Αρχαία «βυθισμένη πόλη» ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο
Τα δυσεύρετα ερείπια ενός στρατιωτικού σκάφους ανακάλυψαν δύτες στην αρχαία βυθισμένη πόλη Θώνις ή Ηράκλειον - κάποτε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου στη Μεσόγειο – καθώς και ένα ταφικό συγκρότημα που απεικονίζει την παρουσία Ελλήνων εμπόρων, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου.
Η πόλη, η οποία έλεγχε την είσοδο στην Αίγυπτο στο στόμιο ενός δυτικού παρακλαδιού του Νείλου, κυριάρχησε στην περιοχή για αιώνες πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ.
Κατεστραμμένη και βυθισμένη μαζί με μια μεγάλη περιοχή του δέλτα του Νείλου από διάφορους σεισμούς και παλιρροιακά κύματα, το Ηράκλειον ανακαλύφθηκε ξανά το 2001 στον κόλπο του Abu Qir κοντά στην Αλεξάνδρεια, που είναι τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου.
Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας υποβρύχιας ανασκαφής. «Μια γαλλο-αιγυπτιακή αποστολή (…) ανακάλυψε τα συντρίμμια ενός στρατιωτικού πλοίου από την Πτολεμαϊκή περίοδο και τα ερείπια μιας ελληνικού ταφικού συγκροτήματος που χρονολογείται στον τέταρτο αιώνα π.Χ», ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο τύπου για την αιγυπτιακή αρχαιολογία.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, αυτό το μεγάλο πλοίο με ιστό και πανιά μήκους 25 μέτρα χρησιμοποιείτο για την πλοήγηση στο Δέλτα του Νείλου.
«Οι ανακαλύψεις πλοίων από αυτήν την περίοδο είναι πολύ σπάνιες», δήλωσε ο Frank Codio, του Ευρωπαϊκού Υποβρύχιου Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής.
«Αυτή η ανακάλυψη απεικονίζει όμορφα την παρουσία των Ελλήνων εμπόρων που ζούσαν σε αυτήν την πόλη», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν εκεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων Φαραωνικών δυναστειών.
«Έφτιαξαν τα ιερά τους κοντά στον τεράστιο ναό του Αμούν. Αυτά καταστράφηκαν, ταυτόχρονα και τα ερείπια τους βρίσκονται αναμεμιγμένα με εκείνα του αιγυπτιακού ναού».