TRAVEL

Κέρκυρα, η αρχοντική: Πέντε μέρη που πρέπει να δείτε

Η Κέρκυρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση ελληνικά νησιά και βρίσκεται στο βόρειο Ιόνιο πέλαγος, στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας. Κάθε καλοκαίρι γίνεται τόπος διακοπών τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους τουρίστες, που τη γνωρίζουν καλά λόγω της ιστορίας και του παρελθόντος της. Τουριστικά αξιοποιημένο, με δομές φιλοξενίας και εστίασης, είναι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, τόσο στις ακτές όσο και στην ενδοχώρα, διατηρώντας όμως αναλλοίωτη την ταυτότητά του και την αυθεντικότητά του. Η πόλη της Κέρκυρας, περίπου στο μέσο του νησιού, με την παλιά πόλη που διατηρεί τη βενετσιάνικη όψη της, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πρωτίστως, αν και υπάρχουν πολλά μέρη σε όλο το νησί που αξίζει οι επισκέπτες να δουν και να περιηγηθούν. Εμείς παρουσιάζουμε πέντε μέρη της Κέρκυρας που πρέπει οπωσδήποτε να δει ο επισκέπτης του νησιού, όποια εποχή του χρόνου και αν φτάσει στο ομηρικό νησί των Φαιάκων.

Παλιά Πόλη: Θησαυροί στα στενά καντούνια

Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UΝΕSCΟ. Οι επισκέπτες της μεταφέρονται σε ένα σκηνικό αλλοτινής εποχής, με στενά σοκάκια, τα περίφημα καντούνια της Κέρκυρας, ψηλά σπίτια, συνήθως διώροφα ή τριώροφα, με κεραμίδια στις στέγες, πολύχρωμα και χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Ανάμεσά τους κτήρια από την εποχή της Ενετοκρατίας και της Αγγλοκρατίας που πραγματικά ξεχωρίζουν: Το πρώην θέατρο Σαν Τζάκομο, που σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο, το Ανάκτορο των Μιχαήλ και Γαβριήλ, που είναι σήμερα το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το κτήριο της πρώτης φιλαρμονικής, το κτήριο της Ιόνιας Τράπεζας είναι μερικά αρχιτεκτονικά διαμάντια μέσα στον λαβύρινθο. Η Κέρκυρα ξεχωρίζει και για τις εκκλησίες της: Το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού, διακρίνεται στο τοπίο της Παλιάς Πόλης, όπως ξεχωριστή είναι και η Μητρόπολη, η Παναγία Σπηλαιώτισσα με τα μαρμάρινα σκαλιά στην είσοδο. Τα στενά καντούνια της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας καταλήγουν στη Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία στα Βαλκάνια. Εκεί βρίσκεται το Λιστόν, ο μεγάλος πεζόδρομος της Κέρκυρας με τα παλιά αρχοντικά και τα πασίγνωστα φανάρια που κάθε Μεγάλη Παρασκευή βάφονται μωβ εις ένδειξη πένθους. Εκεί, στο γρασίδι της πλατείας εξασκούνται στο κρίκετ οι ομάδες της πόλης – ένα ξεκάθαρα αγγλικό σπορ που έμεινε στο νησί από την περίοδο των Άγγλων.

Καντούνι στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας

Πανοραμική άποψη της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας. Διακρίνεται το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα και το Παλιό Φρούριο, στο βάθος.

Το καντούνι του Αγίου στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. Έτσι ονομάζεται το στενό δρομάκι όπου βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα.

Άποψη της Παλιάς Πόλης από τη θάλασσα.

Η Μητρόπολη της Κέρκυρας, «κρυμμένη» μέσα στα καντούνια.

Παλαιό Φρούριο: Η ιστορία των κατακτητών

Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας βρίσκεται σε μία χερσόνησο, στην άκρη της Σπιανάδας. Από τη συγκεκριμένη τοποθεσία, όσοι βρίσκονταν μέσα στο φρούριο, είχαν τον πλήρη έλεγχο όποιου επιχειρούσε να πλησιάσει την πόλη. Τα ψηλά οχυρώματα και η τεχνητή τάφρος του Παλαιού Φρουρίου ήταν τα δύο στοιχεία που το κατέστησαν απόρθητο επί αιώνες. Υπολογίζεται πως η οχύρωση της περιοχής ξεκίνησε από τον 6ο αιώνα, όμως το φρούριο δημιουργήθηκε μετά τον 15ο αιώνα από τους Βενετούς. Βενετοί και Κερκυραίοι από το Παλαιό Φρούριο απώθησαν τρεις οθωμανικές επιθέσεις κι έτσι η Κέρκυρα δεν πέρασε ποτέ σε οθωμανική κυριαρχία. Σήμερα οι επισκέπτες στο Παλαιό Φρούριο μπορούν να μπουν μέσω μιας σιδερένιας γέφυρας, που στέκει πάνω από την τάφρο και να περιηγηθούν στις παλιές εγκαταστάσεις, αλλά και στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας και τον ναό του Αγίου Γεωργίου, που είναι χτισμένος σε αρχαιοελληνικό στυλ.


Άποψη του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας


Ο Άγιος Γεώργιος στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας


Η τάφρος του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας, σήμερα λειτουργεί ως καταφύγιο για τις βάρκες.

Κανόνι: Το Ποντικονήσι και τα… αεροπλάνα

«Κανόνι» στην Κέρκυρα ονομάζεται μια ολόκληρη περιοχή, πολύ κοντά στην πόλη. Εκεί βρίσκονται πολλά πολυτελή ξενοδοχεία, καθώς εκτός από το παλιό κανόνι που μπορεί να δει ο επισκέπτης και το οποίο της έδωσε το όνομά της, η περιοχή είναι το καλύτερο σημείο για να απολαύσει τη θέα προς το πασίγνωστο Ποντικονήσι. Από το Κανόνι λοιπόν φαίνεται το καταπράσινο νησάκι, το Ποντικονήσι, που μέσα στα κυπαρίσσια κρύβει τη Μονή Παντοκράτορα, η οποία χτίστηκε τον 11-12ο αιώνα. Φαίνεται όμως και η Μονή Παναγίας Βλαχέρνας, το γραφικό μικρό εκκλησάκι που πολλοί περνούν για το Ποντικονήσι και στο οποίο μπορεί να φτάσει κάποιος με τα πόδια. Αυτό που επίσης θα δει ο επισκέπτης από το Κανόνι είναι τα αεροπλάνα που φτάνουν στην Κέρκυρα να πετούν… μπροστά του! Το αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται πολύ κοντά, έτσι τα αεροπλάνα που περνούν από εκεί πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος, δημιουργώντας ένα εξίσου εντυπωσιακό θέαμα.


Η Παναγία Βλαχερνών σε πρώτο πλάνο και πίσω το Ποντικονήσι της Κέρκυρας.


Το καταπράσινο Ποντικονήσι.


Αεροπλάνο που κατευθύνεται προς προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Παλαιοκαστρίτσα: Ο πιο πράσινος κόλπος του νησιού

Η Παλαιοκαστρίτσα είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά χωριά της Κέρκυρας. Βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού και πήρε το όνομά της από το Αγγελόκαστρο που βρίσκεται κοντά και είναι το παλαιότερο κάστρο της Κέρκυρας. Στην Παλαιοκαστρίτσα οι επισκέπτες βρίσκουν έναν καταπράσινο κόλπο με σμαραγδένια θάλασσα και πλήρη τουριστική υποδομή: Εστιατόρια, beach bar, ξενοδοχεία κερδίζουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς, ενώ πολύ είναι και οι λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού που την προτιμούν για το δίκτυο μονοπατιών που απλώνεται γύρω από το χωριό. Αξίζει επίσης και η επίσκεψη στο Αγγελόκαστρο, ένα πολύ καλά διατηρημένο φρούριο από τις αρχές του 13ου αιώνα. Η ανάβαση είναι κοπιαστική, αλλά η θέα από το κάστρο αξίζει τον κόπο.


Άποψη της Παλαιοκαστρίτσας.

Αχίλλειο: Το ανάκτορο της αυτοκράτειρας Σίσσυς

Το Αχίλλειο είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα της Κέρκυρας. Θεωρείται μία από τις πιο γνωστές βασιλικές επαύλεις σε όλη την Ευρώπη και είναι όχι μόνο ένα πανέμορφο κτήριο, αλλά και μουσείο σπουδαίων έργων τέχνης, με γνωστότερα από όλα τα δύο αγάλματα του Αχιλλέα που βρίσκονται στους κήπους του. Το Αχίλλειο χτίστηκε από την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, που έμεινε γνωστή ως «Σίσσυ» από τον ομώνυμο ρόλο με τη Ρόμι Σνάιντερ και η οποία έπρεπε να μείνει κάποιο διάστημα στην Κέρκυρα για λόγους υγείας. Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, που λέγεται ότι αγάπησε το Αχίλλειο και το νησί, το παλάτι αγοράστηκε από τον Κάιζερ της Γερμανίας, ενώ μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η έπαυλη πέρασε στο ελληνικό δημόσιο. Τοιχογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα, αντικείμενα της εποχής της Αυτοκράτειρας και οι καταπράσινοι κήποι του κάνουν την εμπειρία της επίσκεψης στο Αχίλλειο μοναδική.


Το Αχίλλειο στην Κέρκυρα.


Το άγαλμα Αχιλλεύς Θνήσκων, στον κήπο του Αχιλλείου


Άγαλμα του Αχιλλέα που τοποθέτησε στο Αχίλλειο ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β’.


Άποψη του εσωτερικού αίθριου του Αχιλλείου.


Η κεντρική είσοδος στο Αχίλλειο. Δεξιά και αριστερά της σκάλας βρίσκονται αγάλματα αρχαίων θεών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης