TRAVEL

Βόλτα στις αγορές χρυσού της Ινδίας

REUTERS/Amit Dave

Οι Ινδοί έχουν παράδοση στα κοσμήματα.

Στις μεγαλουπόλεις της Ινδίας, οι αντιθέσεις είναι έντονες. Απέναντι στους μη έχοντες που την κεφαλήν κλίναι, βρίσκονται εκείνοι που δίνουν τον οβολό τους και όχι μόνο για να αγοράσουν κοσμήματα.

Οι φωτογραφίες είναι από τις αγορές χρυσού που βρίσκονται στις μεγαλουπόλεις της Ινδίας... Μουμπάι, Καλκούτα, Ahmedabad.

Από τους μαχαραγιάδες, τις βασίλισσες μέχρι και τις κοινές θνητές και θνητούς που στολίζουν τα ρούχα τους με κοσμήματα.

Τα Ινδικά κοσμήματα ξεχωρίζουν όχι μόνο για την λεπτεπίλεπτη κατασκευή τους αλλά και για τους πολύτιμους λίθους που φέρουν.

Τέλη Ιουλίου 2015, όταν η τιμή της ουγγιάς χρυσού σημείωνε χαμηλό πενταετίας, τα κοσμηματοπωλεία της Ινδίας, μιας από τις χώρες που είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές χρυσού, στον κόσμο, «ξεπούλησαν».

Το 2014 το Κρεμλίνο φιλοξένησε την έκθεση “ India: Jewels that Enchanted the World”, με 300 λαμπερά κοσμήματα κατασκευασμένα στην Ινδία ή κατασκευασμένα από ευρωπαϊκούς οίκους κοσμημάτων με έμπνευση τις παραδόσεις της μεγάλης ασιατικής χώρας από τον 17ο αι. μέχρι και σήμερα. Τα πιο παλιά και πιο περίτεχνα κομμάτια της συλλογής χρονολογούνται από την εποχή της δυναστείας Mughal.

Πηγή: REUTERS/Rupak De Chowdhuri

Το Βρετανικό Μουσείο, το μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου, καθώς επίσης και άλλα 30 μουσεία, ινστιτούτα και ιδιώτες από όλον τον κόσμο δάνεισαν ορισμένα από τα πολύτιμα εκθέματά τους.

Τα καταραμένα κοσμήματα

Υπάρχουν όμως και κοσμήματα που αν και μοναδικής αισθητικής παραμένουν ερμητικά κλειστά καθώς τα συνοδεύουν κατάρες.

«Όποιος ανοίξει το κουτί, πρέπει να διαβάσει πρώτα αυτήν την προειδοποίηση, και στη συνέχεια να κάνει ότι θέλει με το κόσμημα. Η συμβουλή μου πάντως είναι να το ρίξει στη θάλασσα». Αυτή ήταν η ρητή προειδοποίηση που συνόδευε το σφραγισμένο κουτί που φύλασσε το Μοβ Ζαφείρι του Δελχί. Ο πολύτιμος λίθος ανακαλύφθηκε πριν από 30 χρόνια από τον Πίτερ Τάντι, επιμελητή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο. Ο πολύτιμος λίθος είχε κλαπεί από το Ναό του Ίντρα στην Κάουνπορ κατά τη διάρκεια της ινδικής ανταρσίας (1857).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης