TRAVEL

Τέσσερις φορές που η Ελλάδα «θριάμβευσε» στο μεγάλο πανί

Οι γνήσιες ομορφιές του τόπου μας έχουν σταθεί αφορμή για πολλούς σκηνοθέτες να οραματιστούν τα καρέ της επόμενης ταινίας τους, γυρισμένα με φόντο τα ελληνικά χρώματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μικρές γωνίες της ελληνικής επαρχίας μετατράπηκαν σε «κοσμοπολίτικο» πόλο έλξης τουριστών, κερδίζοντας προβολή και αναγνώριση μέσα από την Έβδομη Τέχνη. 

Μερικές φορές, ο φακός του εκάστοτε σκηνοθέτη, αναδεικνύει με τέτοιο τρόπο τις γωνίες της χώρας μας, που ακόμη και εμείς, που είμαστε συνηθισμένοι σε αυτή, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτό που παρουσιάζεται στο μεγάλο πανί είναι η δική μας μικρή Ελλάδα!

Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (2001) στην Κεφαλονιά

Πρόκειται για ταινία αμερικάνικης παραγωγής, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νορμανδού Λουί Nτε Mπερνιέρ, με πρωταγωνιστές τους Nicolas Cage και Penelope Cruz. Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο νησί της Κεφαλονιάς, ενώ το συνεργείο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, είχε μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος της περιοχής της Σάμης σε στούντιο που «απεικόνιζε» πιστά την περιοχή το 1942 (περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), που διαδραματίζεται και η ιστορία. Από το Καλοκαίρι του 2000 που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας, όταν τα φώτα στράφηκαν στο καταπράσινο νησί του Ιονίου, τίποτα δεν θα ήταν πλέον το ίδιο. Ο τουρισμός για τα επόμενα χρόνια γνώρισε κατακόρυφη αύξηση. Οι Κεφαλλονίτες ακόμη καμαρώνουν για αυτή τη μοναδική παραγωγή και όχι άδικα, αφού το νησί τους, με την ποικιλομορφία του και τις μοναδικές του αντιθέσεις, μπορούσε να «υποστηρίξει» και να αναδείξει ακόμη περισσότερο την ιστορία αγάπης μεταξύ του λοχαγού και της κόρης του γιατρού. Τα κριτήρια για να επιλεχθεί το νησί για τα γυρίσματα, ήταν ξεκάθαρα η ίδια η αφήγηση. Φήμες, μάλιστα, λένε ότι το βιβλίο όπως και η ταινία, βασίζονται σε αληθινά γεγονότα και τα δύο κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας υπήρξαν στην πραγματικότητα.

Πριν τα Μεσάνυχτα (2013) στη Μάνη

Η πιο πρόσφατη μεγάλη παραγωγή που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας. Πρόκειται για το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Πριν το ξημέρωμα» 1995 και «Πριν το ηλιοβασίλεμα» 2004), που «χαιρετάει» τους θεατές με φόντο το άγριο τοπίο της μεσσηνιακής Μάνης και τους δύο πρωταγωνιστές πιο ώριμους και αγαπημένους από ποτέ. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του φιλέλληνα Βρετανού συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του σκηνοθέτη σε συνέντευξη Τύπου στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου: «Όταν βρέθηκα στην Ελλάδα ήξερα ότι αυτό είναι! Aκύρωσα όλες τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονταν στον προγραμματισμό μου. Η ταινία δεν θα μπορούσε να γυριστεί πουθενά αλλού. Η Μεσσηνία μας φάνηκε ένας ιδανικός τόπος, μια καλή αφετηρία να δείξουμε όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια». Εμείς πάλι, έχοντας παρακολουθήσει το μεγάλο έρωτα του Τζέσι και της Σελίν, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε, κανένα μέρος δεν θα ήταν καταλληλότερο. Ο Λινκλέιτερ, χωρίς να πέφτει σε σκηνοθετικές κοινοτυπίες και βερμπαλισμούς, αποδεικνύει μέσα από το φακό και τον τρόπο που διαχειρίζεται την απόκρημνη ομορφιά του τόπου πόσο θαυμάζει και αγαπάει τη χώρα μας.

Απέραντο Γαλάζιο (1988) στην Αμοργό

Αναμφίβολα μία από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες του Λυκ Μπεσόν και σημείο αναφοράς για το γαλλικό κινηματογράφο. Η ταινία διαδραματίζεται με φόντο το αιγιοπελαγίτικο μπλε της Αμοργού, πιο συγκεκριμένα το χωριό της Αγίας Άννας και το μοναστήρι της Παναγίας Χοζιοβιότισσας, ένα κρυμμένο εκκλησάκι σε ένα βράχο 300 μέτρων, σήμα κατατεθέν του νησιού. Αφηγείται την παιδική φιλία του Ζακ και του Ένζο, την ενασχόλησή τους με τις καταδύσεις και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Επιπλέον, ο ίδιος ο Μπεσόν, σε μικρότερη ηλικία, αγαπούσε πολύ τις καταδύσεις μέχρι που ένα ατύχημα τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το όνειρό του να γίνει θαλάσσιος βιολόγος. Όλο το διάστημα πριν, εκείνος και η οικογένειά του, μοίραζαν τις μέρες τους μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας. Πιθανότατα οι εικόνες που είχε «συλλέξει» στην τρυφερή ηλικία των 17 (που έγιναν όλα τα παραπάνω), να ήταν και η αφορμή για να επιλέξει το μικρό αυτό νησί του Αιγαίου για την ταινία του.

Mamma Mia! (2008) στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Νταμούχαρη

Δεν θα μπορούσε με τίποτα να λείπει η συγκεκριμένη ταινία από τη λίστα! Δεν είναι μόνο μία από τις πιο εμπορικές ταινίες του Hollywood και της Universal Studios, αλλά μία από τις καλύτερες διαφημίσεις που έχουν γίνει ποτέ για τη χώρα μας στο εξωτερικό. Η Μέριλ Στριπ στο ρόλο της μαμά Donna, έκανε τις μικρές μας Σποράδες, να χορεύουν ξέφρενα ένα ολόκληρο Καλοκαίρι στο ρυθμό της! Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη του 2007 και τα πλάνα της μοιράζονται στη Σκόπελο, τη Σκιάθο και τη Νταμούχαρη Πηλίου, μαγεύοντας το κοινό. Πολλοί επισκέπτες που έχουν παρακολουθήσει το μιούζικαλ, επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους σε κάποιο από τα παραπάνω μέρη, ενώ στα νησιά υπάρχουν βαρκάρηδες που οργανώνουν μικρές κρουαζιέρες στα σημεία που συναντά κάποιος στη μεγάλη οθόνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης