TRAVEL

Αμοργός: Παραδοσιακή φάβα και ψημένη ρακή

Δήμος Αμοργού (amorgos.gr)

Η Αμοργός είναι το νησί της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που κτίστηκε το 1088 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό, σε γκρεμό ύψους 300μέτρων με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Αρχαία ναυάγια, ύφαλοι, κρυστάλλινα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε. Η Αμοργός βαμμένη στα χρώματα του Αιγαίου με ήθη, έθιμα, κουλτούρα και γεύσεις Αιγαιοπελαγίτικες.

Δύο από τα παραδοσιακά προιόντα της είναι η φάβα και η ψημένη ρακή.

Εκεί έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε ψημένη ρακή, το τοπικό σπιτικό λικέρ με γεύση μελιού, κανέλλας και γαρίφαλου, που παρασκευάζεται από τους αρχαίους χρόνους στην Αμοργό. Προσφέρεται ως απεριτίφ ή χωνευτικό σε γιορτές και προσφέρεται στους επισκέπτες της Ιεράς Μονής της Χοζοβιώτισσας. Πολλοί συγχέουν ψημένη ρακή με ρακόμελο, αν και έχουν παρόμοια συστατικά είναι εντελώς διαφορετικά ποτά.

Πηγή: Δήμος Αμοργού

Στις 26 Ιουλίου είναι η γιορτή της ψημένης ρακής.

Σε ό,τι αφορά τη φάβα έχει την τιμητική της όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο της νηστείας.

Στην ιστοσελίδα του δήμου Αμοργού εντοπίσαμε την παραδοσιακή συνταγή.

Φάβα Αμοργού


Μερίδες: 4
Συστατικά
300 γραμμάρια φάβα
1 λίτρο νερό (περίπου)
1 κρεμμύδι
2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
1. Μουλιάζουμε τη φάβα για περίπου δώδεκα ώρες.
2. Τη βράζουμε με το νερό της μαζί με το ένα τέταρτο κρεμμυδιού χωρίς αλάτι!
3. Μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τη σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.
4. Ανακατεύουμε τις φακές με ράβδο που πολτοποιεί. Σερβίρετε τη φάβα ζεστή ή κρύα από το ψυγείο, με ελαιόλαδο, φέτες λεμονιού και ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι.

Διαβάστε επίσης:

Η Αμοργός των αρχαίων ναυαγίων και της Παναγίας Χοζοβιώτισσας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης