TRAVEL

Η αλλαγή των χρωμάτων της φύσης κάνει ορατή την κλιματική αλλαγή

Καθώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα χρώματα του νερού, οι δύτες βαθέων υδάτων στη Δομινικανή Δημοκρατία χρησιμοποιούν τα μεταβαλλόμενα χρώματα για να μετρήσουν τις συνθήκες. Χρώματα όπως το κίτρινο και το πράσινο κυριαρχούν. photo: KYRSTIN MALLON ANDREWS

Μετά από μέρες καταρρακτωδών βροχών, πάνω από δώδεκα ποτάμια στο Βερμόντ υπερχείλισαν στις αρχές Ιουλίου, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες. Ορισμένες περιοχές του Βερμόντ είδαν έως και 23 εκατοστά βροχής ή 9 ίντσες, ποσό που υπερβαίνει ακόμη και τις βροχοπτώσεις από τον τυφώνα Irene το 2011. Τέτοιες καταστροφές γίνονται μία φορά στα 100 χρόνια. Τέτοιες πλημμύρες πρόκειται να γίνουν πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής που θερμαίνει την περιοχή, λένε οι επιστήμονες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία. Δεν είναι μόνο οι πλημμύρες όμως, έχουμε και τις χρωματικές αλλαγές στη φύση.

Οι χρωματικές αλλαγές δεν περιορίζονται στις υδάτινες οδούς.. Οι επιστήμονες μιλούν για αλλαγές στην παγκόσμια χρωματική παλέτα εδώ και αρκετά χρόνια. Εδώ στη Νέα Αγγλία, τα ζωντανά φύλλα του φθινοπώρου θα μπορούσαν να γίνουν πιο θαμπά λόγω, εν μέρει, των θερμότερων νυχτερινών θερμοκρασιών που επιβραδύνουν τη διαδικασία αποδόμησης της χλωροφύλλης, λένε οι ερευνητές. Και οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ενώ μεγάλο μέρος της Αρκτικής γίνεται πιο πράσινο, ορισμένα μέρη γίνονται καφέ, σημάδι ότι η βλάστηση μπορεί να πεθαίνει.

Πολλά λουλούδια, εν τω μεταξύ, έχουν αυξήσει την ποσότητα των υπεριωδών χρωστικών τους, ένα φυσικό αντηλιακό για προστασία από την άνοδο της θερμοκρασίας και ένα αραιωμένο στρώμα του όζοντος, ανέφεραν ερευνητές το 2020 στο Current Biology. Ενώ αυτές οι αλλαγές είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι – επειδή δεν μπορούμε να δούμε την υπεριώδη ακτινοβολία - τα λουλούδια φαίνονται πιο σκούρα στους επικονιαστές. Αυτή η αλλαγή στην απόχρωση θα μπορούσε να μειώσει την έλξη ενός επικονιαστή προς τα προσβεβλημένα λουλούδια, έγραψαν οι ερευνητές.

Όσον αφορά το νερό οι δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ωκεανούς του κόσμου έχουν γίνει πιο πράσινοι, ανέφεραν ερευνητές τον Ιούλιο στο Nature. Το διαλυμένο οργανικό υλικό στο νερό ή οι αλλαγές στον τύπο ή την ποσότητα του φυτοπλαγκτόν είναι οι πιο πιθανοί ένοχοι, λέει ο Emmanuel Boss, υδρόβιος φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Maine στο Orono. «Τα βακτήρια είναι πολύ χαρούμενα. Υπάρχει μια ολόκληρη μικροβιακή κοινότητα που νομίζω ότι έχει αυξηθεί».

Μια άλλη μελέτη δορυφορικών εικόνων διαπίστωσε ότι οι λίμνες σε περιοχές όπου οι μέσες θερμοκρασίες του καλοκαιριού ήταν κάποτε μέτριες και τα νερά πάγωσαν τον χειμώνα είναι επίσης πιθανό να αλλάξουν από μπλε σε πράσινο ή ακόμα και καφέ καθώς το κλίμα θερμαίνεται τα επόμενα χρόνια.Τα «καυτά» σημεία για αυτή τη μετατόπιση περιλαμβάνουν τη βόρεια Ευρώπη και τη βορειοανατολική Βόρεια Αμερική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης