TRAVEL

Κάμερες «επιστρατεύει» το Ιράν για να εντοπίζει τις γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ

Κάμερα σε δημόσιο χώρο AP Photo/Mark Lennihan

Κάμερες σε δημόσιους χώρους αναμένεται να εγκαταστήσουν οι ιρανικές αρχές, προκειμένου να εντοπίζουν τις γυναίκες που παραβιάζουν τον νόμο περί χιτζάμπ, σύμφωνα με το CNNi.

Κάτι που αποδεικνύει ότι οι αρχές του Ιράν παραμένουν ανυποχώρητες στην τήρηση του κώδικα ενδυμασίας, παρά τις αντιδράσεις που έχουν καθηλώσει τη χώρα μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ ήταν υπό κράτηση για φερόμενη παραβίαση του νόμου.

Η νέα αυτή προσπάθεια επιτήρησης της εφαρμογής του κώδικα ενδυμασίας, μέσω της εγκατάστασης συστήματος καμερών αποτελεί, μάλλον έναν τρόπο να «τισαθευτεί» το κύμα αμφισβήτησης που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στη χώρα, καθώς δεν είναι λίγες οι Ιρανές, που αψηφούν την τήρησή του ως μέρος των εκτεταμένων διαμαρτυριών.

Η αστυνομία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ανακοίνωσε πως προχωρά «σε ένα καινοτόμο μέτρο, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στην εφαρμογή του νόμου για το χιτζάμπ. Η ιρανική αστυνομία θα χρησιμοποιήσει έξυπνες κάμερες σε δημόσιους χώρους για να εντοπίσει άτομα που παραβιάζουν τους κανόνες».

Αφού εντοπιστούν οι γυναίκες που δεν τηρούν τον κώδικα, θα τους αποστέλλονται προειδοποιητικά μηνύματα που περιγράφουν λεπτομερώς την ώρα και τον τόπο στον οποίο εθεάθησαν να «παραβαίνουν» το νόμο, σύμφωνα με το Tasnim.

«Στο πλαίσιο της διατήρησης των αξιών, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας και της διατήρησης της ψυχικής υγείας και της ψυχικής ηρεμίας της κοινότητας, κάθε είδους ατομική ή συλλογική συμπεριφορά ενάντια στο νόμο, δεν θα γίνει ανεκτή», σημείωσε η αστυνομία.

Δηλητηριάσεις

Η απόφαση αυτή, έρχεται σε μία περίοδο που τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν πλήττονται ποικιλλοτρόπως, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Από το τέλος του Νοεμβρίου του 2022, πολλά σχολεία του Ιράν, στην πλειονότητά τους σχολεία θηλέων, πλήττονται από αιφνίδιες δηλητηριάσεις από εισπνοή αερίων ή από άλλες τοξικές ουσίες, που προκαλούν αδιαθεσία και λιποθυμία και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν νοσηλεία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί στις 7 Μαρτίου «περισσότερες από 5.000 μαθήτριες είχαν δηλητηριασθεί σε 230 εκπαιδευτικά ιδρύματα στις 25 από τις 31 επαρχίες του Ιράν.

Τα περιστατικά ξεκίνησαν δύο μήνες μετά την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2022.

Διώξεις «δίχως έλεος»

Μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που αψηφούν τον υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος στο Ιράν απείλησε ότι θα προχωρήσει σε διώξεις «δίχως έλεος» σε βάρος γυναικών που εμφανίζονται χωρίς ισλαμική μαντίλα δημοσίως, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η προειδοποίηση του Γολαμχοσεΐν Μοχσένι Εζεΐ έρχεται σε συνέχεια ανακοίνωσης του υπουργείου Εσωτερικών την Πέμπτη ότι ενισχύεται ο νόμος της κυβέρνησης για υποχρεωτική χρήση της χιτζάμπ.

«Η μη χρήση χιτζάμπ ισοδυναμεί με επίδειξη εχθρικής στάσης προς τις αξίες (μας)», δήλωσε ο Εζεΐ σύμφωνα με διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Αυτές που «διαπράττουν αυτές τις αντικανονικές ενέργειες θα τιμωρούνται» και θα «διώκονται δίχως έλεος», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίζει τι περιλαμβάνει η τιμωρία.

Νεκροί διαδηλωτές

Παράλληλα, τουλάχιστον 537 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR).

Οι περισσότεροι θάνατοι διαδηλωτών καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο (223), τον Οκτώβριο (100) και τον Νοέμβριο (173) του 2022.

CNN /Zahid Mahmood, Fariba Sahraei: Iran installs cameras to identify women breaking dress code

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης