TRAVEL

Πασχαλινό γαστρονομικό ταξίδι σε 15 χώρες της Ευρώπης

Πρωτότυπα τσουρέκια, εναλλακτικά καρβέλια ψωμιού, παραδοσιακές σούπες και εποχικά αλκοολούχα ποτά είναι ορισμένες μόνο από τις παρασκευές με τις οποίες γιορτάζουν το Πάσχα οι κάτοικοι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης

Από την Κύπρο μέχρι τη Ρωσία και από τη Σουηδία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία, οι σαρακοστιανές συνταγές που ακολουθούν έχουν ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον για όλους εκείνους που έχουν επιλέξει να επισκεφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα κάποια χώρα της Γηραιάς Ηπείρου.

«Colomba di pasqua», Ιταλία

Το «Colomba di pasqua» είναι για τους Ιταλούς το αντίστοιχο ελληνικό τσουρέκι, μόνο που δεν συνοδεύεται από βαμμένο αυγό στο κέντρο του. Το «Πασχαλινό Περιστέρι» ελληνιστί, είναι ένα παραδοσιακό γλυκό στο σχήμα του μικρού πτηνού, το οποίο περιέχει ζαχαρωμένα φρούτα και είναι συνήθως πασπαλισμένο με αμύγδαλα και άχνη. Μία συγγενική εκδοχή του είναι και το, επίσης, παραδοσιακό ιταλικό γλυκό «Gubana», ένα είδος ψωμιού, το οποίο παραπέμπει περισσότερο σε κέικ-κορμό και συναντάται συχνότερα στα γιορτινά μενού στο Φρίουλι, βόρεια της Βενετίας.

«L'agneau Pascal», Γαλλία

Στη Γαλλία οι ταξιδιώτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το παραδοσιακό έδεσμα «L'agneau Pascal», το οποίο έχει τόσο γλυκιά, όσο και αλμυρή εκδοχή. Το «Αρνί του Πάσχα» ελληνιστί, έχει είτε τη μορφή ενός κέικ με άχνη σε σχήμα αμνού, είτε εκείνη ενός πιάτου με κρέας προβάτου, που παρασκευάζεται με μόλις πέντε «μεσογειακά» συστατικά: ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και αρνίσιο μπούτι.

«Advocaat», Ολλανδία

Αν και δεν είναι ένα αμιγώς «πασχαλινό» έδεσμα, αλλά ένα παραδοσιακό ρόφημα που συναντάται συχνότερα στα γιορτινά μενού, το «Advocaat» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή απεριτίφ στην Ολλανδία. Παρασκευάζεται από αυγά, ζάχαρη και κάποιο απόσταγμα, συνήθως κονιάκ και αρωματίζεται με βανίλια ή φρούτα.

«Hornazo», Ισπανία

Διαδεδομένη στις επαρχίες της Ισπανίας, η «Hornazo» είναι μια κρεατόπιτα που παρασκευάζεται από το τοπικό πικάντικο λουκάνικο «Chorizo» και περιέχει βρασμένα αυγά. Σύμφωνα με την παράδοση, οι ρίζες της οποίας εντοπίζονται στην επαρχία της Σαλαμάνκα και της Άβιλα, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, προκειμένου να μείνουν ανεπηρέαστοι από την ηδονή της σάρκας, έστελναν τις γυναίκες σε απομακρυσμένες περιοχές, μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος της Σαρακοστής. Μετά το πέρας αυτής, οι Ισπανοί γιόρταζαν την επιστροφή τους, τρώγοντας κρεατόπιτες «Hornazo».

«Mämmi», Φινλανδία

Παραπέμπει σε «brownie» και θεωρείται η πασχαλινή… υπερτροφή για τους Φινλανδούς. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό επιδόρπιο από μελάσα, αλάτι και σκόνη από ξύσμα πορτοκαλιού, το οποίο έχει τη μορφή είτε παχύρευστης σοκολάτας, είτε ενός κέικ… μαύρου ψωμιού και συνοδεύεται από γάλα ή κρέμα.

«Semla», Σουηδία

Μία από τις πιο ασυνήθιστες σουηδικές παραδόσεις είναι αυτή του «Påskkärringar» το μεγάλο Σάββατο και μεταφράζεται στα ελληνικά ως οι «Μάγισσες του Πάσχα». Κατά το έθιμο αυτό, τα παιδιά ντύνονται με παλιά ρούχα και περπατούν στη γειτονιά, ζητώντας γλυκά σε αντάλλαγμα για τις χειροποίητες ζωγραφιές τους. Ένα από τα παραδοσιακά γλυκά που προσφέρονται είναι το «Semla», ένα αμυγδαλωτού τύπου brioche με κρέμα, το οποίο συναντάται σε αρκετές περιοχές των σκανδιναβικών χωρών.

«Påskeøl», Δανία

Αν και σχετίζεται περισσότερο με την αλλαγή εποχής, παρά με τη γιορτή του Πάσχα, οι Δανοί ζυθοποιοί δημιουργούν την «Påskeøl» για να καλωσορίσουν την Άνοιξη. Η «Μπύρα του Πάσχα» ελληνιστί, είναι ένα από τα πρώτα αλκοολούχα ποτά, που παράγονται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και συνοδεύει το πασχαλινό τραπέζι όχι μόνο στα σπίτια της Δανίας, αλλά των υπόλοιπων Βόρειων Χωρών.

«Paska», Ουκρανία

Οι Ουκρανοί γιορτάζουν αυτήν τη μεγάλη στιγμή της χριστιανοσύνης με ένα παραδοσιακό μαλακό στρογγυλό καρβέλι ψωμί, που φέρει την ονομασία «Paska» και στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Πάσχα». Πρόκειται για γλυκιά πασχαλινή παρασκευή, την οποία οι πιστοί μεταφέρουν στην εκκλησία την Κυριακή του Πάσχα, μαζί με άλλα τρόφιμα, προκειμένου να τα ευλογήσει ο παπάς, όπως κάνουν και στη χώρα μας με το πρόσφορο.

«Kulich», Ρωσία

Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Ρωσίας με τη σειρά τους, έχουν το «Κulich», ένα είδος λαμπριάτικου ψωμιού που έχουν φτιάξει για να το ευλογήσει, επίσης, ο παπάς. Οι Ρώσοι το σερβίρουν με την, επίσης, γνωστή πυραμίδα από τυρί, το «Pashka», που είναι συχνά διακοσμημένη με θρησκευτικά σύμβολα, όπως παραδείγματος χάρη τα γράμματα «XB», από το «Christos Voskres», που σημαίνει «Ο Χριστός Αναστήθηκε». Το συγκεκριμένο πασχαλινό έδεσμα συναντάται με μικρές παραλλαγές σε Βουλγαρία, Σερβία, Λευκορωσία και Γεωργία.

«Φλαούνες» και «Αυκοτές», Κύπρος

Η Κυριακή του Πάσχα στην Κύπρο γιορτάζεται με τις «Φλαούνες». Πρόκειται για παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα, που παρασκευάζεται την Μεγάλη Παρασκευή και καταναλώνεται μετά την Ανάσταση. Τα ψωμάκι φλαούνα αποτελείται από τριμμένο τυρί, συνήθως μείγμα από χαλούμι, μυζήθρα, γραβιέρα και κεφαλοτύρι, προζύμι, αυγά, σταφίδες και διάφορα μυρωδικά, όπως μαχλέπι, μαστίχα και δυόσμο, αλείφεται με σουσάμι και αυγό και έπειτα ψήνεται στο φούρνο. Επίσης, παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα είναι και οι Αυκοτές, κουλούρια που ψήνονται στο φούρνο σε διάφορα σχήματα και συνήθως στολίζονται με κόκκινα ή κίτρινα αυγά.

«Kerbelsuppe», Γερμανία

Η Μεγάλη Πέμπτη στη Γερμανία είναι γνωστή και ως «Πράσινη Πέμπτη», καθώς εκείνη την ημέρα η παράδοση θέλει την κατανάλωση νηστίσιμων πιάτων με λαχανικά και φρούτα. Ένα από αυτά είναι και η φημισμένη σούπα βοτάνων «Chervil» με πατάτες, γνωστή και ως «Kerbelsuppe», με την οποία εκτός από το Πάσχα εορτάζεται και η εποχή της Άνοιξης.

«Hot Cross Buns», Ηνωμένο Βασίλειο

Διαδεδομένα ως πασχαλινά ψωμάκια brioche στις αγγλοσαξονικές χώρες, τα «Hot Cross Buns» σερβίρονται τη Μεγάλη Παρασκευή. Πρόκειται για παραδοσιακό έδεσμα των Βρετανών με το χαρακτηριστικό λευκό -ζαχαρωμένο- σταυρό στην επιφάνειά τους, που συμβολίζει τη Σταύρωση του Χριστού. Τα εναλλακτικά αρωματικά κουλουράκια, περιέχουν συνήθως κανέλα, τριμμένο γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο, καθώς και ζαχαρωμένους ξηρούς καρπούς ή/και σταφίδες.

«Bialy Barszcz», Πολωνία

Οι πιστοί στην Πολωνία, όπως και οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, έχουν παράδοση να ζητούν την ευλογία ενός πάτερ για τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουν για την παρασκευή της λευκής σούπας «Bialy Barszcz». Αφού «καθαγιαστούν» τα συστατικά της, μεταξύ των οποίων λουκάνικα, αυγά, πατάτες, σκόρδο, ψωμί σίκαλης και βούτυρο, οι Πολωνοί την μαγειρεύουν για να την απολαύσουν την Κυριακή του Πάσχα.

«Folar de Pascoa», Πορτογαλία

Η πιο κοντινή εκδοχή του ελληνικού πασχαλινού τσουρεκιού είναι αυτή του «Folar de Pascoa» στην Πορτογαλία. Πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικότερα γλυκά αρτοεδέσματα που συναντάται την περίοδο της Σαρακοστής και ξεχωρίζει για τη δεσπόζουσα θέση που έχει στην παρασκευή το αυγό, το οποίο δεν βάφεται και ψήνεται μαζί με τη ζύμη. Επίσης, το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι, περιέχει, εκτός από το τσουρέκι, μπακαλιάρο με πατάτες, κρεμμύδια και αυγά.

Κροατία, «Pinca»

Σύμφωνα με την παράδοση κάθε νοικοκυριό της Κροατίας πρέπει να έχει τη δική του πασχαλινή συνταγή για την παρασκευή του «Pinca» στο τέλος της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα γλυκό καρβέλι ψωμί με σταφίδες, ρούμι ή ροδόνερο και ξύσμα πορτοκαλιού. Η ίδια συνταγή συναντάται και στην Σλοβενία, με τη διαφορά ότι το ψωμί είναι διακοσμημένο με ένα σταυρό στην επιφάνειά του. Σε άλλη παραλλαγή του, το «Pinca» γεμίζεται με βραστά αυγά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης