ΤΑΞΙΔΙ

Χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα: Το στοίχημα της δεκαετίας

Χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα: Το στοίχημα της δεκαετίας
Μέτσοβο, Ήπειρος shutterstock

Το 2030 είναι το επόμενο ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η αναπτυξιακή στρατηγική που χαράχθηκε και ακολουθείται αυτή την περίοδο έχει στόχο η επόμενη δεκαετία να βρει την Ελλάδα με τουριστική κίνηση καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο ελληνικός τουρισμός είναι ο πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί: Ο τουρισμός συμβάλλει κατά 25% στο ΑΕΠ της χώρας έμμεσα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η άμεση συμβολή ανήλθε στο 12,5% για το 2019 - ακόμα και για το 2020, την χρονιά που ο τουρισμός λειτούργησε στοιχειωδώς λόγω της πανδημίας, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 8,7%. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι σχεδόν στο σύνολό της η τουριστική κίνηση στη χώρα μας διαμορφώνεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν πως το 56% των αφίξεων καταγράφεται μόλις σε δύο από τους έξι μήνες αυτούς και συγκεκριμένα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αν λοιπόν μπορεί να εντοπιστεί ένα ζήτημα στον ελληνικό τουρισμό είναι πρωτίστως αυτό, η εποχικότητά του. Μάλιστα, σύμφωνα με την άποψη παραγόντων του τουριστικού κλάδου, αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δεδομένα που ισχύουν στη χώρα μας και τα οποία μπορούν να την οδηγήσουν μεταξύ των παγκόσμιων προορισμών τουριστών όλη τη χρονιά. Ο καιρός, τα μνημεία, οι υποδομές, η φύση και οι ορεινοί όγκοι που διαθέτει η Ελλάδα αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού πέρα από το δίπολο «ήλιος και θάλασσα» στο οποίο επί δεκαετίες στηρίχθηκε ο ελληνικός τουρισμός.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, όπως φάνηκε και σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Βασίλη Κικίλια με τον CEO του γερμανικού συμφερόντων ομίλου DER Touristik, Soren Hartman. Πρόκειται για έναν όμιλο που κατά το 2021 παρουσίασε αύξηση 16% σε σχέση με το 2019 στον αριθμό επισκεπτών που έφερε στην Ελλάδα, ενώ φιλοδοξεί το 2022 να παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση 20%, με στόχο να προσελκύσει συνολικά 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες. Παράλληλα, στη συζήτηση συμφωνήθηκε να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην προσέλκυση επισκεπτών, μέσω και συνδιαφήμισης τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ώστε να επιτευχθεί επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Χιονοδρομικό Κέντρο ΜαινάλουINTIME

Έμφαση στη βιωσιμότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με στόχο τον τουρισμό όλο τον χρόνο, δίνεται έμφαση και στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε η Ελλάδα να καταστεί χώρα πρότυπο για τον βιώσιμο τουρισμό.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης Φύσης - IUCN (International Union for Conservation of Nature), τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατέθεσε το πλάνο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα για τον τουρισμό, δεσμεύτηκε ότι η χώρα μας θα καταρτίσει ειδική στρατηγική για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ώστε ο τουρισμός -που αποτελεί σημαντικό «κινητήρα» της οικονομίας- να μην λειτουργεί εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Λίμνη Κερκίνη, ΣέρρεςINTIME

Οι ελληνικοί χειμερινοί προορισμοί

Είναι γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει χειμερινούς προορισμούς που ικανοποιούν όλους εκείνους που αναζητούν διακοπές τον χειμώνα: Χιόνι και δραστηριότητες στο χιόνι, σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα, μουσεία και χώρους τέχνης που δεν υπολείπουν σε τίποτα από αντίστοιχους προορισμούς στην Ευρώπη και αλλού. Μάλιστα, σε σχέση με άλλες περιοχές της ηπείρου μας αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη, οι ελληνικοί χειμερινοί προορισμοί έχουν το πλεονέκτημα του κλίματος. Διότι στην Ελλάδα οι κακοκαιρίες τείνουν να διαρκούν σύντομο χρονικό διάστημα, με τον ήλιο να επικρατεί ακόμα και τον βαθύ χειμώνα.

Έτσι εκείνοι που αναζητούν τον ελληνικό ήλιο έχουν τη δυνατότητα να τον απολαύσουν τον χειμώνα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τη φύση με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, προορισμοί και αξιοθέατα που βρίσκονται στην ύπαιθρο, όπως οι Δελφοί, η αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες, που απαιτούν περιήγηση από τους επισκέπτες, είναι σαφώς προτιμότερο αυτό να γίνει υπό χειμερινές παρά θερινές θερμοκρασίες στην Ελλάδα.

Αρχαία ΟλυμπίαINTIME

Ένα ακόμα στοιχείο της χώρας μας που δεν έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής επαρκώς και το οποίο αποτελεί στόχο για την επόμενη δεκαετία είναι το city break, η ανάδειξη των ελληνικών πόλεων ως προορισμών – πέρα από την Αθήνα, φυσικά. Αυτό που συνηθίζεται να περιλαμβάνεται στον όρο «ελληνική επαρχία» μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών που ενδιαφέρονται ειδικά για κατηγορίες του λεγόμενου θεματικού τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός ή ο γαστροτουρισμός και βεβαίως ο θρησκευτικός τουρισμός, στο πλαίσιο του οποίου αναδεικνύεται η βυζαντινή ελληνική παράδοση.

Τουρισμός όλο τον χρόνο στους δημοφιλείς προορισμούς

Από εκεί και πέρα όμως, ο ελληνικός χειμερινός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί και με την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας. Τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, ειδικά τα μεγαλύτερα, έχουν όλα τα φόντα να το επιτύχουν αυτό, προσφέροντας μάλιστα στους επισκέπτες που θα τα προτιμήσουν αυτή την περίοδο πολυτελέστερες εμπειρίες σε προσιτές τιμές, μακριά από τον καλοκαιρινό συνωστισμό. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αναδειχθεί το γεγονός πως τα ελληνικά νησιά μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από καλοκαιρινές βουτιές στις καταγάλανες θάλασσές μας και να αναδειχθούν ως προορισμοί που προσφέρουν συνολική εμπειρία ταξιδιού στον επισκέπτη.

Χανιά, Κρήτηpixabay

Από τη μία το γεγονός ότι ακόμα και τον Νοέμβριο στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη, οι περισσότερες ημέρες είναι καλοκαιρινές από άποψη ηλιοφάνειας και θερμοκρασιών και από την άλλη ότι υπάρχουν οι υποδομές που μπορούν κάλλιστα να λειτουργούν όλο τον χρόνο, ο στόχος αυτός φαίνεται εφικτός. «Στόχος μας ήταν η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και όπως φαίνεται από τις αφίξεις τουριστών τον Νοέμβριο, σιγά- σιγά αυτό επιτυγχάνεται», δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, επιβεβαιώνοντας πως οι πρώτες προσπάθειες ήδη αποδίδουν.

Αγκαλιάζοντας τις παγκόσμιες τάσεις

Τέλος, στην ανάπτυξη του ελληνικού χειμερινού τουρισμού συμβάλλει και το κατά πόσο συμβαδίζει με τις παγκόσμιες τάσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ταξιδιωτών. Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, η χώρα μας κινείται προς δύο κατευθύνσεις, ώστε να προσελκύσει τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες, τους digital nomads, όσους δηλαδή έχουν τη δυνατότητα χάρη στην τεχνολογία να μεταφέρουν την εργασία τους όπου υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές δικτύων.

«Η πρώτη πρωτοβουλία Digital Nomads θα ξεκινήσει πιλοτικά σε πρώτη φάση σε Ερμούπολη, Ηράκλειο και Καλαμάτα, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. Οι εταιρείες θα δίνουν καλύτερα πακέτα σύνδεσης στο Internet. Εμείς αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να έχουμε πρόσβαση σε καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να οργανώνουν τη ζωή τους εκεί που θα διαμένουν. Και αυτό ως συνεργασία, έρχεται να πιστωθεί στη στρατηγική μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε. Αλλά είναι μία απόδειξη του τι σημαίνει βιώσιμο τουριστικό μοντέλο. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και δίνουμε τη δυνατότητα να ανοίξει η βεντάλια του τουριστικού προϊόντος και με έναν άλλο, διαφορετικό τρόπο. Η πρωτοβουλία της Marketing Greece η οποία τελεί υπό την αιγίδα μας, είναι βοηθά επίσης στην προσέλκυση του κοινού αυτού και είναι απολύτως θετικό ότι πολλαπλασιάζονται τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι οι stakeholders έχουν αντιληφθεί την ευκαιρία για την χώρα μας στον τομέα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Digital nomadpixabay

Με ορόσημο το 2030, ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει σε μια νέα εποχή: Με έμφαση στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και στόχο στη 12μηνη τουριστική περίοδο, ελπίζει σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στον χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα