TRAVEL

Ταξιδεύουμε σε «άγνωστα» μέρη: Τρεις ανεξερεύνητοι προορισμοί

AP Photo/Carrie Osgood

Αρκετό καιρό πριν η πανδημία του κορωνοϊού αλλάξει την πραγματικότητα του τουρισμού, πολλοί από τους πιο δημοφιλείς και υπερπλήρεις προορισμούς είχαν ανοίξει τη συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός νέου μοντέλου επισκεψιμότητας.

Όλοι αυτοί οι κορυφαίοι προορισμοί ανά τον κόσμο αναζητούσαν έναν τρόπο ώστε ναι μεν να υποδέχονται επισκέπτες και τουρίστες, αλλά αυτό να μην επιβαρύνει το ίδιο το μέρος. Η Βενετία αλλά και η Σαντορίνη είναι δύο τέτοια παραδείγματα προορισμών που επιβαρύνονται από τον μαζικό τουρισμό.

Η συγκεκριμένη συζήτηση έχει επηρεάσει και τους καταναλωτές στον τουρισμό. Συνειδητά, όλο και περισσότεροι επιλέγουν «εναλλακτικούς» προορισμούς, αποφεύγοντας τις περιοχές όπου τα πλήθη δυσκολεύουν την απόλαυση των διακοπών. Η πανδημία του κορωνοϊού, κατά κάποιον τρόπο, «επιστέγασε» τις επιλογές αυτές. Πλέον τα πλήθη εκλείπουν και ούτως ή άλλως, όλοι θέλουν να τα αποφύγουν.

Στο προσκήνιο λοιπόν έρχονται διαφορετικές επιλογές. Μέρη άγνωστα μέχρι τώρα στο ευρύ κοινό, μέρη που θεωρούνταν «δυσπρόσιτα» και δεν υπήρχαν παρά στις τελευταίες θέσεις της λίστας των επίδοξων ταξιδιωτών, μέρη τα οποία πολλοί μπορεί να μην είχαν καν ακουστά, ανεβαίνουν στην εκτίμηση και τις προτιμήσεις γιατί συνδυάζουν την ομορφιά, την εμπειρία, το ταξίδι με την ασφάλεια.

Πρωταρχικό μέλημα δεν είναι πια να θαυμάσει ο ταξιδιώτης από κοντά διάσημα αξιοθέατα, αλλά να ταξιδέψει σε μέρη παραδεισένια – κι ας μην τα… ξέρει κανείς! Στο άρθρο αυτό συγκεντρώσαμε πληροφορίες και εικόνες από τρεις τέτοιους προορισμούς, άγνωστους μέχρι τώρα στο ευρύ κοινό ως τόπους διακοπών, που όμως συνδυάζουν τη φυσική ομορφιά με την ανθρώπινη δημιουργία, την ιστορία με την εξέλιξη και δελεάζουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους.

Τασμανία: Το νησί της αναγέννησης

Η Τασμανία είναι το μεγάλο νησί που στους παγκόσμιους χάρτες διακρίνουμε νοτιοανατολικά της Αυστραλίας. Είναι πιθανό να είναι περισσότεροι αυτοί που γνωρίζουν το καρτούν Tasmanian Devil, Διάβολος της Τασμανίας (που ονομάστηκε έτσι από το «πραγματικό» σαρκοφάγο που μοιάζει με μεγάλο σκύλο) παρά το ίδιο το νησί, που πάντως, όντως «υπάρχει»! Πολλοί το χαρακτηρίζουν «νησί της αναγέννησης» γιατί σε μεγάλο μέρος του είναι παρθένο και προστατευμένο, ενώ το γεγονός πως το κλίμα εκεί είναι εύκρατο, το κάνει ονειρεμένο προορισμό.

Πρωτεύουσα του νησιού, που ανήκει στην Αυστραλία διοικητικά, είναι το Χόμπαρτ, στα νοτιοανατολικά, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Λάουνσεστον, το Ντέβονπορτ και το Μπέρνι. Συνολικά ο πληθυσμός της Τασμανίας είναι περί τις 530.000 κατοίκους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ζει κοντά στις ακτές.

Το Χόμπαρτ είναι μια σύγχρονη πόλη, με πολλά γραφικά σημεία, αφού είναι η δεύτερη παλαιότερη της Αυστραλίας μετά το Σίδνεϋ. Η κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται το κτήριο του κοινοβουλίου της Τασμανίας, ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος, η παραλία και οι παλιές αποθήκες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Λίγο νοτιότερα βρίσκεται το Πορτ Άρθουρ, όπου τον 19ο αιώνα εξορίζονταν οι πιο επικίνδυνοι φυλακισμένοι της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και σήμερα ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Αν θέλει κάποιος να δει τους περίφημους «Διαβόλους της Τασμανίας», μπορεί να το κάνει στο περίφημο Τασμάνιαν Ντέβιλ Παρκ.

Καζακστάν: Επιβλητικά τοπία και ανθρώπινα δημιουργήματα

Το Καζακστάν, μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου σε έκταση, βρίσκεται στην κεντρική Ασία, νότια της Ρωσίας και εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα μέχρι την Κίνα. Στέπες, τάιγκα, ψηλά βουνά, απόκρημνα φαράγγια, αλλά και έρημος συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αυτής, όπου πρωτεύουσα είναι το Νουρσουλτάν, γνωστό και ως Αστάνα, ενώ μεγαλύτερη πόλη είναι το Αλμάτι.

Ο πλούτος σε φυσικές πηγές, ειδικά φυσικού αερίου και πετρελαίου, έχει αναδείξει το Καζακστάν σε μία πλούσια χώρα, της οποίας οι μεγάλες πόλεις είναι «στολισμένες» με αμφιβόλου αισθητικής δημιουργήματα των προέδρων της. Η «πυραμίδα» ή για άλλους «σκηνή» Χαν Σατίρ στη Νουρσουλτάν, το κεντρικό κρατικό Μουσείο, ο Καθεδρικός της Αναλήψεως, το Παλάτι της ειρήνης και της αρμονίας, ο Πύργος της τηλεόρασης του Αλμάτι, είναι μερικά από αυτά.

Χαρακτηριστικό της χώρας είναι οι έντονες αντιθέσεις αφού κάποιος βρίσκεται «σε χρόνο dt» από τους σύγχρονους ουρανοξύστες της φουτουριστικής Νουρσουλτάν σε φαράγγια, αμμόλοφους και στέπες που δίνουν μια τελείως διαφορετική αίσθηση. Η τουριστική ανάπτυξη σε μεγάλο μέρος του Καζακστάν είναι πραγματικά περιορισμένη, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει την αγνή ομορφιά του τόπου και των ανθρώπων του.

Λίχτενσταϊν: Μια χώρα βγαλμένη από πριγκιπικά παραμύθια

Κι όμως, το Λίχτενσταϊν δεν είναι ένα παραμυθένιο βασίλειο που υπάρχει μόνο στις ιστορίες για βασιλιάδες και πριγκίπισσες του Μεσαίωνα. Είναι μια χώρα «κανονική», στην καρδιά της Ευρώπης. Βρίσκεται στις Άλπεις, ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία, έχει συνολική έκταση 160,4 τ.χλμ. και πληθυσμό μόλις 38.750 κατοίκους. Συνολικά αποτελείται από 11 κοινότητες και στα δυτικά, φυσικό σύνορο της χώρας είναι ο ποταμός Ρήνος. Σε έναν λόφο πάνω από την πρωτεύουσα Βαντούζ δεσπόζει το Κάστρο, που είναι και η επίσημη κατοικία του Πρίγκιπα του Λίχτενσταϊν. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα και σήμερα περιβάλλεται από πανέμορφους αμπελώνες.

Με πληθυσμό μόλις 5.000 κατοίκους, η Βαντούζ είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει αεροδρόμιο ή σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά εξυπηρετείται από τις γειτονικές Αυστρία και Ελβετία. Εν τούτοις, διαθέτει τέσσερα μουσεία (Τέχνης, Εθνικό, Γραμματοσήμων, Σκι) και θεωρείται ελκυστικός τουριστικός προορισμός όλο τον χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης