεσά τους ένας άνδρας με 100 ζωντανά φίδια στο παντελόνι του, ένας άλλος με 500 σκορπιούς και δηλητηριώδεις αράχνες στις αποσκευές του, ένας με 300 ταραντούλες δεμένες στο σώμα του. Στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ βρήκαν 90 γιγάντια αφρικανικά σαλιγκάρια και σε εκείνο της Μπανγκόκ ένα απειλούμενο με εξαφάνιση κόκκινο πάντα μαζί με 86 άλλα ζώα.
Οι λαθρέμποροι βρήκαν κάποιους ευρηματικούς τρόπους για να κρύψουν (ανεπιτυχώς) τη μεθαμφεταμίνη. Ένας άνδρας από την Καλιφόρνια συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες αφού προσπάθησε να περάσει δύο βαλίτσες με ρούχα γεμάτα μεθαμφεταμίνη, ενώ στις χειραποσκευές μιας γυναίκας από τον Καναδά οι τελωνειακοί υπάλληλοι βρήκαν περισσότερα από 10 κιλά μεθαμφεταμίνης αξίας έως και 2,2 εκατ. δολαρίων, μεταμφιεσμένα σε χριστουγεννιάτικα δώρα. Στο ίδιο αεροδρόμιο μια άλλη γυναίκα πιάστηκε με αρκετά υλικά για να τελειώσει το 2024 με ένα «μπαμ». Συνελήφθη τον Δεκέμβριο αφού βρέθηκαν 82 πυροτεχνήματα, τρία μαχαίρια, δύο αντίγραφα πυροβόλων όπλων και ένα δοχείο με σπρέι πιπεριού μέσα στις χειραποσκευές της.
«Μην ερωτοτροπείτε με αρχαία αγάλματα»
Η Ιταλία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, αλλά δεν σέβονται όλοι οι επισκέπτες τους πολιτιστικούς θησαυρούς και την μακραίωνη ιστορία της. Τον Ιούλιο, αξιωματούχοι της Φλωρεντίας έψαχναν να εντοπίσουν μια νεαρή γυναίκα που προσποιούνταν ότι επιδιδόταν σε σεξουαλικές πράξεις με ένα άγαλμα του θεού Βάκχου, σε φωτογραφίες που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην Πομπηία, ένας Βρετανός τουρίστας συνελήφθη τον Αύγουστο να σκαλίζει τα αρχικά του σε ένα σπίτι 2.000 ετών. Ενώ στην γεμάτη ιστορικά κτίρια πόλη Ματέρα, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μια ομάδα από λάτρεις του παρκούρ προκάλεσε ζημιές σε ένα από αυτά (και το κατέγραψε σε βίντεο που δεν ντράπηκε να ανεβάσει στο YouTube).
Η Ιαπωνία κατέγραψε ρεκόρ επισκεπτών το 2024 – περισσότερους από 33 εκατομμύρια – εξαιτίας του σχετικά αδύναμου γιεν και της αύξησης των απευθείας πτήσεων. Περισσότεροι τουρίστες, περισσότερα προβλήματα, όμως. Μια ιαπωνική πόλη έστησε ένα φράγμα για να εμποδίσει τη θέα προς το όρος Φούτζι, καθώς οι τουρίστες που ήθελαν να βγάλουν φωτογραφίες άφηναν σκουπίδια και προκαλούσαν κυκλοφοριακά προβλήματα. Ενώ το Κιότο, απαγόρευσε σε τουρίστες την είσοδο στη συνοικία με τις γκέισες λόγω κακής συμπεριφοράς. Τουρίστες συνελήφθησαν επίσης για εγκλήματα όπως η βεβήλωση της πύλης ενός ναού και το σεξ μέσα σε ένα ιερό.
«Όχι άλλοι τουρίστες!»
Ο τουρισμός είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για πολλές οικονομίες σε όλο τον κόσμο, αλλά το 2024 είναι η χρονιά που οι αρνητικές επιπτώσεις του υπερτουρισμού κορυφώθηκαν, με διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και αύξηση των τουριστικών φόρων και των ανώτατων ορίων επισκεπτών σε όλο τον κόσμο.
Η Βαρκελώνη τερμάτισε την ενοικίαση διαμερισμάτων από ξένους τουρίστες, η Ιταλία απαγόρευσε το check-in σε Airbnb χωρίς την παρουσία οικοδεσπότη το Άμστερνταμ «πάγωσε» την κατασκευή νέων ξενοδοχείων. Η Μελβούρνη απαγόρευσε την ενοικίαση ηλεκτρικών πατινιών, η Φλωρεντία απαγόρευσε τα μεγάφωνα των ξεναγών, η Πράγα απαγόρευσε τις μπαρότσαρκες και το Μιλάνο εξέτασε το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την πώληση πίτσας και παγωτού μετά τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, το να περνάμε όμορφα, ενώ παράλληλα συναναστρεφόμαστε με σεβασμό τους ντόπιους και στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, εξακολουθεί να είναι νόμιμο σχεδόν παντού. Οπότε, ας το δοκιμάσουμε μέσα στο 2025.
Με πληροφορίες από: The worst-behaved travelers of 2024 by Maureen O'Hare, CNN