TRAVEL

Νυμφόπετρα: Το «δάσος» των απολιθωμάτων και ο μύθος με την πλεονέκτρα νύφη

Νυμφόπετρα: Το «δάσος» των απολιθωμάτων και ο μύθος με την πλεονέκτρα νύφη
Το καλοδιατηρημένο Γεωλογικό Πάρκο, στο ομώνυμο χωριό, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης Screen grab/Youtube/Wind-up

Επιβλητικό είναι το τοπίο στο Γεωλογικό Πάρκο της Νυμφόπετρας, με τους κάθετους σχηματισμούς από ανθρακικό ασβέστιο, γνωστοί ως «τραβερτίνες», να εξάπτουν τη φαντασία και να δημιουργούν ακόμη και λαϊκούς μύθους.

Ο θρύλος λέει πως το δάσος της Νυμφόπετρας, είναι η γαμήλια πομπή που τιμωρήθηκε μετά από γάμο για την πλεονεξία της νύφης, η οποία άδειασε το σπίτι της μάνας της, και ήθελε να της πάρει ακόμη και το αδράχτι.

Το καλοδιατηρημένο Γεωλογικό Πάρκο, στο ομώνυμο χωριό, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης και αποτελεί ένα δημοφιλή τόπο για φωτογραφήσεις νεόνυμφων αλλά και επισκέψεις σχολείων προκειμένου οι μαθητές να δουν από κοντά έναν γεωλογικό σχηματισμό, ηλικίας αρκετών χιλιάδων ετών.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του Wind-up

Όπως εξηγείο καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης, οι τραβερτίνες σχηματίστηκαν μέσα στα νερά της λίμνης όταν είχε μεγαλύτερο βάθος και εκτεινόταν ενιαία στην περιοχή.

«Στην περιοχή της λεκάνης Μυγδονίας, εντοπίζονται εμφανίσεις τραβερτίνη που είναι ένα χημικό ίζημα. Δημιουργείται από τη ραγδαία απόθεση ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3), γύρω από κάποιον οργανικό ή ανόργανο πυρήνα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Προμυγδονιακής λεκάνης έλαβαν χώρα δύο κύρια τεκτονικά στάδια που συνηγόρησαν στην εξέλιξη της λεκάνης έως τη σημερινή της μορφή και τον σχηματισμό των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης» διευκρίνισε ο κ.Παυλίδης.