TRAVEL

Άγιοι Τόποι: Τρείς ημέρες για να τους εξερευνήσετε βήμα προς βήμα

AP Photo / Ohad Zwigenberg

Ακόμη και για τους λιγότερους πιστεύοντας, ο προορισμός των Αγίων Τόπων δεν είναι απλά θρησκευτικός.

Κείμενο: Αναστάσιος Τσομπανίδης

Εκεί θα ζήσετε μια ιδιόρρυθμη συνύπαρξη εθνοτήτων με διαφορετικό σύμβολο πίστης. Αυτός ο συμβολισμός των εθνοτήτων υπάρχει μέσα στην καθημερινή ζωή της Παλαιάς Ιερουσαλήμ όπου Έλληνες, Εβραίοι και Παλαιστίνιοι συναντώνται μέσα στα στενά σοκάκια της Πόλης. Εκεί θα βιώσετε και τις διαφορετικές λατρευτικές πλευρές των θρησκειών τους.

Πρώτη ημέρα

Αφήνοντας το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, μιας σύγχρονης πρωτεύουσας με υψηλά κτήρια, ιδιαίτερη νυχτερινή ζωή αλλά και υψηλό κόστος ζωής, ξεκινάμε τους βηματισμούς μας στους θεοβάδιστους τόπους με πρώτη στάση την Νέα Ιερουσαλήμ.

Μια Πόλη που χωρίζεται από την Παλαιά με το Ιστορικό Τείχος του οποίου η περίμετρος του ξεπερνά τα τέσσερα χιλιόμετρα ενώ διαθέτει οκτώ πύλες με ιστορικά ονόματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μία Πύλη, η Χρυσή Πύλη όπως ονομάζεται, είναι πάντα κλειστή συνδέοντας το άνοιγμα της μόνον με την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.

Επόμενος σταθμός με έντονα θρησκευτικό περιεχόμενο είναι η Γεθσημανή. Η σημειολογία του ανάγεται στον Τάφο της Παναγίας ό οποίος είναι επισκέψιμος για τους πιστούς οι οποίοι συρρέουν από όλο τον κόσμο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας. Μιας εικόνας με έντονο συμβολισμό και ζωντανή αγιογράφηση η οποία αποτυπώνει την Παναγία να κρατά τον Χριστό σε πολύ μικρή ηλικία.

Απέναντι από τον Κήπο της Γεσθημανής επισκεφθείτε και τον Βυζαντινό Ναό του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου σαν μια ξεχωριστή προσκυνηματική επίσκεψη.

Συνεχίζοντας την περιήγηση εκτός της Αγίας Πόλης προς την έρημο της Ιουδαίας, φτάνουμε στον εμβληματικό Ιορδάνη ποταμό ο οποίος σχηματίζεται από 33 διαφορετικές πηγές. Ο ποταμός διασχίζει σχεδόν όλα τα εδάφη της Γαλιλαίας και εισβάλει και εκβάλει στην Λίμνη Τιβεριάδα. Μία στάση είναι αναγκαία για να διαπιστώσουμε την βαθιά πίστη διαφορετικών ανθρώπων από διαφορετικές χώρες που έχουν ασπαστεί την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη., Το βαθύ σύμβολο αυτή της πίστης θα το δείτε μέσα από το συμβολικό βάπτισμα χιλιάδων πιστών στα νερά του Ιορδάνη. Εκεί άλλωστε βρίσκεται ένα μικρό δάσος όπου κατά την παράδοση έγινε μια απο τις συναντήσεις του Ιησού με τους μαθητές του.

Στην συνέχεια του οδοιπορικού κινούμαστε παράλληλα με τον Ιορδάνη Ποταμό προς τον βορρά και προς τη Γαλιλαία, όπου και θα συναντήσουμε πολλά προσκυνήματα. Από αυτά επιλέγουμε την Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με τις μοναδικές αγιογραφίες και την απαράμιλλη θέα προς την Λίμνη. Στο σημείο αυτό ο Χριστός έζησε και δίδαξε στους μαθητές του ενώ τους έσωσε από μεγάλη τρικυμία που είχε ξεσπάσει στην Τιβεριάδα ενώ ψάρευαν. Πολύ κοντά από το σημείο βρίσκεται η Καπερναούμ όπου ο Χριστός ευλόγησε τους πέντε άρτους και τάισε πέντε χιλιάδες ανθρώπους, το Ορος των Μακαρισμών όπου ο Ιησούς παρέδωσε στους μαθητές την συμπυκνωμένη διδασκαλία του. Μία ανάσα από την θάλασσα της Γαλιλαίος αξίζει να επισκεφθείτε το Μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων στο αριστερό μέρος του οποίου υψώνεται ο Πύργος του Αγίου Νικολάου.

Η συνέχεια μας φέρνει στην περιοχή των Μαγδάλων και στην κωμόπολη Κανά όπου ο Ιησούς καλεσμένος σε ένα γάμο λέγεται ότι θαυματούργησε «μετατρέποντας τό ύδωρ μέσα σε έξ υδρίες εις οίνον».

Δεύτερη ημέρα

Η δεύτερη ημέρα του οδοιπορικού ξεκινάει συμβολικά από την πατρίδα του Ιησού την Ναζαρέτ μια κωμόπολη που διατηρεί ως ένα βαθμό τον αρχιτεκτονικό της ρυθμό. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που σύμφωνα με τις γραφές εξελίχθηκε το μυστήριο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Αφήνοντας την Ναζαρέτ, και μετά από 50 χιλιόμετρα πορείας συναντάμε την Ιερά Μονή της Αγίας Φωτεινής όπου βρίσκεται τό Φρέαρ τού Ιακώβ που λόγω και της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί τον όχι και αναίμακτο θεματοφύλακα της περιφρούρησης των Αγίων Τόπων.

Στην συνέχεια κατεβαίνοντας την έρημο της Ιουδαίας φθάνουμε στην περιοχή της Ιεριχούς. Απο εκεί θα χρησιμοποιήσουμε ταξί που θα μας αφήσει σε ένα σημείο που, για όσους γνωρίζουν τις δυνάμεις τους,θα ανέβουν περί τα 150 σκαλιά.Εκεί βρισκεται το Μοναστήρι του Σαρανταρίου όπου και ο Χριστός μετά την βάπτιση του νήστεψε επι 40 ημέρες και νύκτες. Η Μονή κρέμεται στην κυριολεξία πάνω στον Βράχο και θα σας ανταμείψει με την απεριόριστη θέα προς την Έρημο της Ιουδαίας, τον Ιορδάνη ποταμό και κάποια εδάφη της Ιορδανίας που συνορεύουν με το Ισραήλ. Το Βουνό της Μονής τού Σαρανταρίου ονομάζεται και Ορος των Πειρασμών.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας μέσα στην έρημο θα προσεγγίσουμε την εμβληματική Μονή τού Αγίου Γεωργίου του Χοτζεβά όπως αποκαλείται και η οποία αποπνέει κατάνυξη και ευλάβεια. Για να το προσεγγίσετε αυτό χρειάζεται μια περίπου ώρα σχετικά κοπιώδους πεζοπορίας ενώ για όσους δεν μπορούν υπάρχουν τα γαϊδουράκια που θα σας βοηθήσουν να φθάσετε εκεί με ασφάλεια.

Η επόμενη στάση μας είναι στο σημείο που ο Ιορδάνης ποταμός εισβάλλει στην Νεκρά Θάλασσα και εκεί θα συναντήσουμε την Μονή του Αγίου Γεράσιμου του Ιορδανίτου. Ένα Μοναστήρι ιδιαίτερα φροντισμένο χάρις στην καθημερινή δουλειά τόσο του Ηγούμενου Χρυσοστόμου όσο και των μοναχών. Και για του λόγου το αληθές θα δείτε τρεχούμενα νερά που αναβλύζουν από καλαίσθητα σιντριβάνια, πτηνά που ζουν στον δικό τους χώρο καθώς και ένα επιμελημένο κατάστημα δώρων τα περισσότερα από τα οποία τα έχουν κατασκευάσει και φιλοτεχνήσει οι μοναχοί.

Πλησίον της Μονής υπάρχει και το Σπήλαιο όπου εμόνασε η Οσία Μαρία η Αιγυπτία μια γυναίκα πρότυπο εγκράτειας και ασκητισμού. Σε πολύ κοντινό σημείο υπάρχει και το Μοναστήρι που φέρει το όνομά της. Αξίζει δε να προσκυνήσετε και στη μονή του Προδρόμου που βρίσκεται δίπλα στον Ιορδάνη Ποταμό.

Τελευταίος προορισμός μας και πριν το κλείσιμο της δεύτερης ημέρας είναι η περιοχή της Βηθανίας όπου βρίσκεται η Μονή του Αγίου Λάζαρου καθώς και των αδερφών του Μάρθας και Μαρίας οι οποίες βρέθηκαν κατά την ανάσταση του αδερφού τους που ήταν πολύ στενός φίλος του Χριστού.

Τρίτη ημέρα

Η τελευταία ημέρα μας φέρνει πάλι στην Ιερουσαλήμ και στην Βηθλεέμ όπου οι θησαυροί της Ορθοδοξίας είναι αναρίθμητοι.

Διανυκτερεύοντας στην πόλη της Βηθλεέμ κάνουμε μια στάση στην Μονή των Ποιμένων που βρίσκεται δίπλα στο Σπήλαιο της Γεννήσεως. Εκεί ο Ηγούμενος θα σας περιγράψει όλη την ιστορία της Μονής την οποία και φροντίζει χωρίς άλλους μοναχούς.

Τα επόμενα βήματα μας οδηγούν στην Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου ενώ μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά βρίσκεται η Μονή του Αγίου Σάββα κτήτορας της οποίας υπήρξε ο ίδιος. Αυτός σχεδίασε και εφάρμοσε έναν πολύ αυστηρό κώδικα λειτουργίας του μοναστηριού που παραμένει αναλλοίωτος μέχρι της ημέρες μας. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι ότι η? Μονή δεν δέχεται γυναίκες για επίσκεψη.

Η επόμενη στάση του οδοιπορικού μας είναι η περιοχή της Ιόππης που βρίσκεται μεταξύ Τέλ Αβίβ και Ιερουσαλήμ.. Εκεί θα επισκεφθούμε την ριζικά ανακαινισμένη Μονή των Αγίων Αρχαγγέλων που έγινε με την επίβλεψη και την συνεχή εργασία του Ηγουμένου Δαμασκηνού. Χαρακτηριστική είναι η αγιογράφηση της Μονής όπου δεσπόζουν όλα τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων και μάλιστα με το γεωγραφικό τους στίγμα.

Το τελευταίο αλλά καθοριστικότερο στίγμα αυτού του οδοιπορικού δείχνει τον Πανάγιο Τάφο ένα οικουμενικό σύμβουλο πίστης και πολιτισμού. Πρέπει να οπλισθείτε με υπομονή για να τον προσκυνήσετε αφού οι πιστοί συρρέουν από όλο τον κόσμο μιας και η παρουσία εδώ απαιτεί την συνύπαρξη Ορθοδόξων, Καθολικών και Αρμενίων.

Τα τελευταία μας βήματα σε αυτό το σύμβολο του Χριστιανισμού θα γίνουν στο Όρος των Ελαιών όπου έγινε η Ανάληψη του Κυρίου. Εκεί υπάρχει και η πολύπαθη Μονή της Αναλήψεως που παραμένει συνεχώς υπό απειλή και έφθασε στο σημείο να γκρεμιστεί σχεδόν ολοσχερώς. Όμως με ένα θαυματουργικό τρόπο διασώθηκε εν μέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης