TRAVEL

Αφιέρωμα του CNNi στην Ύδρα: Το νησί χωρίς αυτοκίνητα όπου ο χρόνος σταματά

Ο πληθυσμός του ελληνικού νησιού των περίπου 2.500 ντόπιων κυκλοφορεί χρησιμοποιώντας μουλάρια, γαϊδούρια και μικρά άλογα. Associated Press

Η Ύδρα δεν διαφέρει εκ πρώτης όψεως από τους γείτονές της. Όπως και άλλα νησιά του Αιγαίου, έχει ασβεστωμένους δρόμους, μυρωδάτο αέρα γεμάτο γιασεμί και εκπληκτική θέα στα λαμπερά γαλάζια νερά γύρω του.

Αυτό που ξεχωρίζει την Ύδρα είναι ο αγαπημένος τρόπος μεταφοράς της. Οι ντόπιοι αντιστάθηκαν στη βοή των αυτοκινήτων, αντ' αυτού αγκαλιάζουν τον ρυθμικό ήχο των οπλών των αλόγων.

Εδώ, τα αυτοκίνητα δεν λείπουν απλώς. κρατούνται σκόπιμα μακριά. Η απαγόρευση των μηχανοκίνητων οχημάτων (εκτός από πυροσβεστικά και απορριμματοφόρα και ασθενοφόρα) κατοχυρώνεται στην τοπική νομοθεσία.

Ο πληθυσμός του ελληνικού νησιού των περίπου 2.500 ντόπιων κυκλοφορεί χρησιμοποιώντας μουλάρια, γαϊδούρια και μικρά άλογα.

Βγαίνοντας από το πλοίο και στο λιμάνι της Ύδρας, την καρδιά του νησιού, οι επισκέπτες συναντιούνται με μικρά άλογα που διασχίζουν με χάρη τα πλακόστρωτα δρομάκια και τους δίνουν μια γεύση από τον αβίαστο ρυθμό του νησιού.

Καθώς περιπλανιέσαι στα γραφικά μονοπάτια της Ύδρας, είναι συνηθισμένο να βλέπεις ντόπιους να κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές, συνοδευόμενοι από τους τετράποδους συντρόφους τους.

Από τα Καμίνια, ένα ήρεμο χωριό της νότιας ακτογραμμής στολισμένο με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, μέχρι το Μανδράκι στις δυτικές ακτές του νησιού, φημισμένο για τα παρθένα νερά και τη χαλαρή του αύρα, το νησί είναι συνυφασμένο με την παρουσία τους.

«Η Ύδρα είναι ένα νησί που σε ταξιδεύει πραγματικά πίσω στο χρόνο», λέει η Harriet Jarman, ιδιοκτήτρια της εταιρείας πεζοπορίας με άλογα, Harriet’s Hydra Horses.

«Όλες οι μετακινήσεις σε αυτό το νησί γίνονται με άλογα ή μουλάρια. Επειδή δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, οι ζωές όλων είναι λίγο πιο ήρεμες».

Η σύνδεση της Jarman με την Ύδρα ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια, όταν η μητέρα της την έφερε στο νησί για διακοπές, οδηγώντας σε μια απόφαση που άλλαξε τη ζωή να κάνει την Ύδρα μόνιμη κατοικία τους.

Ήταν μια δεκαετία αργότερα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όταν η Jarman αντιμετώπισε πίεση να πουλήσει το αγαπημένο της άλογο, την Chloe.

Αποφασισμένη να διατηρήσει τον αγαπημένο της σύντροφο, αποφάσισε να ιδρύσει την επιχείρησή της για πεζοπορία με άλογα, ένα εγχείρημα που όχι μόνο στήριξε την Chloe αλλά και της επέτρεψε να μοιραστεί την αγάπη της για τα τοπία του νησιού.

Η απουσία αυτοκινήτων συνέβαλε στην αναμφισβήτητη ηρεμία του νησιού, προσελκύοντας δημιουργικούς από παντού, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης Ιταλίδας ηθοποιού Sophia Lauren, η οποία ερωτεύτηκε την Ύδρα στα γυρίσματα του «Boy on a Dolphin» το 1957.

«Η Hyrda προσφέρει υπέροχα χρώματα, όμορφο φως και μια μοναδική ατμόσφαιρα που έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους», λέει η σχεδιάστρια κοσμημάτων Έλενα Βότση.

Γνωστή για τη δουλειά της που συνδυάζει την παραδοσιακή δεξιοτεχνία με τη μοντέρνα αισθητική, η Βότση εμπνέεται από την ελληνική κληρονομιά της καθώς και από τη φύση και τη γεωμετρία.

Αν και γεννημένη στην Αθήνα, η Βότση λέει ότι περνούσε καλοκαίρια και διακοπές στην Ύδρα, επισκεπτόμενη τον πατέρα της. Λέει ότι η απουσία αυτοκινήτων το κάνει ένα μαγικό μέρος για να εργαστεί και έχει εμπνεύσει τα σχέδιά της από την αρχή της καριέρας της.

«Ο ήλιος, οι βράχοι και τα σχέδια των κυμάτων με ενέπνευσαν. Η φυσική ομορφιά και η μοναδικότητα του νησιού επηρέασαν σημαντικά τη δημιουργική μου διαδικασία», είπε η Βότση.

Hydra: The Greek island of calm where cars are banned and time stands still

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης