TRAVEL

Ο Πηνειός και η περιοχή της Ήλιδας από ψηλά

Ο Πηνειός και η περιοχή της Ήλιδας από ψηλά
Eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος

Ο Πηνειός είναι γνωστός από την αρχαιότητα, αφού σύμφωνα με τη μυθολογία, με τα νερά του ο Ηρακλής καθάρισε τους στάβλους του βασιλιά Αυγέα.

 

Το φράγμα Πηνειού, βρίσκεται στο δήμο Ήλιδας και προσφέρεται για κανό και καγιάκ όλες τις εποχές του χρόνου. Κοντά βρίσκεται το δρυοδάσος της Κάπελλης, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Η τεχνητή λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία βρίσκεται πάνω από την Αρχαία και Νέα Ήλιδα, 20 περίπου χιλιόμετρα από την ακτή κοντά στο χωριό Κέντρο. Η θεμελίωση του έργου άρχισε το 1961 και περατώθηκε το 1968. Το ύψος του φράγματος είναι 50 μέτρα, το μήκος του 2.175 μ. και καλύπτει 21 χιλ. στρέμματα.

Σταυροδρόμι της περιοχής είναι η Αμαλιάδα, την οποία διέσχισαν οι περιηγητές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Στην Αγία Τριάδα η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε μεγάλο μυκηναϊκό νεκροταφείο, που μαρτυρεί την ιστορικότητα της περιοχής. Πολύ κοντά είναι και η Δίβρη με τις πηγές της που ρέουν επί αιώνες το "νάμα" τους.

Από εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει το δρυοδάσος της Φολόης, που απλώνεται σαν πράσινη θάλασσα για να ανακαλύψει στην ορεινή ενδοχώρα τη διαδρομή του Πηνειού με τους δεκάδες ερειπιώνες μύλων στις όχθες του, που μαρτυρούν την ακμή μιας τοπικής μεταποιητικής αγροτικής οικονομίας που δεν υπάρχει πια.

eurokinisss nikoloupols

Πηγή: Eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος

Διαδρομή απείρου κάλλους και αυτή του Πηνειακού Λάδωνα, που πηγάζει από το οροπέδιο Λάλα και καταλήγει στην κοίλη Ήλιδα. Η διαδρομή προσφέρεται για ιππικό ή περιπατητικό τουρισμό. Στη δυτική πλευρά της πόλης, στα όρια του ηλειακού κάμπου, δεσπόζει το Κάστρο Χλεμούτσι, δειλινό της Ελλάδας. Λίγο βορειότερα βρίσκεται και ο υγροβιότοπος Κοτυχίου με τη μαγευτική Στροφιλιά. Ανεπανάληπτη θα μείνει μια εκδρομή στις Βάσσες, στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, στον Παρθενώνα της Πελοποννήσου.

Στη Δάφνη βρίσκεται ένα δεύτερο μυκηναϊκό νεκροταφείο, ο βυζαντινός ναός, του 12ου αιώνα του Αϊ Βλάση στη Δαφνιώτισσα. Πολύ κοντά βρίσκεται το λιμάνι της Κυλλήνης που οδηγεί σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά και σε απόσταση 40 χλμ. η Αρχαία Ολυμπία, το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Νέο Μουσείο Αρχαίας Ήλιδας

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ήλιδας έχει θέα ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο. Περιλαμβάνει ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές και χρονολογούνται από την Πρωτοελλαδική έως τη Ρωμαϊκή εποχή. Εκτίθενται αγγεία, αγάλματα, γλυπτά, επιτύμβιες στήλες, πήλινα και λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη, ειδώλια, χάλκινα σκεύη, όπλα, νομίσματα και άλλα μικροαντικείμενα. Λειτουργεί όλο το χρόνο και δέχεται επισκέψεις τουριστών και μαθητών.

Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Αμαλιάδας

Στο χώρο εκτίθενται έργα της εγχώριας λαϊκής τέχνης, αντικείμενα εγχώριας παραγωγής καθώς και εκθέματα, που προέρχονται από το εξωτερικό. Τα περισσότερα αντικείμενα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Το Μουσείο φιλοξενεί και τμήμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας και Συλλογή Παραδοσιακών Παιχνιδιών από καλάμι του Χρήστου Αναστασόπουλου.

Κτίριο Τατάνη-Μουσείο Τύπου του Απόδημου Ελληνισμού

Αποτίοντας φόρο τιμής στον Πέτρο Τατάνη, ιδρυτή της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» της Αμερικής, το διατηρητέο κτίριο προορίζεται να λειτουργήσει ως Μουσείο Τύπου του Απόδημου Ελληνισμού, με σκοπό να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον με διοργανώσεις συνεδρίων των αποδήμων Ελλήνων.

Παπαχριστοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας

Διαθέτει περί τους 16000 τίτλους βιβλίων. Στεγάζεται σε κτίριο που κατασκευάστηκε με χρήματα από τη δωρεά Παπαχριστόπουλου. Λειτουργεί ως αναγνωστήριο και δανειστική βιβλιοθήκη.

Λαογραφικό Μουσείο Κεραμιδιάς

Η Κεραμιδιά βρίσκεται στις παρυφές του δήμου και έχει θέα την τεχνητή λίμνη του ποταμού Πηνειού. Μέσα από τα εκθέματα παρουσιάζεται η πολιτιστική ιστορία της περιοχής.

Ερύμανθος

Ο ποταμός Ερύμανθος, παραπόταμος του Αλφειού προσφέρεται για ελεύθερο κανό, την Άνοιξη αλλά και τους θερινούς μήνες. Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή την οποία προτιμούν οι τολμηροί φυσιολάτρες είναι το φαράγγι του Ερύμανθου από τα Τριπόταμα ως την Νεμούτα.