TRAVEL

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την αρχαιότερη πύλη των Αγίων Τόπων

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την αρχαιότερη πύλη των Αγίων Τόπων
Η αρχαία πύλη στο Tel Erani. (φωτογραφία: YOLI SCHWARTZ/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY)

Μέχρι την ανακάλυψη της πύλης στο Tel Erani, η παλαιότερη γνωστή πύλη στο Ισραήλ βρισκόταν στο Tel Arad.

Η πύλη μιας πόλης 5.500 ετών αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν κοντά στο Kiryat Gat στο νότιο Ισραήλ, με τους αρχαιολόγους να λένε ότι αυτή είναι η αρχαιότερη πύλη που ανακαλύφθηκε ποτέ στο Ισραήλ.

Η πύλη και μέρος ενός οχυρωματικού συστήματος ανακαλύφθηκαν στο Tel Erani πριν από την τοποθέτηση αγωγού νερού από την Mekorot Water Company, η οποία πρόκειται να παρέχει νερό στο εργοστάσιο της Intel.

Οι οχυρώσεις χρονολογούνται στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού, περίπου το 3.300 π.Χ., αντανακλώντας την αρχή της αστικοποίησης στη Γη του Ισραήλ και στο Νότιο Λεβάντε.

Μέχρι την ανακάλυψη της πύλης στο Tel Erani, η παλαιότερη γνωστή πύλη στο Ισραήλ βρισκόταν στο Tel Arad, η οποία χρονολογείται περίπου 300 χρόνια αργότερα από την πύλη που βρέθηκε πρόσφατα.

Περίπου 1,5 μέτρο της πύλης παραμένουν ανέπαφα. Τα ερείπια περιλαμβάνουν ένα πέρασμα χτισμένο με μεγάλες πέτρες, που οδηγεί στην αρχαία πόλη. Η πύλη πλαισιώνεται από δύο πέτρινους πύργους, με σειρές από πλίνθους ενδιάμεσα. Η πύλη είναι προσαρτημένη σε τείχη της πόλης που βρέθηκαν σε παλαιότερες ανασκαφές.

548361.webp
Η αρχαία πύλη στο Tel Erani (credit: YOLI SCHWARTZ/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY)

Η Emily Bischoff, διευθύντρια της ανασκαφής για λογαριασμό της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων εξήγησε ότι «Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται μια τόσο μεγάλη πύλη που χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Για να κατασκευαστεί η πύλη και τα οχυρωματικά τείχη έπρεπε να φέρουν πέτρες από απόσταση, να κατασκευαστούν πλίνθοι και να κατασκευαστούν τα οχυρωματικά τείχη. Αυτό δεν επιτεύχθηκε από ένα ή μερικά άτομα. Το οχυρωματικό σύστημα είναι απόδειξη κοινωνικής οργάνωσης που αντιπροσωπεύει την αρχή της αστικοποίησης».

Ο Martin-David Pasternak, ερευνητής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ για αυτήν την περίοδο, πρόσθεσε ότι «Είναι πιθανό ότι όλοι οι περαστικοί, έμποροι ή όσοι εχθροί ήθελαν να εισέλθουν στην πόλη έπρεπε να περάσουν από αυτήν την εντυπωσιακή πύλη. Η πύλη όχι μόνο υπερασπιζόταν τον οικισμό, αλλά μετέφερε και το μήνυμα ότι έμπαινε κανείς σε έναν σημαντικό ισχυρό οικισμό που ήταν καλά οργανωμένος πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά. Αυτό ήταν το μήνυμα προς τους ξένους, πιθανώς και προς την Αίγυπτο, όπου είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγούσε στην ένωση της Κάτω και της Άνω Αιγύπτου υπό τον βασιλιά Νάρμερ».

Η ανασκαφή της αρχαίας πύλης στo Tel Erani (credit: YOLI SCHWARTZ/ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY).

Ο Δρ. Yitzhak Paz, αρχαιολόγος της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ που ειδικεύεται στην περίοδο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, εξήγησε ότι το Tel Erani ήταν ένα σημαντικό πρώιμο αστικό κέντρο στην περιοχή κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

«Μέσα σε αυτό το σύστημα μπορούμε να εντοπίσουμε τα πρώτα σημάδια της διαδικασίας αστικοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού οικισμών, της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και του δημόσιου κτιρίου. Η πύλη που αποκαλύφθηκε πρόσφατα είναι μια σημαντική ανακάλυψη που επηρεάζει τη χρονολόγηση της έναρξης της διαδικασίας αστικοποίησης στη χώρα.» αναφέρει ο Δρ. Yitzhak Paz.

«Οι εκτενείς ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στη χρονολόγηση της αρχής της αστικοποίησης στα τέλη της τέταρτης χιλιετίας π.Χ., αλλά οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Tel Erani έδειξαν τώρα ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε ακόμη νωρίτερα, σε το τελευταίο τρίτο της τέταρτης χιλιετίας π.Χ.» συνεχίζει ο Δρ. Yitzhak Paz.

Ο Eli Escusido, διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, δήλωσε ότι «Η ανακάλυψη της αρχαιότερης πύλης της πόλης που είναι γνωστή στη χώρα προσθέτει άλλο ένα σημαντικό κομμάτι γνώσης στην αρχαιολογική μας γνώση».

Οι ανασκαφές στο Tel Erani ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1950 υπό το Τμήμα Αρχαιοτήτων, την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev και το Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, στην Πολωνία.