TRAVEL

Πεθελινός: Το φυσικό κωπηλατοδρόμιο της Ελλάδας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το όνομα του σημερινού χωριού, το οποίο φαίνεται πως προέκυψε από παραφθορά αρχαίου τοπωνυμίου. Screen Grab/YouTube/Wind-up

Ο Πεθελινός είναι μικρό χωριό στα νότια-νοτιοανατολικά της πόλης των Σερρών και βρίσκεται πολύ κοντά (2,5 χλμ.) στον ποταμό Στρυμόνα. Απέχει από τις Σέρρες 22 χιλιόμετρα.

Δίπλα στο χωριό υπάρχει ένα κανάλι μήκους 2,8 χιλιομέτρων, το οποίο απέμεινε από την αποξήρανση της Κερκινίτιδας λίμνης στο νότιο τμήμα της κοιλάδας του Στρυμόνα.

Στο κανάλι, γνωστό ως λίμνη Πεθελινού, οργανώνονται κωπηλατικοί αγώνες.

Δείτε το βίντεο του Wind-up

Η περιοχή κατοικείται από την προϊστορική ακόμη εποχή. Κοντά στον σημερινό Πεθελινό έχει επισημανθεί από παλιά η ύπαρξη αρχαίου οικισμού, με συνεχή ζωή σε όλη την αρχαιότητα.

Ο οικισμός, που ήταν παραλίμνιος και διέθετε ένα λιμενίσκο, ήταν χτισμένος ακριβώς στην ανατολική όχθη της αρχαίας Κερκινίτιδας λίμνης, πάνω στον υδάτινο δρόμο Στρυμόνα - Κερκινίτιδας, και χρησίμευσε ως επίνειο του Γαζώρου, από την οποία εξαρτιόταν διοικητικά, αφού ανήκε πιθανώς στη «χώρα» (επικράτειά) της.

Από που προέρχεται το όνομα Πεθελινό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το όνομα του σημερινού χωριού, το οποίο φαίνεται πως προέκυψε από παραφθορά αρχαίου τοπωνυμίου.

Στην εικασία αυτή οδηγείται κανείς από τη βυζαντινή ονομασία του χωριού «Ποθολινός», που μνημονεύεται σε βυζαντινά έγγραφα. Συγκεκριμένα, θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο βυζαντινός τύπος «Ποθολινός» προήλθε από αρχαιότερο τύπο «Ποτολινός», ύστερα από αφομοίωση των συμφώνων τ και θ.

Το όνομα αυτό, που φαίνεται πως ανήκει σε ντόπιο τοπωνυμικό υπόστρωμα, όπως και το γειτονικό «Κιμα» (σημερινό Παραλίμνιο), ετυμολογείται από τη ρίζα «Ποτ-» (= κύριος) και έχει πιθανώς σχέση με το φρυγικό επίθετο του Δία «Ποτεύς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης