TRAVEL

Το πιο hot ταξιδιωτικό αξεσουάρ του 2023 είναι οι συσκευές εντοπισμού

Αναζητώντας αποσκευές στο αεροδρόμιο του Ντένβερ τον Δεκέμβριο του 2022, εν μέσω αεροπορικού χάους Michael Ciaglo/Getty Images

Μέσα από το μεταπανδημικό ταξιδιωτικό χάος, αναδύθηκε ένας ήρωας. Χωρίς να τραβάει την προσοχή, πέρασε μεγάλο μέρος του περασμένου χρόνου ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, επεμβαίνοντας όταν οι αεροπορικές εταιρείες τα θαλάσσωναν, για να σώσει τις πολύτιμες διακοπές των ανθρώπων.

Το όνομά του; Δεν έχει μόνο ένα. Κάποιοι τον γνωρίζουν ως Tile, Chipolo ή Pebblebee, αλλά το πιο γνωστό του όνομα είναι AirTag. Σωστά διαβάζετε: η ταπεινή συσκευή εντοπισμού είναι εκείνη που μπορεί να σώσει τις διακοπές σας από την καταστροφή, και αυτή τη στιγμή αποτελεί το πιο «καυτό» ταξιδιωτικό αξεσουάρ.

Η απολύσεις προσωπικού στις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησαν σε ταξιδιωτικό χάος για ολόκληρο το 2022. Η έλλειψη χειριστών αποσκευών σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό ταξιδιωτών είχε ως αποτέλεσμα κάποιες αποσκευές να μη φορτώνονται στα αεροπλάνα, άλλες να μη βγαίνουν αρκετά γρήγορα από αυτά, αφύλακτες αποσκευές να συσσωρεύονται κατά χιλιάδες στα αεροδρόμια - και πολλές από αυτές να χάνονται.

Αύξηση 74,7% των χαμένων αποσκευών

Το ποσοστό λανθασμένου χειρισμού αποσκευών αυξήθηκε κατά 74,7% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας SITA. Για κάθε 1.000 αποσκευές που απογειώνονταν στους ουρανούς, οι 7,6 χάνονταν πέρυσι, έναντι 4,35 το 2021 και 5,6 το 2019.

Οι αποσκευές για διεθνείς πτήσεις έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να χαθούν από ό,τι οι τσάντες για πτήσεις εσωτερικού (οι πτήσεις με ανταπόκριση ευθύνονται για σχεδόν τα μισά περιστατικά). Ωστόσο, δεν χρειάζεται να έχετε πολύπλοκο δρομολόγιο για να χάσει η αεροπορική εταιρεία τη βαλίτσα σας – το 17% των χαμένων αποσκευών το 2022 απλά δεν φορτώθηκαν ποτέ στο αεροπλάνο.

Μία μοναχική βαλίτσα ξεχασμένη στον αεροδιάδρομο, στη ΡώμηUnsplash/Ante Hamersmit

Αν το να χάσετε μια βαλίτσα δεν ακούγεται σαν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στις διακοπές, αυτό μάλλον σημαίνει ότι δεν έχετε χάσει ποτέ μια βαλίτσα. Αν είστε τυχεροί, θα λάβετε ένα τηλεφώνημα ή ένα email που θα σας ενημερώνει ότι η χαμένη σας αποσκευή έχει εντοπιστεί. Αν όχι, θα περιμένετε επ' αόριστον και θα αναρωτιέστε πάντα τι απέγινε αυτή η βαλίτσα.

Αν όμως βάλετε μια συσκευή εντοπισμού μέσα σε αυτή, όπως διαπιστώνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, μπορείτε εσείς να πείτε στην αεροπορική εταιρεία πού βρίσκεται. Και παρόλο που αυτό δεν εγγυάται ότι θα την πάρετε πίσω, έχετε περισσότερες πιθανότητες.

«Για μένα, οι συσκευές εντοπισμού είναι απαραίτητες, επειδή σας βοηθούν να βοηθήσετε την αεροπορική εταιρεία να βρει τις αποσκευές σας πιο γρήγορα, αλλά και σας προσφέρουν τη σιγουριά ότι κάποια στιγμή θα πάρετε πίσω τα πράγματά σας», λέει ο Ρόρι Μπόλαντ, συντάκτης του βρετανικού ταξιδιωτικού περιοδικού «Which? Travel».

PowerPoint για μια χαμένη βαλίτσα

Ο Τζάι Ράβατ ταξίδευε από το Χίθροου του Λονδίνου στο Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο Ιανουάριο, όταν χάθηκε η βαλίτσα του. Δύο ημέρες αργότερα, η αεροπορική του εταιρεία, Virgin Atlantic, έστειλε email για να ενημερώσει ότι η τσάντα είχε εντοπιστεί και θα του επιστρεφόταν «σύντομα».

Ωστόσο, εννέα ημέρες μετά, το AirTag που είχε βάλει στη βαλίτσα έδειχνε ότι εκείνη βρισκόταν ακόμα στο Χίθροου.

Ο Ράβατ έστειλε screenshots της θέσης του χωρίς αποτέλεσμα. Η Virgin δήλωσε ότι το προσωπικό «προσπαθούσε να εντοπίσει την τσάντα» - παρά το γεγονός ότι τους έδειξε ακριβώς πού βρισκόταν.

Σε απόγνωση, μετά από 34 ημέρες, δημιούργησε μια παρουσίαση PowerPoint, με τίτλο «Χρήσιμες συμβουλές για να βρείτε τη βαλίτσα μου».

Το εξασέλιδο έγγραφο έδινε λεπτομερή περιγραφή της βαλίτσας και περιλάμβανε χάρτες, δορυφορικές φωτογραφίες, στιγμιότυπα από το Google Streetview και έναν χάρτη του τερματικού σταθμού 4 του Χίθροου, όπου σημειωνόταν το ακριβές κτίριο στο οποίο εκείνος συμπέρανε ότι βρισκόταν η βαλίτσα.

Ο χάρτης με τις συντεταγμένες του AirTag που έστειλε ο Τζάι Ράβατ στη Virgin AtlanticCourtesy Jai Rawat

Το αποτέλεσμα; Τρεις ημέρες αργότερα, η βαλίτσα έφτασε στο σπίτι του στην Καλιφόρνια. Είχε ανοιχθεί και αρκετά πράγματα έλειπαν - αλλά αποζημιώθηκε χρηματικά 10 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης.

Σύμφωνα με τον Μπόλαντ, οι ταξιδιώτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για έναν λόγο: «Πάρα πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν κάνουν αρκετά για να εντοπίσουν έγκαιρα τις αποσκευές. Όποιος έχει χάσει βαλίτσα θα γνωρίζει ότι συχνά οι εταιρείες σε αφήνουν χωρίς απάντηση για το πού βρίσκονται οι αποσκευές σου και πότε μπορεί να τις ξαναβρείς».

«Οι επιβάτες πληρώνουν ολοένα και μεγαλύτερα ποσά σε πολλές αεροπορικές εταιρείες για τη μεταφορά των αποσκευών, οπότε είναι εντελώς απαράδεκτο να εναπόκειται στον επιβάτη να πει στην αεροπορική εταιρεία πού έχασε την αποσκευή», λέει.

Ασφάλεια και σωστή χρήση

Είναι οι συσκευές εντοπισμού ασφαλείς; Αυτό είναι ένα ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί την αεροπορική βιομηχανία.

Οι μπαταρίες λιθίου απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο χώρο αποσκευών, για το φόβο υπερθέρμανσης ή έκρηξης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φωτιά. Τόσο η Lufthansa όσο και η Air New Zealand απαγόρευσαν πέρυσι την τοποθέτηση συσκευών εντοπισμού αποσκευών στον χώρο αποσκευών – αλλά αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω την απόφαση.

Οι μεταλλικές μπαταρίες που περιέχουν λιγότερο από 0,3 γραμμάρια λιθίου, είναι ασφαλείς στις παραδοτέες αποσκευές. Οι συσκευές εντοπισμού έχουν λιγότερα – τα AirTags της Apple, για παράδειγμα, περιέχουν λίγο πάνω από 0,1 γραμμάρια.

Τη συσκευή εντοπισμού δεν θα πρέπει απλά να την πετάξετε μέσα στη βαλίτσα, γιατί σε περίπτωση κλοπής ο κλέφτης θα τη δει και θα την αναγνωρίσει. Καλύτερα να την κρύψετε, στην τσέπη ενός ρούχου ή αλλού.

Ο Ράβατ συμβουλεύει επίσης να φωτογραφίζετε τη βαλίτσα κατά τον έλεγχο εισιτηρίων, να κάνετε μια απογραφή των περιεχομένων της και να γράφετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας σε ένα κομμάτι χαρτί που θα τοποθετήσετε μέσα - καθώς και σε μια ετικέτα με το όνομά σας εξωτερικά.

Με πληροφορίες από: How simple luggage trackers became the hottest travel accessory by Julia Buckley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης