TRAVEL

Πώς η βιωσιμότητα γίνεται το «κλειδί» στο ταξίδι και τη διαμονή

Πώς η βιωσιμότητα γίνεται το «κλειδί» στο ταξίδι και τη διαμονή

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η τεχνολογία διαδραματίζει έναν καταλυτικό ρόλο σε ό,τι αφορά στο πώς επιλέγουμε τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα στα οποία διαμένουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών και φυσικά, το πώς οργανώνουμε τα ταξίδια μας σήμερα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι τεχνολογικές εξελίξεις που καθορίζουν τις ταξιδιωτικές μας αποφάσεις. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από νέες αναδυόμενες τάσεις επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό το πού θα επιλέξουμε να ταξιδέψουμε και να διαμείνουμε, με τη βιωσιμότητα να διαδραματίζει έναν ρόλο-«κλειδί» εν έτει 2020.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της Booking.com, ο βιώσιμος τουρισμός κερδίζει συνεχώς «έδαφος» και όλο περισσότεροι είναι οι ταξιδιώτες οι οποίοι προτιμούν να διαμένουν πλέον σε φιλικά προς το περιβάλλον ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Πρόκειται για μία τουριστική τάση που αναμένεται να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στο άμεσο μέλλον και η οποία καταγράφει ήδη σημαντική δημοφιλία. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 73% των παγκόσμιων ταξιδιωτών εκφράζουν την πρόθεση να διαμείνουν σε ένα eco-friendly κατάλυμα το 2020, ενώ το 70% δηλώνει ότι θα ήταν πολύ πιθανό να επιλέξει να μείνει ξανά σε ένα τουριστικό κατάλυμα ή ένα ξενοδοχείο, γνωρίζοντας πως αυτό ακολουθεί «πράσινες» πρακτικές.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το 55% των παγκόσμιων ταξιδιωτών, ισχυρίζεται πως είναι περισσότερο αποφασισμένο να κάνει πιο οικολογικές επιλογές σε ό,τι αφορά στα ταξίδια του, σε σχέση με το παρελθόν.

Οι eco-friendly επιλογές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Εκτός από το κομμάτι της διαμονής όμως, φαίνεται ότι οι σύγχρονοι ταξιδιώτες δίνουν μεγάλη βάση και στο συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός ταξιδιού. Αυτό σημαίνει πως εξετάζουν με προσοχή τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να είναι περισσότερο σίγουροι ότι θα ταξιδέψουν όσο πιο φιλικά προς το περιβάλλον γίνεται.

Αυτός είναι ο λόγος που επιθυμούν να υπολογίζουν, για παράδειγμα, μέσω τεχνολογικών εφαρμογών το πώς μπορούν να «σβήσουν» ή να περιορίσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της μετακίνησής τους, είτε ταξιδεύουν με αυτοκίνητο ή τρένο είτε με αεροπλάνο ή πλοίο. Σήμερα άλλωστε, πολλές είναι οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα μέσω διάφορων πρακτικών.

Οι επιλογές για την οργάνωση ενός ταξιδιού που είναι περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον, δεν σταματούν βέβαια στο κομμάτι της μετακίνησης ή της διαμονής. Διότι έπειτα από την κράτηση σε ένα οικολογικό ξενοδοχείο και την εύρεση της πιο «πράσινης» αεροπορικής εταιρείας, ο σύγχρονος ταξιδιώτης προσπαθεί να περιορίσει τις επιδράσεις που θα έχει το ταξίδι του στο περιβάλλον, μέσα από μία σειρά eco-friendly λύσεων.

Η στροφή στον αγροτουρισμό ως επιλογή διακοπών, ο περιορισμός της χρήσης πλαστικών ειδών και προϊόντων μιας χρήσης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, η αποφυγή δραστηριοτήτων με επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την άγρια ζωή, οι αγορές ντόπιων και δη χειροποίητων -και όχι βιομηχανικών- προϊόντων κατά την παραμονή σε έναν προορισμό, αποτελούν μερικές από τις eco-friendly επιλογές που κάνουν οι σύγχρονοι τουρίστες, οι οποίοι θέλουν να ταξιδεύουν με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που επιθυμείτε να ακολουθήσετε και εσείς μια από τις κορυφαίες σύγχρονες τάσεις στα ταξίδια και να πείτε «ναι» στον βιώσιμο τουρισμό, αξίζει να στραφείτε στο διαδίκτυο προκειμένου να ανακαλύψετε τους προορισμούς που προωθούν τον «πράσινο» τουρισμό εντός και εκτός Ελλάδος και να επιλέξετε να πραγματοποιήσετε ταξίδια τα οποία σέβονται και ταυτόχρονα ενισχύουν τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.