TRAVEL

Ένα σύντομο «οδοιπορικό» στα εμβληματικά πολιτιστικά σημεία του Βερολίνου

Εδώ και αρκετά χρόνια το Βερολίνο έχει τιτλοφορηθεί ως η πιο «ζωντανή» πόλη της Ευρώπης και όχι άδικα. Εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε άκρη του κόσμου, συρρέουν κάθε χρόνο στη γερμανική πρωτεύουσα, για να πάρουν έστω και μία σύντομη «γεύση» σύγχρονης τέχνης, καλής μπύρας, νέων τάσεων και εμπειριών, αφού την παρούσα στιγμή, η πόλη αυτή διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να θεωρείται η «καρδιά» της Ευρώπης. 

«Παντρεύοντας» με έναν μοναδικό τρόπο την underground σκηνή και την πολυτέλεια, αποτελεί έναν προορισμό που ενδείκνυται για κάθε ηλικία και όλα τα γούστα. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά σημεία της πόλης, τα οποία αξίζει κάποιος να επισκεφθεί, από την πρώτη του κιόλας επίσκεψη.

Αλλάζοντας εποχές και κόσμους στο Museum Island

Πρώτο φυσικά στη λίστα μας το Museum Island, μία πολιτιστική τοποθεσία εξέχουσας σημασίας για την πόλη του Βερολίνου, αφού πρόκειται για ένα μικρό «νησάκι» στον ποταμό Spree, το οποίο φιλοξενεί στην επιφάνειά του πέντε διαφορετικά μουσεία. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει το Altes με αρχαιολογικές συλλογές που χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα έως και τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, το Neues με αρχαίους αιγυπτιακούς θησαυρούς, το Alte Nationalgalerie με συλλογές νεοκλασικών, ρομαντικών, ιμπρεσιονιστικών και πρώιμων μοντερνιστικών έργων, το Bode με γλυπτά της μεσαιωνικής εποχής έως και τις αρχές του 18ου αιώνα και τέλος, το Pergamon, το οποίο φιλοξενεί οικοδομήματα μεγάλου μεγέθους όπως τον επιβλητικό βωμό της Περγάμου και την πύλη από την αγορά της Μιλήτου.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα νησί γεμάτο κρυμμένους «θησαυρούς», στο οποίο αξίζει να αφιερώσετε τουλάχιστον μία η ημέρα από το ταξίδι σας.

Το Sammlung Boros φιλοξενεί την τέχνη του «σήμερα»

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή «η συλλογή μοντέρνας τέχνης του Boro» όπως μεταφράζεται το όνομά του, είναι ένας από τους πιο αξιοπερίεργους χώρους σύγχρονης τέχνης όλου του κόσμου. Κατασκευάστηκε το 1942 από τους Ναζί και σκοπός του ήταν να λειτουργεί ως καταφύγιο για τον άμαχο πληθυσμό, ένεκα των αλλεπάλληλων αεροπορικών επιδρομών. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για ένα έντονα κλειστοφοβικό, σκοτεινό κτήριο, χωρίς παράθυρα, με χοντρούς (με πάχος 2-3 μέτρων) άβαφους τοίχους, το οποίο διαθέτει πέντε ορόφους, σύνολο 120 δωμάτια και χωρητικότητα 2.000 ατόμων. Έκτοτε άλλαξε πολλές λειτουργίες (αποθηκευτικός χώρος για μπανάνες, techno club «Berghain»), ποτέ όμως μορφή, τουλάχιστον όχι μέχρι να αναλάβει τη μετατροπή του σε γκαλερί ο εκδότης και συλλέκτης Christian Boros το 2003, ο οποίος κατοικεί εκεί με τη γυναίκα και την κόρη του. Η ανακατασκευή ήταν ιδιαίτερα δαναπηρή, όμως κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των δωματίων και να κερδίσει το 2009 βραβείο αρχιτεκτονικής. Φιλοξενεί έργα νέων καλλιτεχνών, οι περισσότεροι μάλιστα ανερχόμενη από τον ίδιο τον Boros, ενώ τα εκθέματα είναι παροδικά και κάθε αλλάζουν ανά διαστήματα.

Bauhaus Archives για τους λάτρεις του design

Εδώ και πολλά χρόνια το Βερολίνο θεωρείται πρωτεύουσα της καινοτομίας, της τέχνης και της δημιουργικότητας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως σε αυτή την πόλη βρίσκεται και η πνευματική «κατοικία» του ρεύματος Bauhaus, μίας σχολής που καθόρισε εξ ολοκλήρου την αρχιτεκτονική, το design και την τέχνη του 20ού αιώνα. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1960 και περιλαμβάνει μία εντυπωσιακά «πλούσια» συλλογή αρχείων, γλυπτών, κεραμικών, επίπλων, φωτογραφικών ντοκουμέντων και αρχιτεκτονικών μοντέλων, τα οποία φέρουν την υπογραφή εμβληματικών ονομάτων όπως τoυ «πατέρα» και ιδρυτή του Bauhaus Walter Gropius (στον οποίο ανήκει και η κατασκευή του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το μουσείο), του Paul Klee, τoυ Kadinsky και του Laszlo Moholy-Nagy. Αρκεί να αναφέρουμε πως μέσα σε αυτά συγκαταλέγονται η επιτραπέζια λάμπα του Wagenfeld, το διάσημο μεταλλικό τσαγιερό της Marianne Brandt και η γνωστή καρέκλα «Wassily», αντικείμενα που το design τους επηρεάζει ακόμη και τη μορφή μεταγενέστερων αντικειμένων.

Το Εβραϊκό μουσείο ένα «ορόσημο» της πόλης

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου, είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά και σημαντικά οικοδομήματα του Βερολίνου. Πρόκειται για ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής το οποίο σχεδιάστηκε από τον Daniel Libeskind και είναι κατασκευασμένο από γιγάντιους πίνακες ψευδάργυρου. Σκοπός του συγκεκριμένου οικοδομήματος, είναι να υπογραμμίσει την ένταση και τα δεινά που πέρασε η γερμανική εβραϊκή κοινότητα, δίνοντας ταυτόχρονα μία έντονα συγκινησιακή εμπειρία στον επισκέπτη. Εκτός από τη μόνιμη έκθεση η οποία πλαισιώνεται από σύγχρονα installations και οθόνες που κάνουν ακόμη πιο διαδραστική την εμπειρία της επίσκεψης, συχνά φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις πολιτιστικής ιστορίας με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Hamburger Bahnhof: Ένας σταθμός της σύγχρονης τέχνης

Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, καθώς φιλοξενεί στο εσωτερικό του μία «πλούσια» και αξιόλογη συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης, ενώ θεωρείται ένα αληθινό «κόσμημα» για την πόλη. Πρόκειται για ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο στη συνοικία Moabit, το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε ως ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς του γερμανικού σιδηροδρομικού συστήματος. Από εκεί άλλωστε έχει πάρει και το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του «bahnhof», που στα γερμανικά σημαίνει «σταθμός». Χτίστηκε το 1846 και δυστυχώς, είναι το μόνο οίκημα- δείγμα εκείνης της εποχής, το οποίο έχει παραμείνει αρχιτεκτονικά αναλλοίωτο. Επιστρέφοντας στο σήμερα, εξυπηρετεί έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό από τον αρχικό του, αφού είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλη την Ευρώπη, ενώ τους τοίχους του κοσμούν έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Andy Warhol και ο Roy Lichtenstein.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης