ΤΑΞΙΔΙ

Ταξίδια περιπέτειας: Ποιες χώρες είναι στην πρώτη δεκάδα - Η θέση της Ελλάδας

Εικόνα από δάσος 

Pixabay

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γαλλία είναι οι χώρες εκείνες που κατατάσσονται πρώτες στη λίστα ταξιδίων περιπέτειας, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 19η θέση. 

Σύμφωνα με την Comparethemarket Australia και τους εννιά διαφορετικούς παράγοντες που λήφθησαν για την έρευνα που πραγματοποίησε για να διαπιστώσει ποιες χώρες έχουν τα πρωτεία στα ταξίδια εκείνα που ανεβάζουν στα ύψη την αδρεναλίνη οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις, με τις Η.Π.Α. να ηγούνται σε μονοπάτια πεζοπορίας (εντυπωσιακά 194,505 χλμ) και σημεία για σέρφινγκ (1,297).

Η Γαλλία, παρότι βρέθηκε στη δεύτερη θέση συνολικά, προσφέρει την υψηλότερη κάλυψη διαδρομών για μοτοσυκλέτες (9,490 χλμ) μεταξύ όλων των χωρών της μελέτης.

Η Ελλάδα που κατατάσσεται στην 19η θέση σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ένας υποτιμημένος προορισμός για τους λάτρεις της δράσης.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Ελλάδας στην κατάταξη:

  • 35% Πράσινοι Χώροι: Με πάνω από το ένα τρίτο της χώρας να καλύπτεται από πράσινους χώρους, η Ελλάδα προσφέρει μια αναζωογονητική απόδραση για τους λάτρεις της φύσης.
  • Πάνω από 3.300 χλμ μονοπάτια πεζοπορίας: Από παραθαλάσσιους περιπάτους μέχρι ορεινά μονοπάτια, η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για πεζοπορία όλων των επιπέδων.
  • 25 Χιονοδρομικά Κέντρα: Αν και δεν είναι ο πρώτος προορισμός που έρχεται στο μυαλό για σκι, οι ορεινές περιοχές της Ελλάδας προσφέρουν απροσδόκητες ευκαιρίες για χειμερινά σπορ.
  • 79 Σημεία για Σέρφινγκ: Η Ελλάδα γίνεται γρήγορα ένας δημοφιλής προορισμός για θαλάσσια σπορ, με 79 σημεία για σέρφινγκ σε νησιά και ακτές.
  • 1,160 χλμ Διαδρομές για Μοτοσυκλέτες: Για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την Ελλάδα πάνω σε δύο τροχούς, η χώρα προσφέρει εκτενείς διαδρομές που αναδεικνύουν τα ποικιλόμορφα τοπία της.
  • Το φυσικό θαύμα, ο Όλυμπος: Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να ανέβουν στον θρυλικό Όλυμπο, ο οποίος φτάνει τα 2,917 μέτρα, προσφέροντας εντυπωσιακές θέες και μια δόση μυθολογίας.
  • Για τους Αδρεναλινομανείς: Το υψηλότερο άλμα bungee της Ελλάδας, στα 138 μέτρα, προσθέτει έναν επιπλέον βαθμό ενθουσιασμού για τους λάτρεις της αδρεναλίνης.

Κορυφαία hotspots για τους λάτρεις της αδρεναλίνης σε όλο τον κόσμο

  • Μια νέα έκθεση από την Compare the Market AU ανέλυσε σχετικά δεδομένα για να αποκαλύψει τις καλύτερες χώρες για τους λάτρεις της αδρεναλίνης.
  • Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώτη θέση στη λίστα, ακολουθούμενες από τη Γαλλία και την Ιαπωνία.
  • Η Ευρώπη κυριάρχησε στην κατάταξη με έξι χώρες να κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα.

Οι ταξιδιώτες δίνουν προτεραιότητα στις εμπειρίες έναντι των παραδοσιακών αξιοθέατων και οι πιο καυτοί προορισμοί δεν αφορούν πλέον μόνο τα εμβληματικά σημεία. Οι εμπειρίες είναι ο κύριος παράγοντας για τους περισσότερους λάτρεις της αδρεναλίνης όταν επιλέγουν τον επόμενο ταξιδιωτικό προορισμό τους, αλλά ποιες χώρες προσφέρουν τις καλύτερες δραστηριότητες και συνθήκες για όσους αναζητούν την ένταση σε κάθε στιγμή;

Η ομάδα της Compare the Market AU αποκάλυψε τις καλύτερες περιοχές στον κόσμο για όσους αναζητούν να ζήσουν την απόλυτη συγκίνηση στις διακοπές τους, βασιζόμενη σε εννέα παράγοντες, όπως η διαθέσιμη πράσινη έκταση, ο αριθμός χιονοδρομικών κέντρων, τα θεματικά πάρκα, τα μονοπάτια πεζοπορίας κ.ά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν στην κορυφή με τον μεγαλύτερο αριθμό μονοπατιών πεζοπορίας σε όλη τη χώρα (194.505 χλμ.) και 532 χιονοδρομικά κέντρα.

Οι πρώτες 10 χώρες αποκαλύφθηκαν με γνώμονα της Πράσινη Έκταση , τα Μονοπάτια Πεζοπορίας, τα Χιονοδρομικά Κέντρα, τα Σημεία Σέρφινγκ, τα Θεματικά Πάρκα, τις Διαδρομές Μοτοσυκλέτας τους Φυσικοούς Πόρουςτο Ψηλότερο Βουνό (μ), το Ψηλότερο Bungee Jump (μ).

Ηνωμένες Πολιτείες

Γαλλία

Ιαπωνία

Ισπανία

Ιταλία

Γερμανία

Αυστρία

Νεπάλ

Ηνωμένο Βασίλειο

Βραζιλία

Η πρώτη θέση που κατέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με βαθμολογία 6.447 από το μέγιστο των 9, επιβεβαιώνει τη θέση τους ως κορυφαίος προορισμός για τους λάτρεις της έντασης.

Ως μια μεγάλη χώρα, οι ΗΠΑ διαθέτουν μια τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων αδρεναλίνης. Από το σκι στα Βραχώδη Όρη έως το σέρφινγκ στην Καλιφόρνια, υπάρχει κάτι για όλους.

Η Γαλλία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση προσφέροντας 30.600 μονοπάτια πεζοπορίας και 248 χιονοδρομικά κέντρα, καθιστώντας την έναν δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της φύσης. Με 410 σημεία για σέρφινγκ και 9.490 διαδρομές για μοτοσυκλέτες, η Γαλλία προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες αδρεναλίνης.

Η Ιαπωνία κατατάσσεται τρίτη συνολικά και είναι διάσημη για την ισορροπία της ανάμεσα στη μοντερνότητα και την παράδοση, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα 5.107 μονοπάτια πεζοπορίας και τα 565 χιονοδρομικά κέντρα. Η Ιαπωνία προσφέρει επίσης 129 σημεία για σέρφινγκ και 119 διαδρομές για μοτοσυκλέτες για όσους αναζητούν θαλάσσια σπορ και περιπέτειες στο δρόμο.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη πεντάδα βρίσκονται η Ισπανία και η Ιταλία με βαθμολογίες 3.704 και 3.330 αντίστοιχα.

Η Ισπανία είναι ένας ηλιόλουστος προορισμός με 17.117 μονοπάτια πεζοπορίας και 33 χιονοδρομικά κέντρα, προσφέροντας πολλές επιλογές για καλοκαιρινά και χειμερινά σπορ. Αντίθετα, η Ιταλία, γνωστή για την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της, είναι επίσης ένας προορισμός για υπαίθριες περιπέτειες. Παρότι έχει λιγότερα σημεία για σέρφινγκ (157) και διαδρομές για μοτοσυκλέτες (20.500), η χώρα το αντισταθμίζει με υπέροχα φυσικά τοπία. Το ψηλότερο βουνό της φτάνει τα 4.810 μέτρα και τα άλματα bungee μπορούν να φτάσουν έως και τα 175 μέτρα, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες υψηλού υψομέτρου.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Adrian Taylor, Γενικός Διευθυντής Ασφάλισης της Compare the Market AU, δήλωσε: «Αυτή η κατάταξη αντανακλά τις ποικίλες ευκαιρίες που προσφέρει κάθε χώρα για υπαίθρια και ακραία σπορ, καθιστώντας τις ιδανικούς προορισμούς για όσους επιθυμούν να ξεπεράσουν τα όριά τους. Όταν συμμετέχετε σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, τα κόστη για επείγουσα ιατρική φροντίδα και εκκένωση μπορούν να είναι σημαντικά.»

«Για ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν ένα ταξίδι γεμάτο δράση, η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να προσφέρει ασφάλεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών περιστατικών, ακυρώσεων ταξιδιών και υπηρεσιών εκκένωσης. Όταν αγοράζετε ένα συμβόλαιο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το επίπεδο κάλυψης τους είναι κατάλληλο για τις δραστηριότητες που προγραμματίζουν.»

Για να μάθετε περισσότερα για την έρευνα, επισκεφτείτε: https://www.comparethemarket.com.au/travel-insurance/features/adventure-index-2024/

Μεθοδολογία:

Αυτό το σύνολο δεδομένων κατατάσσει 45 χώρες, βάσει του πόσο καλές είναι για τους λάτρεις της αδρεναλίνης. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήθηκαν 9 διαφορετικοί παράγοντες. Μόλις συγκεντρώθηκαν τα δεδομένα για τους παράγοντες, τα δεδομένα κανονικοποιήθηκαν, για να δοθεί σε κάθε παράγοντα μια βαθμολογία μεταξύ 0 και 1. Εάν δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, δόθηκε βαθμολογία 0. Οι κανονικοποιημένες τιμές αθροίστηκαν, για να δώσουν σε κάθε τοποθεσία μια συνολική βαθμολογία από το 9. Οι τοποθεσίες κατατάχθηκαν από την υψηλότερη προς την χαμηλότερη, βάσει των συνολικών τους βαθμολογιών.

Οι παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι εξής:

  • Πράσινη Έκταση - Το συνολικό ποσοστό προστατευόμενων περιοχών σε κάθε χώρα, π.χ. εθνικά πάρκα, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς κ.λπ.
  • Μονοπάτια Πεζοπορίας - Ο αριθμός των μονοπατιών σε κάθε χώρα, σύμφωνα με την πλατφόρμα Alltrails.
  • Χιονοδρομικά Κέντρα - Ο αριθμός των χιονοδρομικών κέντρων σε κάθε χώρα, σύμφωνα με το Skiresort.info.
  • Σημεία Σέρφινγκ - Ο αριθμός των σημείων σέρφινγκ σε κάθε χώρα, σύμφωνα με το Surf-forecast.
  • Θεματικά Πάρκα - Ο αριθμός των λειτουργούντων θεματικών πάρκων σε κάθε χώρα, σύμφωνα με το Coasterpedia.
  • Διαδρομές Μοτοσυκλέτας - Ο αριθμός των διαδρομών για μοτοσυκλέτες σε κάθε χώρα, σύμφωνα με το Wikiloc.
  • Φυσικοί Πόροι - Μια βαθμολογία που παρέχεται από τον Όμιλο Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία κατατάσσει τους φυσικούς πόρους κάθε χώρας, μετρώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στη βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού.
  • Ψηλότερο Βουνό - Το μέγιστο υψόμετρο σε κάθε χώρα, σε μέτρα.
  • Ψηλότερο Bungee Jump - Το ψηλότερο σημείο bungee jump σε κάθε χώρα, σε μέτρα.

Οι παράγοντες βαθμολογήθηκαν ως εξής:

  • Όλοι οι Παράγοντες - Οι υψηλές τιμές παίρνουν υψηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές παίρνουν χαμηλή βαθμολογία.

Όλα τα δεδομένα είναι σωστά έως τις 14/08/24.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης