TRAVEL

Το επιβλητικό κάστρο της Κέρκυρας

Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Το Φρούριο της Κέρκυρας είναι ένας από τα επιβλητικότερα της Ελλάδας. 

Κατά την είσοδο στο εσωτερικό του εντυπωσιάζει η καλοδιατηρημένη και επιβλητική παλιά ξύλινη καρφωτή πόρτα με τις σχισμές που περνούσαν οι αλυσίδες για την ανάρτηση της κινητής γέφυρας.

Η διαμόρφωση αυτή αποτελεί έργο του Μ. Sanmichelli ενός από τους καλύτερους αρχιτέκτονες και θεωρητικούς του αμυντικού συστήματος των προμαχώνων της Αναγέννησης.

Δύο συμμετρικές λίθινες σκάλες οδηγούν στο ψηλότερο επίπεδο. Μπορείτε να ανεβείτε στο ανώτατο οχυρωματικό επίπεδο, σε έναν από τους δύο οχυρωμένους πύργους, τον Πύργο της Ξηράς. Σύμφωνα με στοιχεία από το Δήμο Κέρκυρας, για να φθάσετε εκεί, θα διασχίσετε τον χώρο που βρισκόταν η περιτειχισμένη Ακρόπολη (CittadeIIa) της μεσαιωνικής πόλης.Πηγή:Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης

'Ενας παλιός λιθόστρωτος δρόμος στο κέντρο της βόρειας πλευράς του Φρουρίου οδηγεί στην παράκτια περιοχή του τεχνητού λιμανιού, του παλαιότατου Μαντρακίου (λιμάνι της μεσαιωνικής πόλης). Εκεί βρίσκεται η πύλη Soranza, μια από τις ωραιότερες πύλες του Παλαιού Φρουρίου. Επίσης, απέναντι από το ισόγειο των Αγγλικών Στρατώνων, μία υπόγεια διάβαση οδηγεί στο χώρο της ξηράς τάφρου όπου και η είσοδος συνεδριακής αίθουσας, που δημιουργήθηκε εκεί το 1994.

Όλοι οι χώροι του φρουρίου είναι επισκέψιμοι εκτός του εσωτερικού και των δύο προμαχώνων της εισόδου. Τα ανάγλυφα βενετικά εμβλήματα, με τους μαρμάρινους φτερωτούς λέοντες του Αγ. Μάρκου, οι ποικίλες επιγραφές, τα οικόσημα, όπως και τα διάσπαρτα κανόνια συντελούν πολύ στην διαμόρφωση της γενικής εικόνας.

Πηγή: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Το Παλαιό Φρούριο σήμερα στεγάζει τα Αρχεία του Νομού Κέρκυρας, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σχολές του Ιονίου Παν/μίου, αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων και γενικότερα λειτουργεί ως ανοικτός μνημειακός χώρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης