TRAVEL

Τα «ταξίδια εκδίκησης»: Τι είναι η νέα ταξιδιωτική τάση και ποιοι τα κάνουν;

Ένα ταξίδι στο εξωτικό Παλάου είναι εμπειρία ζωής

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους στους τουρίστες, μια σύγχρονη φράση έχει εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: τα «ταξίδια εκδίκησης».

Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει διαφόρων ειδών ταξίδια, από μικρές αποδράσεις έως διακοπες διαρκείας, κάτι που οδηγεί σε ένα ερώτημα: Τι σημαίνει ακριβώς;

Η λέξη «εκδίκηση» έχει γενικά μια αρνητική χροιά, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το χαρούμενο συναίσθημα που έχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι όταν κάνουν τις πρώτες τους διακοπές μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Αλλά η ιδέα του «ταξιδιού εκδίκησης» φαίνεται να αναφέρεται περισσότερο στην αγάπη για τα ταξίδια παρά στο να περιμένεις έναν συγκεκριμένο προορισμό να σε αποζημιώσει. Εκτός αν, ας πούμε, η Ρουμανία έκλεψε την κοπέλα σου ή το Περού σε απέλυσε από τη δουλειά σου, ακούγεται περίεργο να εκδικηθείς ένα μέρος.

Ίσως το «ταξίδι εκδίκησης» μπορεί να ερμηνευθεί ως εκδίκηση ενάντια στην πανδημία ή ενάντια στον ίδιο τον Covid.

Τι είναι όμως τελικά;

«Το ταξίδι εκδίκησης είναι μια λέξη που άρχισε να χρησιμοποιείται το 2021, όταν ο κόσμος άρχισε να ανοίγει πάλι και οι άνθρωποι αποφάσισαν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο», λέει η Έρικα Ρίχτερ, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Ταξιδιωτικών Συμβούλων (ASTA).

Μέρος του προβλήματος είναι ότι δεν υπάρχει ένας καλός τρόπος για να περιγράψουμε την τρέχουσα διάθεση όσων ταξιδεύουν. Το «μεταπανδημικό ταξίδι» δεν είναι αρκετά ακριβές, αφού η πανδημία δεν έχει τελειώσει σε πολλά μέρη. Διαφορετικές χώρες και περιοχές λειτουργούν σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, με ορισμένες να εγκαταλείπουν όλους τους περιορισμούς εισόδου, ενώ άλλες παραμένουν αυστηρά ελεγχόμενες ή ακόμη και κλειστές για ξένους επισκέπτες.

Η Ρίχτερ συμφωνεί με το γενικό συναίσθημα πίσω από την ιδέα, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιεί τον όρο «ταξίδι εκδίκησης».

«Είναι ένας άλλος τρόπος να πεις, "η ζωή είναι μικρή. Θέλω να κλείσω αυτό το ταξίδι. Θέλω να περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. Θέλω να συνδεθώ με την ανθρωπότητα και με τη φύση. Θέλω να εξερευνήσω τον κόσμο και να αναζητήσω εμπειρίες που με κάνουν να νιώθω ζωντανός"».

Δεν είναι η μόνη στην τουριστική βιομηχανία που αγωνίζεται να καταλάβει πώς να μιλήσει για τα «ταξίδια εκδίκησης» ως τάση.

«Δεν νομίζω ότι η λέξη "εκδίκηση" είναι κατάλληλη για το τι θα έπρεπε να είναι το ταξίδι», είπε ο Ρόρι Μπόλαντ, εκδότης του περιοδικού Which? στο CNNTravel. Ο ίδιος αποκαλεί το «ταξίδι εκδίκησης» έναν «άσχημο όρο».

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η φράση υπάρχει. «Αυτό που προσπαθεί να πει, νομίζω, είναι η επιθυμία που έχουν πολλοί άνθρωποι να ταξιδέψουν ξανά, να δουν νέα μέρη και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, μετά από μια περίοδο στατική και θλιβερή».

Οι άνθρωποι που τα κάνουν

Είτε χρησιμοποιούν τον όρο «ταξίδι εκδίκησης» είτε όχι, πολλοί ταξιδιώτες αναφέρουν ότι κάνουν το πρώτο τους μεγάλο ταξίδι από την αρχή της πανδημίας.

Η Ντέμπορα Καμπανάρο, που ζει στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, είναι μία από αυτούς.

Αποσύρθηκε από τη δουλειά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ανυπομονούσε να κάνει μεγάλες διακοπές με τον σύζυγό της. Το ζευγάρι πήγε σε ένα ομαδικό ταξίδι στο Νεπάλ το 2016 για πεζοπορία, ένα δύσκολο ταξίδι σε μερικές από τις υψηλότερες κορυφές της χώρας.

Τους άρεσε τόσο πολύ το ταξίδι που είχαν προγραμματίσει να επιστρέψουν στο Νεπάλ. Η πανδημία τους ανάγκασε να αναβάλουν πολλές φορές το ταξίδι τους. Τελικά, κατάφεραν να κλείσουν εισιτήρια για το Σεπτέμβριο του 2022.

Η Καμπανάρο και ο σύζυγός της απολαμβάνουν επιπλέον χρόνο και εμπειρίες αντί για φανταχτερές διαμονές σε πολυτελή θέρετρα. Θα μείνουν στο Νεπάλ για έναν ολόκληρο μήνα και έχουν προσθέσει λίγες μέρες στην παραλίμνια πόλη Ποκάρα.

«Αυτό δεν θα είχε συμβεί πριν», λέει. «Το κάνουμε τώρα γιατί μπορούμε. Είναι πολύ, πολύ ωραίο να έχουμε κάποιο χρόνο ηρεμίας και ξεκούρασης μετά από ένα ταξίδι».

Η Μπρίτνεϊ Ντάρσι, από το Ρόουντ Άιλαντ ανυπομονεί επίσης για ένα ταξίδι που είχε αναβληθεί λογω της πανδημίας.

Ονειρευόταν να πάει στο Παρίσι από μικρό κορίτσι βλέποντας την αγαπημένη της ταινία «Sabrina». Αλλά το προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του 2020 ταξίδι που θα έκανε μαζί με το φίλο της ακυρώθηκε όταν ξέσπασε ο Covid.

Τώρα, έχει επιτέλους προγραμματίσει εκ νέου τις διακοπές των ονείρων της, αλλά με περισσότερες στάσεις και μερικές αναβαθμίσεις. Αντί για πέντε ημέρες στο Παρίσι, θα περάσει δύο εβδομάδες στη Γαλλία και την Ιταλία.

«Ταξίδεψα μέσα στην Αμερική κατά τη διάρκεια του Covid, αλλά δεν ήταν αρκετό και πάντα ήθελα να πάω στο Παρίσι και στην Ιταλία όπου δεν έχω πάει ποτέ. Είμαστε νέοι και γιατί όχι;», είπε στο CNNi.

Τα χρήματα που εξοικονόμησε τα δύο χρόνια της πανδημίας, διατίθενται για κάποιες αναβαθμίσεις: Αντί να κάνουν μια στάση στην Ισλανδία ή την Ιρλανδία, η Ντάρσι και ο φίλος της πλήρωσαν περισσότερα για μια απευθείας πτήση από τη Βοστώνη.

Η Ντάρσι παραδέχεται ότι δεν είχε ακούσει ποτέ τον όρο «ταξίδι εκδίκησης», αλλά λέει ότι είναι πράγματι ο τέλειος όρος για το ταξίδι της στην Ευρώπη.

«Ο Covid με έχει κάνει λιγότερο φειδωλή. Ζούμε μόνο μία φορά, οπότε ίσως ξοδεύω από δω και μπρος τα χρήματά μου σε εμπειρίες», λέει.

Αναπληρώνοντας το χαμένο χρόνο

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: καθώς τα εμβόλια κυκλοφορούν και οι πόρτες ανοίγουν ξανά, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πρόθυμοι να ξαναβγούν στο δρόμο.

Η εταιρεία ταξιδιωτικών κρατήσεων Expedia παρακολουθεί δεδομένα διαδικτυακής αναζήτησης που σχετίζονται με ταξίδια και τουρισμό. Το 2021, η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση επισκεψιμότητα ταξιδιωτικών αναζητήσεων, κατά 10%, σημειώθηκε τον Μάιο, την εβδομάδα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να εγκρίνει το εμβόλιο για χρήση σε εφήβους.

Η έρευνα της Expedia διαπίστωσε ότι το 60% των καταναλωτών είχαν σχέδια να ταξιδέψουν γενικά στο εσωτερικό και το 27% να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το 2022.

Και πολλοί από αυτούς τους ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για διακοπές από ό,τι θα έκαναν στο παρελθόν.

Δυο χρόνια παραμονής στο σπίτι σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν εξοικονομήσει χρήματα και μπορούν τώρα να κλείσουν ένα πιο εντυπωσιακό ξενοδοχείο, ένα αεροπορικό εισιτήριο πρώτης θέσης ή μια δαπανηρή εμπειρία που θα γίνει μια φορά στη ζωή τους.

Επιπλέον, όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν αλλάξει οριστικά τις πολιτικές τους για την εργασία εξ αποστάσεως μετά την πανδημία.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο έδειξε ότι το 60% των εργαζομένων με δουλειές που μπορούν να γίνουν από το σπίτι δήλωσαν ότι θα ήθελαν να εργάζονται από το σπίτι όλο ή τον περισσότερο χρόνο όταν η πανδημία τελειώσει, αν τους δοθεί η επιλογή.

Για μερικούς ανθρώπους, η εργασία από το σπίτι δεν σημαίνει απαραίτητα από το σπίτι, θα μπορούσε να σημαίνει ότι δοκιμάζετε ένα Airbnb σε άλλη χώρα και περνάτε αρκετές εβδομάδες εκεί συνδυάζοντας δουλειά και ταξίδια.

Μερικά μέρη για να κάνετε το ταξίδι της ζωής σας:

Ορισμένοι προορισμοί προσελκύουν εξ αποστάσεως εργαζόμενους. Νησιά της Καραϊβικής, όπως τα Μπαρμπάντος και η Ανγκουίλα, προσφέρουν βίζα ειδικά για «ψηφιακούς νομάδες» ως τρόπο ενίσχυσης του τουρισμού.

Οπότε πείτε το «ταξίδι εκδίκησης» ή όχι. Έτσι είτε αλλιώς, είναι προφανές ότι οι άνθρωποι έχουν αλλάξει τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και αυτό το αίσθημα του «ω, επιτέλους!» έχει μεγάλη δύναμη να πουλά αεροπορικά εισιτήρια και πακέτα ξενοδοχείων.

Ένα από τα άτομα που συμμετέχουν στην τάση είναι η Κρίστι Χάντσον, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Expedia, η οποία εργάστηκε στην ταξιδιωτική έρευνα της εταιρείας.

«Ειλικρινά, δεν με εξέπληξαν πολύ τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ευρήματα ταυτίζονται με τον τρόπο που αισθάνομαι προσωπικά», λέει. «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μου απόδρασης για ένα Σαββατοκύριακο έκλεισα πολλά ραντεβού στο σπα και αναβάθμισα τις πτήσεις μας σε πρώτη θέση. Ένιωσα ότι το άξιζα».

Revenge travel: How vacation vengeance became a thing, Lilit Marcus, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης