TRAVEL

Υπάτη – Οίτη: Ένας εναλλακτικός τουριστικός προορισμός με πολυάριθμες επιλογές

Μία από τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας είναι ότι δεν διαθέτει μόνο όμορφες παραλίες και νησιά αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες κρυφές… γωνιές όπου ο επισκέπτης έχει πολυάριθμες επιλογές. Ιδίως αν του αρέσουν οι αποκαλούμενες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η Υπάτη και η ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας γύρω από το όρος Οίτη.

Μία περιοχή όπου αν την επισκεφτεί κανείς, όπως είχαμε εμείς την ευκαιρία προσκεκλημένοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θα δει ότι μέσα σε λίγες μέρες μπορείς να συνδυάσεις τα ιαματικά λουτρά και την παρατήρηση των άστρων με την αναρρίχηση και την πεζοπορία!

Η συγκεκριμένη περιοχή της Φθιώτιδας είναι πιθανότερα γνωστή στους περισσότερους για το Γοργοπόταμο και τα ιαματικά λουτρά της Υπάτης. Η επίσκεψη στη γέφυρα του Γοργοποτάμου πρέπει να βρίσκεται στη λίστα όλων των επισκεπτών προκειμένου να ενημερωθούν για την εκεί μάχη την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν Έλληνες αντάρτες των ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ με τη βοήθεια Άγγλων πρακτόρων κατάφεραν να αναχαιτίσουν την επέλαση των γερμανο-ιταλικών στρατευμάτων που ήλεγχαν την περιοχή και τη γέφυρα, ανατινάζοντάς τη. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά συμβάντα την περίοδο της ελληνικής αντίστασης.

Εξίσου γνωστά είναι και τα ιαματικά λουτρά της Υπάτης, για τα οποία γίνεται προσπάθεια για την αναβάθμιση τους. Το χωριό Λουτρά Υπάτης συνορεύει αλλά ξεχωρίζει από την Υπάτη. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο επισκέπτης είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες δερματικών παθήσεων που έχουν τα ιαματικά νερά των λουτρών. Η εμπειρία είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική και μπορεί η μυρωδιά από το θειάφι να μην αρέσει σε πολλούς στην αρχή, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην προσπαθήσει να εξαντλήσει το όριο της μίας ώρας που επιτρέπεται να παραμείνεις μέσα στα λουτρά. Και η αίσθηση των επόμενων ωρών είναι τέτοια που θες να τα επισκεφτείς ακόμη και δύο φορές μέσα στην ίδια μέρα.

Πέραν των ιαματικών λουτρών, ένας βασικός λόγος για να επισκεφτείς την περιοχή είναι η Οίτη και οι πολλές δυνατότητες που σου προσφέρει. Όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά στην περιοχή υπάρχουν αρκετά σημεία για όσους λατρεύουν την αναρρίχηση ή την ορεινή ποδηλασία καθώς υπάρχουν πολλά ποδηλατικά μονοπάτια. Μία εναλλακτική επιλογή είναι ακόμη η ποδηλατάδα δίπλα από τον Σπερχειό ποταμό για όσους προτιμούν περισσότερο «ομαλές» διαδρομές, μία εμπειρία που αξίζει κανείς να απολαύσει.

Βέβαια, ένα από τα βασικά ατού της ευρύτερης περιοχής της Οίτης, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός, είναι η μεγάλη βιοποικιλότητα που υπάρχει, μετρώντας τουλάχιστον 1200 είδη φυτών με χαρακτηριστικό τη «Βερονίκη» της Οίτης, την οποία οι περιπατητές μπορούν να θαυμάσουν μόνο μια εβδομάδα τον χρόνο. Επιπλέον, στον δρυμό μπορεί να βρει κανείς και ένα σπάνιο είδος αγριόγιδου που έχει γενετικό υλικό αντιλόπη.

Γενικότερα, η πανίδα είναι πολύ πλούσια και είναι χαρακτηριστικό ότι συναντήσαμε μέχρι και ένα κοπάδι άγριων αλόγων!

Το μονοπάτι των… μαγισσών και το πάρκο της Παύλιανης

Η ευρύτερη περιοχή της Υπάτης και της Οίτης είναι από αυτές που θα λατρέψουν όσοι αρέσκονται στην πεζοπορία και γενικότερα στην επαφή με τη φύση. Δύο είναι τα σημεία που πρέπει κανείς να επισκεφτεί οπωσδήποτε.

Το πρώτο είναι το μονοπάτι των Φαρμακιδών. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής οι Φαρμακίδες ήταν μάγισσες που, με τη χρήση και επεξεργασία ποικίλων βοτάνων της περιοχής (φαρμακείας), γιάτρευαν ψυχικές ασθένειες και επίλυαν ερωτικά ζητήματα. Στον μεγάλο καταρράκτη που οδηγεί το μονοπάτι, οι Φαρμακίδες – σύμφωνα με τους θρύλους – λούζονταν, ενώ στην περιοχή λειτούργησε η πρώτη Σχολή των Μαγισσών. Για τους πολύ τολμηρούς, ο καταρράκτης ενδείκνυται για κατάβαση με σχοινιά (rappel), κάτι που, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, είναι μία καταπληκτική εμπειρία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η περιοχή διαθέτει ένα δίκτυο από 60 χλμ. σηματοδοτημένα μονοπάτια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πλούσια βλάστηση και τα απόκρημνα φαράγγια.

Το δεύτερο σημείο που πρέπει απαραίτητα να επισκεφθεί κανείς είναι το θεματικό πάρκο της Παύλιανης, ένα χωριό που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Οίτης σε σχέση με την Υπάτη. Σε ένα πραγματικό μαγευτικό τοπίο, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δημιουργήσει ένα επίγειο καταφύγιο, το οποίο προσφέρει παιχνίδια και διάφορες δραστηριότητες. Το μονοπάτι του πάρκου «συνομιλεί» με τον επισκέπτη, καθώς περνάει μηνύματα μέσα από τους τοίχους, τους κάδους και τα διάφορα παιχνίδια και αξιοθέατα. Η συνολική διαδρομή διαρκεί περίπου 3,5 ώρες αλλά είναι μία βόλτα που αξίζει κανείς να κάνει, καθώς πρόκειται για μία εμπειρία που μένει χαραγμένη στο μυαλό όλων των επισκεπτών. Ιδίως όταν μαθαίνουν ότι πρόκειται για μία εθελοντική πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής που έχουν δημιουργήσει έναν άκρως εντυπωσιακό χώρο.

Κοιτάζοντας τα άστρα

Μία άλλη δραστηριότητα, αυτή τη φορά νυχτερινή, είναι η επίσκεψη στο «Κακογιάννειο» Αστεροσχολείο Υπάτης. Το Αστεροσχολείο αποτελεί μια δομή που δεν περιμένει κανείς να αντικρίσει σε ένα χωριό, όπως η Υπάτη, καθώς, σύμφωνα με τους ιθύνοντες είναι το 3ο μεγαλύτερο πλανητάριο της Ελλάδας και προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία να δει κανείς τα άστρα σε μία περιοχή που δεν περιμένει κάποιος ότι θα ήταν κάτι τέτοιο εφικτό.

Γενικότερα, πάντως, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως η ευρύτερη περιοχή της Οίτης είναι από τις «γωνιές» της Ελλάδας που θα προκαλέσουν πολλές εκπλήξεις στους επισκέπτες τους. Μία περιοχή που προσφέρει πολλές επιλογές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και έχει ως επιπλέον πλεονέκτημα ότι βρίσκεται μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και τρεις ώρες από τη Θεσσαλονίκη. Κάτι που την κάνει μία εξαιρετική επιλογή για μία απόδραση από την πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης