TRAVEL

Σκιάθος: Από τον «αλυπιακό οίνο», στη σκιά του Άθω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Το νησί που είναι γνωστό ως το «νησί του Παπαδιαμάντη» έχει μακρά και εξαιρετικά σημαντική ιστορία, ενώ ξεχωρίζει τόσο για τις παραλίες του, όσο και για τη φιλοξενία των κατοίκων του. Την πρώτη φορά που βρίσκεται κάποιος στην Σκιάθο, η εικόνα του λιμανιού μαρτυρά μια πόλη ζωντανή, που δεν κοιμάται ποτέ, ωστόσο, λίγες ώρες μόνο αρκούν, για να ανακαλύψει πως πρόκειται για τον «παράδεισο» των Σποράδων, ένα νησί με μακρά παράδοση και αστείρευτη φυσική ομορφιά.

Από τον Άθω στον Παπαδιαμάντη: Το όνομα και η ιστορία του νησιού

Το όνομα του νησιού προέρχεται από τη λέξη «σκιά» και την κατάληξη -θος. Η κατάληξη, μάλιστα, θεωρείται πρωτοελληνική και σημαίνει τόπος, ενώ χρησιμοποιείται σε πολλά ελληνικά τοπωνύμια (για παράδειγμα, Κόρινθος). Ωστόσο, για κάποιους σημαίνει «στη σκιά του Άθω», καθώς τείνουν να συνδέουν την ομορφιά της με μια όχι και τόσο φανερή όψη της, αυτή της κατάνυξης και της αυθεντικής θρησκευτικότητας.

Ξεφυλλίζοντας την ιστορία, η Σκιάθος κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Επί Ενετοκρατίας, καθώς το νησί συχνά λεηλατούνταν από πειρατές, χτίστηκε το Μπούρτζι, ένα μικρό ενετικό φρούριο, το οποίο όμως ως φρούριο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό για την προστασία του πληθυσμού από τις πειρατικές επιδρομές. Στα μέσα του 14ου αιώνα, οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο Κάστρο, ένα φυσικό οχυρό στο βόρειο τμήμα του νησιού. Το 1829 οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και εγκαταστάθηκαν πάλι στο λιμάνι, εκεί που ήταν η αρχαία πόλη Σκιάθος.

Στην πόλη της Σκιάθου βρίσκεται, μέχρι και σήμερα, άψογα διατηρημένο το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που γεννήθηκε και έζησε στο νησί.

Από τοΜοναστήρι της Ευαγγελίστριας…

Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας βρίσκεται κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Σκιάθου, την Καραφλυτζανάκα, «πνιγμένη» στο πράσινο. Η ανοικοδόμηση της Μονής ξεκίνησε το 1794 και ολοκληρώθηκε το 1806. Το πλούσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, με αξιόλογες φορητές εικόνες του 17ου και 18ου αι. είναι εντυπωσιακό, ενώ το Άγιο Βήμα είναι αγιογραφημένο το 1822. Να σημειωθεί πως το 1807 στη Μονή Ευαγγελίστριας σχεδιάστηκε, uφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε η πρώτη Ελληνική Σημαία με τον λευκό Σταυρό στη μέση επί γαλανού φόντου, παρουσία μεγάλων οπλαρχηγών, μεταξύ αυτών και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

…στο κρασί πουδιώχνει τη λύπη

Παρά το γεγονός ότι το σκιαθίτικο κρασί είναι γνωστό από την αρχαιότητα, λίγοι αμπελώνες υπάρχουν στο νησί. Σε πλαγιές, βλέπει κάποιος αμπελώνες να εκτείνονται, καθώς πλησιάζει στην Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας. Εκεί παράγεται ο «αλυπιακός οίνος», μοσχάτος, ερυθρός οίνος, από ντόπιες ποικιλίες, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και άγρια αμπέλια, αναρριχόμενα, που ευδοκιμούσαν σε ρεματιές. Το κρασί αυτό θεωρείται συλλεκτικό, ενώ το όνομά του κατ’ εκδοχή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη προέρχεται από το α-λύπη γιατί διώχνει τις λύπες. Ο «Αλυπιακός οίνος», όπως αναφέρει ο Σκιαθίτης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημά του, «τα μαύρα κούτσουρα ήταν κατάλληλος ν' ανακουφίζει τας λύπας τους καημούς και τα βάσανα του κόσμου τούτου». Η αλήθεια, πάντως, είναι πως το όνομά του το οφείλει στον Ιερομόναχο Αλύπιο, τέταρτο ηγούμενο της Μονής μετά τον Νήφωνα, τον Γρηγόριο Χατζησταμάτη και τον Φλαβιανό.

Πηλιορείτικαστοιχεία και κρυφές ομορφιές με «γεύση» από παράδεισο

Επιστρέφοντας στο σήμερα, μια βόλτα στα στενά του νησιού αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος πως η σκιαθίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική, δεν έχει απόλυτα νησιώτικο ύφος. Αποτελεί μια σύνθετη εικόνα νησιώτικου και πηλιορείτικου χωριού, συνδυάζοντας παράλληλα και νεοκλασικά στοιχεία.

Το νησί της Σκιάθου ακροβατεί ανάμεσα στο πράσινο των πεύκων και το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Ορόσημο του νησιού αποτελούν οι δεκάδες παραλίες. Τα γκρι βότσαλα και η χρυσή άμμος κυριαρχούν στην πλειονότητα των παραλιών, καλύπτοντας τις προτιμήσεις όλων των επισκεπτών. Είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο το φως αγαπά τις παραλίες, δημιουργώντας μοναδικά χρώματα με τις αντανακλάσεις του στις ακτές της.

22 είναι οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού, που προσελκύουν πλήθος κόσμου κάθε χρόνο, ανάμεσα σε αυτές οι: Κουκουναριές, Μεγάλη Άμμος, Αχλαδιές, Βασιλιάς, Καλαμάκι, Βρωμόλιμνος, Κολιός, Αγία Παρασκευή, Τρούλος, Κουκουναριές, Τσουγκριά, Άγκιστρος, Μανδράκι, Καναπίτσα, Μπανάνα, Αγία Ελένη, Ελιάς, Ασέληνος, Κεχριά, Κάστρο, Λαλάρια, Λεχούνι, Ξάνεμος, Μανδράκι, Κρυφή Άμμος, Μάραθα. Οι περισσότερες προσεγγίζονται με όχημα, ωστόσο οι πιο «κρυφές» παραλίες του νησιού προσεγγίζονται με σκάφος.

Ένα βήμα πιο κοντά στη φύση μπορούν να φέρουν τον επισκέπτη οι δεκάδες προτάσεις δραστηριοτήτων που προτείνει το ίδιο το νησί: Από περιπάτους και mountainbiking, μέχρι καταδύσεις, ιππασία και θαλάσσια σπορ, είναι ανάμεσα στις δραστηριότητες που μπορεί να επιλέξει ο επισκέπτης.

Tip: Planespotting. Η Σκιάθος έχει ένα από τα ελάχιστα αεροδρόμια που ο διάδρομος είναι δίπλα σε δρόμο και αυτό εχει ως αποτέλεσμα πλήθος επισκεπτών να περιμένουν τις πτήσεις που έρχονται και να βρεθούν σε απόσταση λίγων μέτρων απο το κάθε αεροσκάφος που πλησιάζει τη Σκιάθο για προσγείωση. Πολλοί επισκέπτες επίσης καθονται πίσω από το φράχτη οταν το αεροπλάνο ετοιμάζεται για απογείωση για να νιώσουν τη δυναμη του αέρα που βγαίνει από τους κινητήρες του αεροσκάφους. Το αεροδρόμιο της Σκιάθου πολλοί το αποκαλούν και ως το Saint Marteen της Ελλάδας. Σημειώστε ότι αν σκεφτείτε να κάνετε planespotting θα πρέπει να προστατευτείτε από το δυνατό αέρα μιας και πρόκειται για μία επικίνδυνη δραστηριότητα, αν δεν προσέξετε.

Πρόσβαση καιδιαμονή για όλους

Το νησί της Σκιάθου είναι εύκολα προσβάσιμο καθώς συνδέεται τόσο αεροπορικώς με την Αθήνα, όσο και με… θαλάσσιο ταξί από τον Κατηγιώργη Πηλίου. Επιπλέον, το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τα εξής λιμάνια: Βόλος, Νησί Τρικέρων, Τρικέρι (Πήλιο), Αλόννησος, Γλώσσα Σκοπέλου, Μαντούδι, Σκόπελος, Άγιος Κωνσταντίνος, Θεσσαλονίκη.

Οι επιλογές για διαμονή στη Σκιάθο καλύπτουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών επισκεπτών. Πλήθος καταλυμάτων σας περιμένουν, ανάμεσά τους το πολυτελές Villa Alexis, το οποίο απέχει μόλις λίγα λεπτά από το λιμάνι της Σκιάθου. Προνόμιό του, μεταξύ άλλων, η θέα που κόβει την ανάσα, που εξασφαλίζεται από όλα τα δωμάτια. Τις στιγμές χαλάρωσης δίπλα στην πισίνα, με την απίθανη θέα στο Αιγαίο, μπορείτε να συμπληρώσετε με ένα ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι ή με ένα κρασί το βράδυ. Επιπλέον, το ασανσέρ-τελεφερίκ που διαθέτει το ξενοδοχείο, εξασφαλίζει εμπειρία αλλά και διευκόλυνση, ιδιαίτερα στις οικογένειες. Αδιαμφισβήτητα, είναι μια «κρυμμένη όαση» σε ένα νησί που ναι μεν τα καταλύματα μπορεί να είναι αρκετά, ωστόσο αν θέλετε ποιοτικές υπηρεσίες, θα πρέπει να ψάξετε καλά.

Η απόδραση στη Σκιάθο, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και με την αφορμή κάποιου τριήμερου μέσα στο χρόνο, είναι μία επιλογή για όλους όσοι αγαπούν να «φωτογραφίζουν» για πάντα στη μνήμη τους εικόνες πλούσιες σε φυσικό κάλλος και ιστορία.
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης